Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sverita

Marketing

Napokon Amerika gubi spor!

Je i to smo doživjeli! Radi se o tužbi koju je Svjetskoj trgovačkoj organizaciji uputila mala otočna zemlja Antigua i Barbuda zbot toga što SAD ne dopušta klađenje preko interneta! Antigua je domaćin sajta za online klađenje, a vlasnik je uhićen i zatvoren u Nevadi. To razlog tužbe s argumentom da Washington krši globalna trgovinska pravila. SAD gubi a presuda bi im mogla donijeti ekonomsku štetu.

Najzanimljivije je što do sada ni jedna toliko mala država nije uložila WTOu tužbu na SAD. WTOu bi pobjeda A&B osvjetlala obraz jer bi se srušio imidž organizacije u kojoj svi moraju slijediti ista pravila. U Americi je klađenje još uvijek nezakonito iako je Zastupnički dom Kongresa predložio zabranu takve prakse. Eto bar nešto nakon onog s pregovorima o slobnodnoj trgovini!!!

I evo još malo s bliskog istoka pošto jučer nije bilo posta...tehnički problemi

ŠTO SE KRIJE IZA NAPADA NA LIBANON???

Hezbolah je oteo dvojicu izraelskih vojnika i time izazvao najnoviju krizu na Bliskom istoku upravo po nalogu Teherana, kako bi se otvaranjem druge fronte protiv Izraela oslabio pritisak izraelske vojske na Hamas u Gazi, objavljeno je na izraelskoj stranici DEBKAfile

JERUZALEM - DEBKAfile, dobitnik Forbesove nagrade za najbolju web stranicu, objavio je u četvrtak da je Ari Larijani, iranski savjetnik za nacionalnu sigurnost, otputovao u Damask. Iran i Sirija potpisali su obrambeni pakt, pa DEBKAfile očekuje da će eventualni napad na Siriju biti proglašen i napadom na Iran.

Nadalje, Iran je optužen da ovom akcijom želi odvući pažnju predstojećeg samita G8 s nuklearne situacije u Iranu na aktualnu krizu. Izvještaj web stranice sa sjedištem u Jeruzalemu završava napomenom da su sirijska i iranska vojska već sada u stanju pripravnosti.

Hezbolah je libanonska islamistička skupina osnovana 1982. godine s ciljem borbe protiv izraelske okupacije južnog Libanona. Organizacija također poziva na uništenje države Izrael.

Uz Amal, Hezbolah - što u prijevodu znači, Božja stranka - glavna je politička stranka koja predstavlja šijite, najbrojniju religijsku skupinu u Libanonu. Osnovan uz iransku pomoć, Hezbolah slijedi šijitsku islamističku ideologiju koju je razvio ajatolah Homeini, vođa islamističke revolucije u Iranu.

Libanonski vojni helikopteri nedaleko od bejrutskog aerodroma koji su bombardirali Izraelci

Hezbolah želi uspostavu islamističke države Libanon na principima vladavine ‘pravnih stručnjaka’, ali do osnivanja takve države, prema islamu, moći će doći jedino putem konsenzusa građana. ‘Pravni stručnjaci’ su zapravo vjerski vođe koji su najupućeniji u islamski zakon Šariju i na čijim bi principima uredili i vodili društveni život u svim njegovim segmentima.

Poznat po svom militantskom krilu, Hezbolah također sudjeluje u radu libanonskog parlamenta i vodi vrlo aktivnu društvenu politiku, koja uključuje vođenje civilnih bolnica, informativnih centara i obrazovnih ustanova. U okviru svoje obnoviteljske kampanje Hezbolah je proveo brojne ekonomske i infrastrukturne projekte u šijitskim područjima Libanona.

Mnogi u arapskom i muslimanskom svijetu Hezbolah smatraju legitimnim pokretom otpora. Nekoliko zapadnih zemalja, predvođenih Sjedinjenim Državama, proglasile su Hezbolah terorističkom organizacijom. Europska unija proglasila je terorističkim vanjsko i sigurnosno krilo Hezbolaha, ali ne i organizaciju kao takvu.

Posljedice izraelskog napada (Reuters)


Zaraćene strane

Izrael je zauzeo južni Libanon 1982. godine, u pokušaju da s tog područja iskorijeni Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) i druge militantne skupine. PLO je politička i paravojna organizacija koju je 1964. godine osnovala Arapska liga. Cilj organizacije bio je uništenje države Izrael kroz oružanu borbu i uspostavljanje nezavisne palestinske države na području od rijeke Jordan do Sredozemnog mora. Kasnije je PLO za svoj cilj usvojio rješenje o postojanju dviju država, Izraela i Palestine.

Izrael se povukao iz južnog Libanona u proljeće 2000. godine, pod vodstvom premijera Ehuda Baraka. Otada je militantna skupina Hezbolah uspostavila svoje baze na tom području.

preuzeto s tportal.hr






Post je objavljen 06.08.2006. u 15:17 sati.