Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sirovina

Marketing

Sirovinin pikantni grah s đumbirom

Khm, khm.. evo me opet s vama.. drago mi je što ste se okupili u ovolikom broju. Nadam se da ćete se dobro provesti na ovom postu.

Pa kaže: Ja ne kontam ljude koji kažu da je kuhanje ženski posao. Što to znači? Da žene znaju kuhati , a muškarci ne? Sirov kakav jesam , je to ne mogu prihvatiti, pa kao dokaz prilažem svoj recept za grah, tako dobar grah nije izašao iz kuhinje niti jedne žene koju ja znam. (Ajmo feministice, bring it on!)
Doduše moram priznati, prve korake u svijet kulinarstva učinio sam uz pomoć svoje cure, ali ubrzo je učenik postao bolji od učitelja (muhahahaha). Barem što se graha tiče.

Dakle, evo prvo popis sastojaka tako da ako ih nemate, ne morate se zamarati sa čitanjem ostatka recepta:

1. Grah (1 i po šalica, ona što se obično poklanja za rođendan)
2. Kobasica (preporucujem slavonsku domaću sušenu, ali može i čajna ili slična, važno da je suha) oko 10-15 cm duzine
3. Krumpir (3 komada prosječne veličine, veličine šake)
4. Bijeli luk tj. češnjak za neslavonce, 3-4 češnja
5. Obični luk, jedna manja glavica ili pola velike
6. Korijen đubmira (2-3 cm korjena debljine palca)
7. Slanina, tj špek (opcionalno)
8. Sok od rajčice (opcionalno)

Vrsta graha je dosta bitna za krajnji rezultat. ja preferiram onaj sitni pastelno žuto-zelenkaste boje. A može i onaj crvenkasti tzv. trešnjevac. On je malo tvrđi pa ga treba duže kuhati. Na kraju, bijeli grah je najmekši pa ga je potrebno najkraće kuhati. IMHO, taj je premekan, skoro da se pretvori u kašu, a to mi se ne sviđa, pa ga izbjegavam.

E sad, samo proces kuhanja je bitan. Moja cura redovito kad kuha grah radi to 3-4 sata, kuhajući se u kuhinji i cijela ta 3-4 sata je na nogama i na kraju je umorna ko pas. Ja sam razradio sistem u kojem je minimalan uloženi rad, a rezultat je bolji.

Prvo, stavite grah u zdjelu sa vodom, i ostavite da se kuha jedno pola sata do 45 minuta na srednjoj do jakoj temperaturi. Grah će pustiti iz sebe boju i voda će postati obojena, obicno crvenkasta, ovisno o vrsti graha. To je tzv. prva voda, tj prva faza kuhanja, a namjenjena je tome da se grah omekša. Ako želite skratiti vrijeme prve faze možete ostaviti grah da se namače u vodi prije kuhanja sat dva, a može i više.

Za vrijeme prve faze kuhanja, nemate puno posla sa samim grahom, on se sam kuha !!! Vi samo tu i tamo provjerite da li je razina vode potpuno prekrila grah i po potrebi dolijte vode, najbolje tople, hladna će produziti kuhanje.
Dok se grah tako sam kuha ključno je strateški pripremiti sve ostale sastojke. To je ujedno i najveći dio posla.

Dakle, pripremite jednu manju zdjelicu u koju ćete slagati sastojke. Nasjeckajte bijeli luk (češnjak) na što sitnije možete i ubacite ga u zdjelicu. Isto napravite i sa običnim lukom (ne mora biti sitno kao češnjak, ali neka bude sitno).
Naribajte đumbir pa i njega u zdjelicu sa prijateljima lukom i češnjakom.
Ogulite krumpir, operite ga i nasjecite na male kockice, oko 1 cm kubični :-) tj. neka ne budu veće od centimetra niti u jednom smjeru. A s nasjeckanim krumpirom, zna se, u zdjelicu sa prijeteljima.
Nakon toga ide kobasica. Ogulite je, i nasjecite na kolutove debljine 3-5 mm i onda možete još i kolutove presjeći na pola. Tako će biti više komadića i bit će bolji raspored u grahu. Kobasicu isto grunete u zdjelicu.
Opcionalno, ako volite malo masniji grah, možete nareziati na sitno i špeka, jedan komad dužine 10-15 cm, širine 5 cm i debljine 5mm bit će sasvim dosta.
Sadržaj zdjelice možete malo promješati da se arome i okusi isprepletu. pokrijte zdjelicu nekim poklopcem da vam luk ne grize oči.

Vidite, ako sve ovo napraviote za 15 minuta , a može se, ostaje vam 20 minuta slobodnog vremena do faze 2.

Kada prođe onih pola sata do 45 minuta od početka kuhanja, možemo početi sa fazom 2. Bitno je da e grah pustio boju i malo omekšao, toliko da ga možete pojesti a da nije pretvrd i žilav. Skinite zdjelu s grahom s vatre, tj. struje, pa iscjedite vodu u kojoj se kuhao, možete i još malo oprati ga u jednoj vodi pa ponovo iscjediti i zatim naspite čistu vodu tako da prekrije razinu graha.
Vratite zdjelu sa grahom na vatru i dodajte u nju sadržaj male zdjelice sa ostalim sastojcima. Bitno je da vode bude dovoljno da je sav sadržaj pod vodom.
I to je početak druge faze kuhanja. Ona treba trajati oko 45 minuta do sat vremena (ovisno o vrsti graha) na jakoj vatri. Za to vrijeme vi ste opet slobodni oko pola sata, osim što tu i tamo treba doliti vode i promješati da ne zagori, ali ako imate kvalitetne zdjele i vode uvijek bide dovoljno, to se ne bi smjelo dogoditi čak i bez mješanja.
Kad sastojci, nakon 30 minuta, puste svoje sokove, dodajte soli ili vegete. Probajte kakav je okus i pazite da ne presolite, jer kobasica i slanina će također pustiti nešto soli. Bolje je da bude neslano nego da presolite, sol ili vegeta se uvijek mogu naknadno dodati, ali oduzeti ne.
Možete dodati i malo crvene paprike i bibera, ali pazite da ne pretjerate pa da bude ljuto.

Od začina preporučujem lovorov list, vlasac, mažuran ili bilo koji drugi začin koji doprinosi više aromi nego okusu. Njih isto stavite u ovom trenutku .
Opcionalno, ali ja toplo preporučujem, možete dodati sok od rajčice, koncetrirani, domaći slavonski ili onaj iz trgovine. Jedno decilitar do dva. On će dati finu crvenkastu boju i blago kiselkasti okus koji će odlično ublažiti masnoću od kobasice i/ili slanine. ko vam pri ruci nije sok od rajčice a slučajno imate kečapa, može i on poslužiti ali u nešto manjim količinama (barem upola manje).

Neka se to kuha još 15-ak minuta do pola sata. Znat ćete da je gotovo tako da žlicom uzmete zrno graha (pazite, vruće je) i probate ga. Ako je fino mekano i jestivo, to je to. Osim toga možete provjeriti da li je kuhan i krumpir i kobasica, ali ako se sve skupa kuhalo barem pola sata od kad ste dodali sadržaj male zdjelice, trebali bi biti kuhani. Grah se definitivno najduže kuha, pa neka on bude indikator.

E sad, kad ste utvrdili da je sve skupa kuhano (trebalo bi proci oko 2 sata od početka kuhanja, tj. početka prve faze), vrijeme je da se završi priča. Jedna stvar koja je ostala je dodati tzv zafrig, tako se u Slavoniji kaže. Ništa komplicirano. U 2 dl vode razmutite 2 velike žlice brašna. Meni se za ovo nabolje pokazala velika plastična čaša od Cedevite, znate ona, narančasta ili žuta. Platstična je pa se neće razbit dok mutite, a dovoljno je visoka da se ne preljeva iz nje. Još je bolje ako imate tzv, mučkalicu, visoku plastičnu čašu sa poklopcem.

Dobit ćete bijelu mutnu tekučinu sličnu mlijeku. Nju dobro promješajte i ulijte u grah miješajuči ga cijelo vrijeme.
Pazite sad, ovo je tricky part. Brašno razmućeno u vodi ima tendenciju da se zaljepi na dno posude i zagori pa morate stalno mješati. Miješajte još par minuta na jakoj vatri, a zatim skinite s vatre, i ta-daaaaa, skuhali ste Sirovinin pikantni grah s đumbirom ili bez njega. Đumbir u stvari nije presudan ali meni je on novo otkriće, sviđa mi se ljutkasti okus i odličan miris. On i bijeli luk, aka češnjak, će najviše pridonijeti punom okusu jela.

Možda mi nećete vjerovat, ali pravo dok pišem ovaj post i ja kuham taj isti grah, pri kraju je. To samo potvrđuje činjenicu da ne morate bdjeti nad njime cijelo vrijeme, možete istovremeno i blogirat ili nešto drugo, samo pazite da ne zaboravite na grah, nek bude cijelo vrijeme u podsvjesti, jer ako zagori, cijeli trud će bit uzalud.

Ovisno o količini vode, grah može biti gušći ili rijeđi, ovisno o vlastitim preferencijama, ja volim da je srednje gustoće, tj rjeđi od tzv. vojničkog a ipak gušći od juhe.

Možete se poigrati i sa sastojcima, pa varirati na temu... sve je to improvizacija, dok ne dođete do sebi najbolje verzije kao što sam ja došao.

Eto, javite ako isprobate ovaj recept. Ili samo komentirajte.

Bon apetit!


Post je objavljen 15.08.2006. u 14:38 sati.