Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Grupa 1 Pastirski psi i psi tjerači stoke -Bearded Collie

Porijeklo pasmine seže više od 400 godina unatrag. Nastali su najvjerojatnije parenjem poljskih nizinskih ovčara sa škotskim ovčarima, krajem 15. i tijekom 16. stoljeća. Od tog razdoblja pa sve do dvadesetog stoljeća o pasmini se zna vrlo malo.
Godine 1912. u Edinburghu je osnovan prvi klub. Nakon toga broj pasa naglo pada, a tijekom Drugoga svjetskog rata pasmina gotovo izumire.

Jeannie of BothkennarZa obnovu je zaslužna G. O. Willison iz Velike Britanije koja 1944. godine slučajno nabavlja smeđu kujicu Jeannie of Bothkennar . 1949. godine pronalazi i mužjaka - Bailie of Bothkennar - i s tim parom potpuno obnavlja uzgoj.



Godine 1959. Jeanniena unuka Beauty Queen of Bothkennar postaje prvi bradati koli koji je osvojio CC kandidaturu za naslov engleskog prvaka.

Novi standard ustanovljen je 1964., a 1989. ova pasmine zauzima apsolutni vrh kada je kuja Potterdale Classic of Moonhill osvojila naslov Best In Show na Cruft's-u.

Uzgoj u Hrvatskoj

Mužjak Extra Light de la Fontaine Aux Elfes u vlasništvu Draženke Matković bio je prvi bradati koli na području Hrvatske. Oštenjen je 1989. godine i nije imao potomstva.

Ch. Black Imperial v. Karthäuser Hain, "Timo"Godinu dana kasnije, Vilma Polz-Živković uvozi iz Njemačke mužjaka Black Imperial v. Karthäuser Hain, kod kuće zvanog Timo . Taj pas obilježava početak uzgoja ove pasmine na našim prostorima.



Timo je osvojio nekoliko šampionata i ostat će zapamćen kao otac prvog hrvatskog legla bradatih kolija koje je 15. lipnja 1994. godine oštenila Neuma z Brda, ženka uvezena iz Slovenije.

Uzgajivač tog legla, Želimir Harapin, nije registrirao ime uzgajivačnice.
Black Imperial v. Karthäuser Hain.

Prva službeno registrirana uzgajivačnica bila je Ratkay's Zrinke Ratkajec. Uzgojila je samo jedno leglo, oštenjeno 1996. godine. Majka je bila Bounty Brown Hneda, ženka uvezena iz Češke, a otac ponovo Black Imperial v. Karthäuser Hain.

Ch. Vatea's Haidee Sweet DreamU siječnju 1997. Jasmina Dasović osniva uzgajivačnicu Vatea sa ženkom Black Lace oštenjenom 1994. godine u prvom leglu. Danas je Vatea najstarija aktivna hrvatska uzgajivačnica bradatih kolija.

Black Lace šteni leglo čiji je otac izuzetni mužjak uvezen iz Francuske u Mađarsku - Ch. Initiale de Chester. Iz tog legla potječe smeđa ženka Vatea's Haidee Sweet Dream - najuspješniji bradati koli svih vremena iz domaćeg uzgoja.



Kasnije iste godine šteni se prvo leglo u uzgajivačnici Sagena, Tajane i Dražene Ormož. Uzgoj su započele ženkom Double Scotch Blue Forget-Me-Not, uvezenom iz Mađarske. Njihova je uzgajivačnica trenutno vodeća po broju legala.

Godine 2003. D. & T. Ormož uvoze crnog mužjaka iz legendarne engleske uzgajivačnice. Potterdale Miami Star već ima zapažene rezultate na izložbama i nagrađivane potomke.


Ch. Potterdale Miami Star

Od početka do danas ukupno je u Hrvatsku uvezeno nešto više od dvadeset bradatih kolija, a uzgojeno je preko stotinu štenaca.





OPĆI IZGLED

Aktivan pas, ne pretjerano težak, više dug nego visok u približnom omjeru 5 naprama 4, duljina mjerena od vrha prsne kosti do vrha sjednih kostiju. Ženke mogu biti malo dulje. Bradati koli, iako čvrste konstrukcije, mora imati mnogo prostora ispod sebe i ne smije izgledati preteškim. Oprezan izraz, koji izražava radoznalost, razlikovno je obilježje pasmine.

OSNOVNA OBILJEŽJA

Oprezan, živahan, samouvjeren i aktivan.

NARAV

Inteligentan radni pas, stabilan, nikako bojažljiv ili agresivan.

GLAVA



Glava i lubanja: glava je usklađena s veličinom tijela. Lubanja je široka, plosnata i četvrtasta. Udaljenost od stopa do zatiljka jednaka je širini mjerenoj između ušnih otvora.
Gubica je snažna i njena duljina jednaka je duljini lubanje, od stopa do zatiljka, ostavlja opći utisak psa snažne gubice i dovoljno široke lubanje. Stop je umjeren. Njuška je velika i četvrtasta, obično crna ali redovno u skladu s bojom dlake kod plavih i kestenjastih. Njuška i usne su jednobojni, bez mrlja, velikih ili malih, pigmentacija usana i ruba očnih kapaka odgovara boji njuške.
Oči:boje koja je usklađena s bojom dlake; one su velike i dobro razmaknute, blage i prijazne; nisu isturene. Obrve tvore luk prema gore i prema naprijed ali nisu duge do te mjere da bi prikrivale oči.
Uši:srednje veličine, obješene. Kada je pas na oprezu, uši se podižu u svom korijenu do vrha lubanje, ali ne iznad, što povećava prividnu širinu lubanje.
Vilice:zubi su veliki i bijeli. Vilice su snažne i predstavljaju savršeno, pravilno i potpuno škarasto zubalo, to jest gornji sjekutići sjedaju na donje bez međuprostora i usađeni su okomito u odnosu na vilice. Kliještasto zubalo tolerira se ali nije poželjno.

VRAT

Umjerene duljine, mišićav i blago svinut.

UDOVI

Prednji udovi: pleća su prilično nagnuta prema natrag. Prednji udovi su ravni i uspravni. Posjeduju dobru osaturu i pokriveni su posvuda čupavom dlakom. Donožja su gipka ali ne slaba.
Stražnji udovi:dobra muskulatura s dobrim potkoljenicama, dobrim kutovima koljena, i dobro spuštenim skočnim zglobovima. Donožje treba biti uspravno, i u normalnom stavu treba se nalaziti odmah iza vertikale spuštene od vrha sjednih kostiju.
Šape: ovalnog oblika, dobrih jastučića. Prsti su zaobljeni i stisnuti, dobro odlakani uključujući prostore između jastučića.

TIJELO

Tijelo: duljina tijela treba proizlaziti iz duljine prsnog koša a ne duljine slabina. Leđa su ravna i rebra su zaobljena ali ne bačvasta. Slabine su snažne, a prsa su dobro spuštena, široka i prostrana u predjelu srca.

REP

Usađen nisko, ni kvrgav, ni iskrivljen i dovoljno dug da posljednji repni kralježak dopre barem do vrha skočnog zgloba. Nošen nisko i svinut prema gore na kraju kada pas stoji ili korača. Rep se može ispružiti pri brzom kretanju. Nikad nije nošen iznad leda. Pokriven je obilnom dlakom.

KRETANJE

Gipko, povezano i velikog iskoraka, pas prevaljuje teren uz minimalan napor.

DLAKA

Laka je dvostruka; poddlaka je meka i stisnuta, nalik na krzno. Pokrovna dlaka je ravna, hrapava, snažna i čupava; nije vunaste teksture, ni kovrčava iako je blaga valovitost dozvoljena. Dlaka posjeduje dovoljnu duljinu i gustoću kako bi omogućila dobru zaštitu i istaknula oblik psa ali ne u tolikoj mjeri da našteti prirodnim konturama tijela. Dlaka ne treba biti podvrgnuta nikakvom šišanju. Nosni hrbat je pokriven rijetkom dlakom koja je malo dulja sa strane na način da točno pokriva usne. Počevši od obraza, donjih usana i predjela ispod podbratka duljina dlake se povećava i ide prema prednjem dijelu prsa tvoreći tipičnu bradu.

BOJA

Siva boja škriljevca, riđa koja vuče na crvenu, crnu, plavu, sve tonove sive, kestenjastu, i pješčanu, sa ili bez bijelih oznaka. U slučaju bijelih oznaka, one se pojavljuju na nosnom hrptu, na glavi, na kraju repa, na prednjem dijelu prsa, na udovima i na šapama; u slučaju bijelog ovratnika, korijeni bijele dlake ne smiju se protezati iza pleća. Bijelo se ne smije pojavljivati iznad skočnih zglobova, na vanjskoj strani stražnjih udova. Blage mrlje boje paleža dozvoljene su na obrvama, na unutrašnjoj strani ušiju, na obrazima, ispod repa kod njegovog korijena i na udovima, na mjestu spoja bijele i osnovne boje krzna.

VELIČINA

Idealna visina grebena:
Mužjaci: 53 do 56 cm
Ženke: 51 do 53 cm
Proporcije i kvaliteta konstrukcije trebaju imati prednost pred veličinom ali treba isbjegavati preveliko udaljavanje od idealne visine grebena.

GREŠKE

Izgled zbijen (cob); uska lubanja; kratke ili suviše duge uši; odsustvo stopa ili prenaglašen stop; nedokučiv, unezvjeren ili bezizražajan pogled; škrta ili odsutna pigmentacija očnih kapaka ili nosne pečurke; loša uravnoteženost.

DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE

Svako odstupanje od onoga što je prethodno navedeno treba smatrati greškom koja će biti kažnjena shodno njenoj težini.

N.B.

Mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda potpuno spuštena u skrotum.


preuzeto sa: www.pasoddy.com

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 09.08.2006. u 12:41 sati.