Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: SHREK 2 [Shrek 2]


REDATELJ: Andrew Adamson
GLASOVI: Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, John Cleese, Jennifer Saunders
ŽANR: animirana komedija
GODINA: 2004.
TRAJANJE: approx. 85 min.
STATUS (Hrvatska): izdano na DVDu
DISTRIBUTER: Blitz Film&Video
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 7,7/10


U nastavku animiranog hita, Shrek (Mike Myers), Donkey (Eddie Murphy) i njegova žena Fiona (Cameron Diaz) odlaze na kraljevski bal u Daleko, Daleko Kraljevstvo kako bi se Shrek upoznao sa Kraljem (John Cleese) i Kraljicom (Julie Andrews). No, Fairy Godmother (Jennifer Saunders) smislila je opaki plan kako da rastavi Shreka i Fionu i da se Fiona zaljubi u njenog sina, Prince Charminga (Rupert Everett)...

Možda vam se čini pomalo čudno da sam odlučio za sljedeću kritiku objaviti nastavak animiranog čuda 'Shreka', no pošto ću uskoro o tri nova animirana filma, htio bih napisati nešto o filmu zbog kojeg odsada ne propuštam niti jedan animirani film.

Prvi dio priče o zelenom ogru nije me toliko zadivio, stoga nisam imao velika očekivanja, već samo solidnu zabavu kad sam sjeo u kino. No, smijeh, smijeh i smijeh su me dočekali zbog čega je Shrek 2 ne samo moj najbolji animirani, već jedan od najboljih filmva koje sam ikada gledao.
Možda pretjerujem, no nikad ga se neću zasititi, čemu svjedoči činjenica da sam ga pogleao barem 10 puta... I odonda gledam apsolutno svaki animirani film očekujući takav smijeh, no teško da će se takav film ikada pojaviti...

Osim presmiješne priče i presmiješnog scenarija, film je popraćen predivnom animacijom, možda čak i najboljom od svih 3D crtića. Kao konkurencija eventualno mu mogu biti 'Izbavitelji', koji su me također zadivili, a također su djelo kompanije 'Dreamworks'.
Naravno, ne smijem izostaviti ni cijelu hrpu poznatih faca koji su dali glasove za film - Mike Myers, Cameron Diaz i Eddie Murphy kao stari likovi i dalje briljiraju, a jednako dobri su i novi glumci koji su dali glasove - Antonio Banderas, koji je briljantan kao Puss in Boots, zatim John Cleese i Julie Andrews kao Fionini roditelji i vladari Far, far away kraljevstva, i 'last, but not least', kako bi se reklo, Jennifer Saunders kao opaka Fairy Godmother.

Uz pregršt odličnih pjesama koje su izdane na jednako dobrom soundtracku, blesavih prepucavanja između Donkeya i Shreka, zanimljive priče, inovativnog humora i predivne animacije, 'Shrek 2' animirani je film koji će vam dugo ostati urezan u sjećanju kao i kadar koji je još i sada velik hit ili kao avatar po forumima, gdjegod - slika tužnih mačjih očiju Pussa in Boots koja je osvojila sve gledatelje.. I zato, ako ga još nste pogledali, požurite u videoteke, jer treći dio, nazvan 'Shrek the Third', dolazi nagodinu, točnije 18. svibnja, a upoznat ćemo Vitezove okruglog stola, Rapunzela, sve junakinje iz bajki i već poznate likove iz tih bajki (Pinokio, Gingerbread man, Captain Hook, Three Pigs...). Nikako propustiti!

OCJENA: 9,4/10

Post je objavljen 13.08.2006. u 00:10 sati.