Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/quikfilms

Marketing

Spirited Away

Slijedeći film je diskutabilno najpoznatiji anime film svih vremena. U distribuciju u Japanu je pušten 2001. god i na tamošnjem box officeu je zaradio 30 milijardi jena (!!!) - to vam je otprilike 250 milijuna US dolara, što ga čini filmom sa najvećim prihodom u cijeloj Japanskoj povijesti. U Nipponu je zaradio više čak i od Titanica i Princeze Mononoke, koja je dotada bila crtić sa najvećim prihodom. Također je jedini film na svijetu koji je zaradio više od 200 milijuna $ prije početka prikazivanja u SADu.

Spirited Away - radnja prati malu djevojčicu Chihiro koja se sa roditeljima seli u novi grad. Na putu tamo se izgube i naiđu na nekakav tunel u koji, znatiželjni kakvi jesu, uđu. Ono što obitelj ne zna je da je taj tunel prolaz u svijet duhova. Točnije, tunel je prolaz u duhovsku kupelj gdje duhovi i bogovi iz japanske Shinto religije idu na opuštanje i odmor. Tamo naiđu na nekakav zapušteni luna-park ili tako neku japansku bolešćuru. Uglavnom, dotični luna-park ili štoliveć je krcat kojekavim restoranima i Chihirini roditelji odmah počinju žderat kao da nikad sushija vidili nisu. Dok su joj mater i ćaća naveliko kršili biblijsku doktrinu o umjerenosti u jelu i piću, Chihiro odluči da sama istraži ostatak luna-parka. Nailazi na nekog mladca zvanog Haku koji je upozorava da ona i njena proždrljiva obitelj napuste park prije sumraka.

viđe slike

Chihiro brže bolje trči nazad do roditelja da ih obavijesti o nužnom odlasku ali zalud, jer njeni mama-san i tata-san su se u međuvremenu pretvorili u ogromne pretile krmače (prilično primjerena metamorfoza). Chihiro, koja se tada već vjerojatno usrala od straha, bježi koliko je noge nose ali otkriva da nema izlaza iz te paralelne dimenzije. Nakon što se sklupčala u fetalnu pozu i primjereno isplakala, prilazi joj Haku i
otkriva joj jedinu šansu da oslobodi roditelje od iritantne svinjolikosti. Naime, jedina šansa joj je da se zaposli u dušjoj kupelji da poživi dovoljno dugo da razriješi roditelje svinjskih avatara te da spasi njihovo i vlastito dupe. Dalje neću prepričavati, uglavnom zato što mi se neda. Dosta toga će se dogoditi dok ne dobije posao, a još kad ga dobije... Međutim, reći ču da čete imati priliku vidjeti monstruoznu bebu od cca 2.5 tone, glavatu nosatu vješticu sa bradavicom veličine Chihiro na nosu, križanac između starkelje i pauka te gomilu pokemonolikih kreatura. Sama radnja je solidna makar je tipično japanski bolesna i surealna.

Inače je u filmu sve nacrtano rukom, mislim da se CGI skoro pa i nije koristio. Animacija je izvanredna, a cjelokupan film odiše nekakvom toplinom koju može dati samo ljudsko-generirani crtež. Glazba u filmu je podjednako dreamy lijepa. Ja imam verziju koja je sinkronizirana na engleski tako da ne znam kako originalni glasovi zvuče, ali ovdje je stvarno odlično pogođen voice casting. Dovoljno je reći da je sinkronizaciju na engleski radio Disney.

Spirited Away je po meni prvenstveno crtić za (malu) djecu makar se može kvaziintelektualno serendat da je to priča o odrastanju za sve uzraste i da ustvari govori o tome kako se moderna japanska balavurdija ponaša kad dođe u doticaj sa tradicionalnijom stranom njihovog društva. Moram reći da je film lišen humora i Disneyevske (već pomalo ofucane) sentimentalnosti tako da oni u potrazi za nečim "drukčijim"
stvarno mogu guštat u ovom filmu.

viđe slike

Meni osobno se Spirited Away nije pretjerano svidio, ali mislim da bi mala djeca bila oduševljena, a možda i ona nešto starija. Nema onog urnebesnog humora i simpatičnosti na koje sam navikao gledajući CGI klasike (od Toy Story, preko Ice Age i Shrek 2 do Finding Nemo) ali rukom nacrtani filmovi općenito imaju neku dublju toplinu koju CGI filmovi nikada neće imati. Animacija i crtež su stvarno prekrasni, a svemu tome u prilog govori i činjenica da je Spirited Away jedini anime koji je dobio Oscara. Miyazaki je definitivno umjetnik i meni bude malo žao što više nemam 9 godina da uživam u Spirited Away onako kako i treba - očima djeteta. 6/10


Post je objavljen 17.08.2006. u 15:12 sati.