Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/thedogs

Marketing

Škotski ovčar

Bok svima! Pošto je jedna cura Tarra dobila Škotskog ovčara,a o toj vrsti nezna ništa...Napisala sam ovaj post!
Image Hosted by ImageShack.us
Ponos britanskog uzgoja pasa, škotski ovčar nesumnjivo spada u grupu naj lijepših rasa koja plijeni pogled svojim dostojanstvenim držanjem te predivnom, gustom i dugom dlakom.
Ova rasa, zahvaljujući svom izgledu doživljava veliku popularnost sredinom XIX vijeka kada i kraljica Viktorija uzima grupu pasa ove rase i uvodi u svoj dvorac Balmoral u Škotskoj.
Vrlo brzo, uzgajivači uspjevaju svojom selekciom doprinesti boljoj kvaliteti dlake i stvore krupnijeg i snažnijeg psa. Od nekada izuzetnog ovčarskog psa, škotski ovčar postaje pratilac tog vremena. U 1880-im godinama prvi primjerci dolaze u Sjevernu Ameriku gdje ih, 1885-te, godine, AKC zvanično registrira. Uspješan uzgoj se nastavlja i na novom kontinentu gdje, vrlo brzo, naj lijepši primjerci rase dostižu cijene koje su bile u nivou prosječne desetogodišnje zarade jednog čovijeka u to vrijeme.Za vrijeme Prvog svijtskog rata pojavio se u pratnji britanskih trupa i na linijama fronta.
Popularnost škotskog ovčara naglo raste nakon serije holivudskh filmova o Lesi. koja uspjeva osvojiti srca mnogih ljubitelja pasa. Pored dugodlake varijante, postoji i kratkodlaka koja se vodi kao posebna rasa, odvojena od dugodlakog varijeteta. Priznaju se tri boje: trikolori (crni plašt i glava sa karakterističnim smeđim oznakama, zatim tzv. "blue-merle" (sivoplavičasti plašt sa crno prošaranim flekama, te tzv. "sable" (plašt varira u svim nijansama smeđe boje od najsvjetlije do mahagoni sa tipičnim crnim vrhovima,.
Ovaj zadnji varijetet je i najpopularnij, opet, zahvaljujući Lesi.

Opći izgled i veličina
Visina:
Mužjaci: 56 - 61 cm mjereno od tla do grebena; ženke: 51 - 56 cm.
Težina:
Mužjaci: 20.4 - 29.4 kg ženke: 18.1 - 24.9 kg

Temperament
Škotski ovčar pokazuje kvalitete lojalnog, inteligentnog i nježnog psa. Lak za obuku iako su primjetni tragovi tvrdoglavosti.
Lajanje je vrlo izraženo kod ove rase.

Savijet
Zbog obilnog linjanja guste poddlake u vrijeme ljetnih mijeseci, škotski ovčar nije prikladan za život u stanu.
EVO MALO SLIKA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 01.08.2006. u 12:07 sati.