Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glorytothebrave

Marketing

OD ROCKA DO TURBO-FOLKA - PROMJENE POSLIJE RATA

Image Hosted by ImageShack.us


Budim se jedno jutro osluškujući u pozadini neartikulirano glasanje nepoznate pjevačice i shvaćam kako se radi o teškoj narodnjačini, srpskoj naravno.Pitam se, što bi rekli svi oni koji su se borili za trunčicu slobode, koji su imali tračka nade za ovu domovinu i koji su ginuli na bojišnicama dubokomotivirani domoljubljem i slikom neovisnosti.Riječ je o jednom od obližnjih susjeda.Iz kuće trešte cajke a dotična osoba uživa u 'naboju' pjesme, prepun elana.Ništa čudno za današnju Hrvatsku, samo kada ta osoba ne bi bila invalid, uz to sudionik Domovinskog rata koji je na koncu od Srba pokupio metak.

Postoje dvije fronte učesnika domovinskog rata.Jedni su oni koji su ulazili u njega iz interesa te se obogatili neprimjereno i ilegalno, a drugi su pak oni domoljubi koji su se odazvali svom unutarnjem pozivu da se bore za svoju zemlju, svoju Hrvatsku.

Kada ekipa iz Jutarnjeg kaže da je Hrvatsku branila Rock generacija, u potpunosti su u pravu.Oni koji su bili u ratu, znaju da su se puštali Pixiesi, Prljavci, Ac/Dc i Majke.Oni koji nisu bili znaju da se ekipa okupljala po šminkerskim centrima poput Saloona gdje su svome sjaju mogli dat značaj.

Koji paradoks!Gledam podatke koji prikazuju Rock obožavatelje u većini, u Domovinskom ratu, a nebrojena količina je onih koji danas briju i skaču na četničke cajke, izvor mržnje i zabave za vrijeme agresije na Hrvatsku.

I danas se lijepa naša razvija u negativnom smislu.Hodate gradom, vozite se u tramvaju, sjedite u kafiću i od svugdje dopire muzika turbo-folka , cajkaruša doseljenih u post ratno doba, oni koji uza svoje ime mogu objesiti 0% za zasluge neovisnosti.Došli su gaziti i blatiti našu domovinu, uz potporu naših dragih političara.Najviše zabrinjava što se oni koji su bili u ratu povode za njima.Današnji prosječni branitelj ili se kad tad ubije, predozira drogom, oboli od ptsp-a ili kao neki, počne slušati cajke...

Pitam se ja, danas sutra, nedaj Bože ako izbije još jedan rat! Tko će braniti našu zemlju? Janjevci? Tko će imati srca za domovinu i krenuti glavom bez obzira? Budite sigurni da to neće biti niti Janjevci, niti šminkeri niti djeca bogatih i elitnih. Bit će to obično građanstvo,alternativci koje vodi instinkt i domoljublje.Ponovno će ginuti rockeri, na krilima pjesama svojih idola, spremni ostaviti svoj perspektivan život za slobodu.

Sudbina poznatog Kulušića nije bila naklonjena onima koji su okrepu tražili u glazbi svoje mladosti.Kao i uvijek,ono što je nekoć valjalo, gašava se.Zar nije svugdje tako u našoj državi? Ono što istinski vrijedi uvijek propadne.A budite sigurni da bi Kulušić pri svojem ponovnom otvaranju okupio nepamčeni broj rulje.

Vjerujem i onih čija bi sjećanja sezala u nezaboravne trenutke,prije odlaska u rat....

p.s. Unatoč svemu,svatko ima pravo slušati glazbu koju želi!

Post je objavljen 08.08.2006. u 16:15 sati.