Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dorasb

Marketing

....DINAMO....

....evo da napišem nešto i o mom najdražem nogometnom klubu....za početak mala fotka....

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

OSOBNA KARTA KLUBA:

OSNOVAN: 26. travnja 1911.
PROMJENA IMENA: izvorno ime Dinamo; od lipnja 1991. HAŠK-Građanski; od veljače 1993. Croatia; od veljače 2000. ponovno Dinamo.

BOJE: Plave majice i gaćice

STADION: Maksimir (40.000)

PREDSJEDNIK: Mirko Barišić
GLASNOGOVORNIK: Ado Kožul
TRENER: Josip Kuže


DOMAĆI USPJESI: 4 prvenstva Jugoslavije (1948., 1954., 1958. i 1982.); 7 kupova Jugoslavije (1951., 1960., 1963., 1965., 1969., 1980. i 1983.); 7 prvenstava Hrvatske (1993., 1996., 1997., 1998., 1999., 2000. i 2003.); 5 kupova Hrvatske (1994., 1996., 1997., 1998., 2001., 2002. i 2004.)

MEĐUNARODNI USPJESI: 1 Kup velesajamskih gradova* (1967.); 1 finale Kupa velesajamskih gradova (1963.); 1 Balkanski kup (1977.)

*Danas Kup UEFA


Igrači...sezona...06/07

VRATARI

Filip Lončarić
Ivan Turina
Marko Šarlija

OBRANA

Carlos Santos De Jesus
Dejan Lovren
Dino Drpić
Hrvoje Čale
Jens Nowotny
Marijan Buljat
Mario Cvitanović
Oelilton Araujo dos Santos - Etto
Vedran Ćorluka

VEZA

Ante Tomić
Davor Vugrinec
Jasmin Agić
Luka Modrić
Mario Grgurović
Marko Janjetović
Mathias Chago
Miroslav Šarić
Ognjen Vukojević
Zoran Mamić

NAPAD

Anderson Costa
Eduardo da Silva
Goran Ljubojević
Saško Pandev


BAD BLUE BOYS

Iako je Dinamo kroz povijest pratila prava "vojska" navijača, prva organizirana skupina ljubitelja "plavih " pojavila se 1986. godine. Nekolicina najzagriženijih, najvjernijih navijača Dinama osnovala je tada, po uzoru na slične skupine u inozemstvu, skupinu Bad Blue Boys. Prema legendi, ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularni film "Bad Boys" sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi...

Po zagrebačkim kvartovima počele su "nicati" BBB podružnice, pa su se i na utakmicama počeli pojavljivati "autonomaški" transparenti (BBB Maksimir, BBB Travno, BBB Dugave, itd.) Isprva su navijači sami organizirali odlaske na gostujuće utakmice po tadašnjoj Jugoslaviji. "Upamtili" su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Nišu, Titogradu, Skopju, Splitu... Putovali su bivšom državom ponosno, uzdignuta čela, pronoseći ime Dinama, Zagreba i Hrvatske. Nerijetko, neizbježno je bilo i potući se, primiti udarce, ne bi li se dokazala ljubav prema klubu. Nije ih smetalo. Dinamo je bio i ostao - svetinja.

Početak 90-tih donio je i organiziranje prvog Fan cluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je želio dati svoj prilog organizaciji. Unatoč entuzijazmu, navijači su se suočili s brojnim problemima.
Bez obzira na to, zajedništvo je samo jačalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.

Toga dana u Maksimiru je gostovala beogradska Crvena zvezda. Na ispunjenom stadionu, provokacije gostujućih navijača, takozvanih "delija", počele su već uoči same utakmice. Kada su beogradski huligani probili ogradu na južnom stajanju i krenuli u obračun s manjom grupom običnih zagrebačkih "drukera", sjeverna tribina, na kojoj su bili smješteni Bad Blue Boysi - podivljala je. U trenutku, srušena je zaštitna ograda i navijači Dinama krenuli su u "pohod prema jugu". U neredima koji su uslijedili, pripadnici tadašnje "milicije" slijepo su slijedili upute svojih nadređenih, krenuvši u obračun s navijačima Dinama. Mnogi su uhapšeni, premlaćeni i "obilježeni". U obranu svojih navijača stao je i tadašnji kapetan Dinama, Zvonimir Boban. Njegov legendarni skok na jednog od pripadnika "milicije" znakovito je obilježio početak kraja jedne države. Većina Bad Blue Boysa smatra kako je Domovinski rat počeo upravo 13. svibnja 1990. godine - nikad odigranom utakmicom između Dinama i Crvene zvezde...

Tijekom rata, brojni navijači Dinama branili su hrvatsku grudu. Bilo u redovima Policije, Zbora Narodne garde ili HOS-a. Rame uz rame s navijačima ostalih hrvatskih klubova Bad Blue Boysi su prolazili ratišta od Vukovara do Prevlake. Mnogi od njih, nikada se nisu vratili na "svoj sjever". U čast i vječnu slavu poginulim navijačima Dinama, podno zapadne tribine podignut je spomenik - oltar hrvatskim vitezovima, kojima je u srcu bila plava boja.Do danas, maksimirskim tribinama prošli su naraštaji novih navijača. Međutim, Bad Blue Boysi bili su i ostali Dinamov dvanaesti igrač. Ne samo u Maksimiru, već i na tribinama stadiona diljem Europe. Ostali su, u pravom smislu, dio "legende o Dinamu".


To je za sada dovoljno...do sljedećeg pisanja koje bi moglo biti još večeras


Post je objavljen 22.08.2006. u 17:02 sati.