Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinamik

Marketing

Bosanske piramide

Ponesen pričom o bosanskim piramidama Sunca, Mjeseca i Zmaja u Visokom, mjestu koje je 20-tak kilometara udaljeno od Sarajeva krenuo sam na put da se i sam uvjerim u njihovo postojanje. Nakon nekoliko dana proputovanja Bosnom došao sam na odredište. Zatekao me je kišovit ljetni dan. Teški oblaci nadvili su se nad sada već zahvaljujući novom otkriću poznati bosanski gradić. Već na samom početku traženja mjesta od kuda mogu krenuti u istraživanje naišao sam restoran sa zvučnim imenom-restoran Piramide Mjeseca. Ušao sam da popijem neko toplo piće i upitam konobara kako i od kuda da počnem s razgledanjem. Mladić koji je radio u istoimenom restoranu objasnio mi je da je najbolje po ovako kišnom vremenu otići na piramidu Mjeseca jer su najbolji iskopi upravo na tom mjestu. Nakon kratkog zadržavanja uputio sam se tamo. Nisam sa sigurnošću znao što ću tamo naći što je još više podizalo andrenalin izazvan iščekivanjem neobičnog.
Lako sam našao mjesto zvano Piramida Mjeseca. Usprkos tome što je bilo loše vrijeme u podnožju piramide bilo je dosta znatiželjnika ali i novinara. Rečeno je da ih je bilo oko dvadeset. Bila je tu i Slovenska nacionalna televizija. S njima u razgovoru zatekao sam i pronalazača piramida gospodina Semira Osmanagića. Govorio je o svojim istraživanjima vezanim za nastanak piramida. Teza o postojanju piramida zasnivala se na tome što su otkriveni ljudskom rukom izgrađeni kameni zidovi i ispune od gline i lapora. Kako kaže gospodin Osmanagić to nije moglo biti djelo prirode. Krenuli smo u razgledanje tzv. sondi koje su bile iskopane na 15 mjesta istoimene piramide a koje su "dokazivale" postojanje piramide. Na njima se mogu vidjeti kameni zidovi i popločene staze koje vode prema vrhu. No još uvijek je to samo mali dio onoga što bi trebalo dokazati da se radi upravo o piramidi. S druge strane vidjela se i najveća tzv. Piramida Sunca koja je uistinu zadivljujuće pravilnog piramidalnog oblika.
Što se uistinu nalazi ispod planine ostaje istraživačima da otkriju, a do tada u čekanju neka vam mašta radi dok gledate slike koje sam napravio u obilasku piramida.
Pogledaj slike Bosanske piramide.
Ako želite više saznati o bosanskim piramidama klikni ovdje.

Post je objavljen 13.08.2006. u 22:49 sati.