Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/benedictus

Marketing

Rubikova kocka

Sjećate li se Rubikove kocke? Je li tko bio klinac osamdesetih godina, a da je nije imao? Eh, ali imati je bilo jedno, a složiti je drugo. Više se ne sjećam jesam li u osnovnjaku poznavao nekoga tko ju je znao složiti. Uglavnom je uspjeh bio složiti više od jedne plohe. Doduše, već tada su postojala uputstva za slaganje tog čuda, ali tko ih je uopće mogao nabaviti?
Kocku je izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Erno Rubik još 1974. godine, no na svjetsko tržište izašla je tek 1980. Tada je i dobila ime "Rubikova kocka", jer ju je izumitelj u početku zvao "Magična kocka". Sastavljena je od šest ploha od kojih svaka nosi 9 kvadrata. Takav je slučaj barem sa klasičnom. No, uz 3x3x3 kocku postoje inačice 2x2x2 ("Džepna kocka"), 4x4x4 ("Osveta Rubika") i 5x5x5 ("Profesorska kocka"). Postoji preko 40 bilijuna mogućih kombinacija na klasičnoj kocki. Otprilike svaki osmi čovjek je osamdesetih godina posjedovao Rubikovu kocku.
Prošle je godine proslavljena 25. obljetnica Rubikove kocke. Izdana je i jubilarna kocka, no oni koji su je kupili razočarali su se zbog slabe kvalitete, a ne baš niske cijene. Srećom, na vrijeme sam pročitao komentare kupaca na Amazonu pa se nisam upustio u tu kupovinu. Radije sam otišao na obližnju tržnicu gdje sam je nakon obilaska nekoliko štandova s igračkama uspješno i pronašao za 12,00 Kn. I tako sam zapeo ostvariti jednu stvar koja je svakom klincu u osamdesetima bila samo san - složiti kocku. No, za razliku od dalekih osamdesetih, danas je informacija dostupna svakome. Ono, za što se u osamdesetima trebalo jako dobro pomučiti, pronašao sam na Internetu u roku nekoliko minuta. Uz sistem od šest jednostavnih koraka složio sam je. party U roku od nekoliko dana na temelju jednostavnog ponavljanja potezi su ušli u glavu (ili bolje reći: u ruke). Sve u svemu, malo zabave iz djetinjstva. Ništa posebno. Ali početkom osamdesetih sa ovom vještinom u glavi... Tada bi to bilo nešto sasvim drugo.
Složio sam je dakle, ali ni približno brzo kao ovaj šestogodišnjak.



Post je objavljen 04.08.2006. u 18:00 sati.