Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flatfinder

Marketing

Zakon o agencijama

Evo naletio sam na zanimljiv članak:

http://www.poslovni.hr/19500.aspx

Riječ je o agencijama za trgovanje nekretninama i novom zakonu o posredovanju u prometu nekretninama koji je u pripremi. Pročitajte zanimljivo je. thumbup

Meni je baš super što se ide u tom smjeru, što se nešto radi po tom pitanju. Tako nešto sigurno traži EU, kao dio procesa usklađivanja zakona (jer je kod njih normalna stvar da se nekretninama trguje isključivo preko agencija), tako da će tu profitirati i stranci koji će onda jednostavnije i s manje rizika moći kupovati nekretnine kod nas, protiv čeka mi kao na bi trebali imati ništa. Tu će profitirati i država kroz bolju naplatu obveznih davanja, koja su do sada izgleda masovno završavala u džepovima agencija, a tu je i već legendarna «borba protiv sive ekonomije»™. Naravno da će koristi imati i obični građani koji bi, nakon što se zakon počne primjenjivati, konačno mogli bez straha kupovati i prodavati svoje nekretnine i pri tome dobiti stručnu pomoć kakvu je i normalno očekivati u svakoj normalnoj zemlji. Koliko će koristi ili štete od novog zakona imati agencije mislim da prije svega ovisi o tome koliko će se brzo i kvalitetno moći prilagoditi novim pravilima i koliko će se moći suzdržati od bahatosti igranja na svoje do sada stečenu poznatost, iskustvo ili veličinu – šta mi to vrijedi ako igra prljavo. Za one koje se budu držale slova zakona očekujem da će poslovati uspješno, a za ove druge, koje i nadalje ostanu "plivati u mutnom" se nadam da će ih savjesni građani izbjegavati, a država sankcionirati strogo i pravedno. Također je pozitivno što se strukovna udruga pri HGK uključila u izradu zakona, možda struka sama sebe najbolje regulira.

I tako, svi sretni i zadovoljni… zujo

ALI

Novi zakon je značajan i stoga što se njime ispunjava bitna pretpostavka dolasku strane konkurencije. Vani sigurno ima igrača koji su samo gledali i čekali kada će se tržište razviti i donijeti regulativa. Sada ih ništa ne sprečava da uzmu svoj dio, pa je tako moguće da će uskoro doći neki veliki dečki i pokazati nam kako se to kod njih radi.

I naravno, nadajmo se da će zakon biti što manje rupičast, a provoditelji dosljedni slovu i duhu zakona.rolleyes

flatinder


Post je objavljen 17.08.2006. u 11:24 sati.