Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjerovatradosti

Marketing

Libanon

U petak je Neurotransmiter stavio post o ratu u Libanonu,ja bih nastavio s ovim tekstom.

Hrvatski Caritas je u četvrtak, 20. srpnja, potaknut dramatičnim zbivanjima i eskalacijom nasilja na Bliskom istoku, pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za stradale u Libanonu i Gazi.

Svi građani i tvrtke u Hrvatskoj, u akciju se, novčanim prilozima, mogu uključiti na više načina:
- uplatom na žiroračun Hrvatskog Caritasa, kod PBZ banke: 2340009-1100080340, poziv na broj 76;
- pozivom na donacijski telefon: 060 600 400 (6,82 kn/min),
- a vjernici mogu svoje priloge uplatiti i u svim župama u Hrvatskoj.
Izbjegle obitelji žive bez vode i struje, bez medicinske pomoći, u strahu za sudbinu svojih najbližih s kojima su u vrtlogu stradanja izgubili kontakt.
Molite za mir u Libanonu i pomognite kako možete.

Bilo bi lijepo kad bismo svi na svoj blog stavili ovu obavijest,a posebno naglasili ovaj broj 060 600 400.Image and video hosting by TinyPic

Libanon je prije rata bio turistička zemlja,puna prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti.Ima stanovnika otprilike kao i Hrvatska.Kršćana u Libanonu ima 40-45%,ostali su Muslimani.Prije tridesetak godina,u Libanonu je takodjer bio rat i tek su se nedavno oporavili,a već su u novome ratu.Prema procjenama,više Libanonaca živi iz Libanona,nego što ih ima u Libanonu.

Libanonci imaju dugu tradiciju kršćanstva.Zaštitnica Libanona je Blažena Djevica Marija.Zovu je “As-Saidy”-Plemenita Gospa.
Postoji slika pod nazivom “Our Lady of Lebanon” (Gospa Libanonska).

Image and video hosting by TinyPic

Postavljena je bila u jedno svetište i nakon deset godina,9.prosinca 1932.g. izbio je požar.Izgorjelo je sve osim slike.Nakon požara,Gospa se pojavila u snu lokalnom biskupu i svećeniku s porukom,da sliku stave iznad glavnog oltara,kada se obnovi crkva.

Kršćani u Libanonu,zovu se maroniti po sv.Maronu,svećeniku i pustinjaku,koji je obratio tamošnje pogane na kršćanstvo.

U novije vrijeme,papa Pavao VI.,1977.g.proglasio je svetim sv.Sharbela (Yusuf Antoun Makhluf (1828. – 1898.),rodjenog u sjevernom Libanonu.

Image and video hosting by TinyPic

Bio je katolički svećenik i pustinjak.Njegov život,bio je pun molitve,odricanja i svetosti.Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti,iznad njegova groba,pojavila se svjetlost.Dolazili su hodačasnici i dogodila su se ozdravljenja bolesnika.Godine 1950.g. otvorili su njegov grob,u prisutnosti liječnika,koji su ustvrdili da je tijelo ostalo u početnom stanju,nije bilo znakova raspadanja (to je često znak svetosti).Tada je njegov grob pohodilo mnogo vjernika i dogodilo se na tisuće ozdravljenja i čuda.

Image and video hosting by TinyPic

Papa Ivan Pavao II.proglasio je svetom,2001.g. sv.Rafku (Rafqa Shabaq ar-Rayes (1832.-1914.),redovnicu poznatu i pod nazivom “Little Flower of Lebanon” (Mali Cvijet Libanona).Kada je imala 53.g.molila je Isusa da može sudjelovati u Njegovoj patnji.Uskoro se to ostvarilo,osjećala je veliku bol slijedećih trideset godina.postepeno je oslijepila i postala paralizirana,no usprkos toga,molila se,prela vunu i plela.Voljela je Boga do kraja.Kao nagradu,primila je mnoge znakove s neba,imala je viziju raja.Ostvarila je slavu i trijumf sudjelujući u Isusovoj patnji.Dogodila su se brojna čuda,nakon njene smrti.Zaštitnica je bolesnika.

Image and video hosting by TinyPic

Papa Ivan Pavao II.proglasio je blaženim,1998.g. Josepha Kassaba Hardinija (1808.-1858.).Bio je svećenik,mnogo se molio,meditirao i iskazivao veliko poštovanje prema Euharistiji.Bio je jako skroman,osjećajan i pažljiv.Još dok je bio živ,govorili su da je svetac.Umro je u pedesetoj godini,držeći u ruci Marijinu sliku i govoreći:”Djevice Marijo u Tvoje ruke,predajem svoju dušu.”

Vodi se postupak za proglašenje blaženima i svetima,još nekoliko libanonskih katoličkih duhovnih velikana : Estfan al-Dwayhi, Edouard Billotet i 4 suradnika, Launard Melki, Bsharah Abu Mrad, Estfan Nehme i Ya‘qub Haddad.

by Hrvoje


Post je objavljen 31.07.2006. u 00:12 sati.