Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: WHITE NOISE [Glas smrti]


REDATELJ: Geoffrey Sax
ULOGE: Michael Keaton, Chandra West, Deborah Kara Unger
ŽANR: misteriozni triler
GODINA: 2005.
TRAJANJE: approx. 95min.
STATUS (Hrvatska): u kinima
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 5,3/10


Uspješni arhitekt Jonathan Rivers (Michael Keaton), vodio je savršen život - uz unosan posao, prelijepu ženu i dijete te ogromnu kuću sa bazenom ništa ga nije moglo spriječiti da bude sretan. Osim jedne stvari - nakon što je jednog dana njegova žena, poznata spisateljica Anna Rivers otišla na uobičajeni sastanak s prijateljicom, nije se vratila. 5 tjedana kasnije, njeno je tijelo pronađeno kako pluta u rijeci. Očajan, 6 mjeseci kasnije, Jonathan odlazi povučenom čovjeku Raymondu Priceu (Ian McNeice), koji tvrdi da preko EVP-a (Electronic Voice Phenomena) komunicira sa preminulim dušama... Kad mu se javi žena, njegov se cijeli život mijenja... No, tu mu nije kraj mukama...


Iako već nekoliko mjeseci imam ovaj film u svojoj kolekciji, tek sam sada odlučio pogledati ga. Očekivao sam neku vrstu horor filma poput 'Kruga', koji više vuče na triler, no ovo je samo triler, gotovo bez ikakvih naznaka horora. Film je čak dobro prošao kod kritičara, iako film nije dinamičan, već nekako usporen sa par napetih scena. Jedino kraj odudara od cijelog filma, i po meni se nekako ne uklapa u priču - malo je pretjeran i nerealan, no opet - zar bi film trebao biti realan?

Po producentima očito da, jer se na početku filma pokazuje tekst o kojem se govori o EVP uređajima kojima se bavio Raymond Price u filmu. No, mašta ipak radi svašta, jer se s EVP uređajima, kojim Jonathan komunicira u filmu, miješaju i vračare, koje govore kako je jedno pričati s mrtvima, a drugo je upletati se među njihove duše... I tu nastupa taj nerealan kraj, u kojem se pojavljuju i duhovi, i film završava tragično... Da vam ne otkrivam detalje, samo ću reći da mi je taj kraj jedina slaba točka filma.

Još jedna stvar koju moram podijeliti jest da je ovaj kratki sadržaj iznad zapravo pola priče. U prvoj polovici filma glavna tema je smrt Jonathanove žene i njena šokantna slika na praznom ekranu. Ali, tema filma je okreće za 180 stupnjeva u drugoj polovici, kada Jonathan shvaća da su duše koje se javljaju preko EVPa zapravo žive, te da je kadar preko kojih ih je vidio, jedan od njihovih zadnjih trenutaka... Da ne spoilam previše, stat ću tu. :)

Jedini poznatiji glumac u filmu je glavni glumac, Michael Keaton, koji je sasvim solidno odradio svoju ulogu, te je savršen tip za lika koji 24 sata dnevno bulji u sve ekrane... Mislim da su producenti savršeno izabrali glavnog glumca. Osim njega, dobar i zapažen posao odradio je Ian McNeice, koji, iako je imao kratku udio u filmu, vrlo dobro objašnjava Keatonovom liku da mu se njegova žena javila.

Ako vam se svidio 'Krug', a vjerujem da je, onda svakako pogledajte i 'Zvuk smrti' koji je upravo krenuo i u našim kinima, iako sam gotovo godinu dana zaostatka (ako i 'The grudge'), no ne očekujte jednako kvalitetan film kao što je 'Krug'.

OCJENA: 6,1/10

Post je objavljen 14.08.2006. u 00:14 sati.