Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

infekcije mokraćnog sustava


Mnoge žene muče upale mokraćnog mjehura, zbog kojih odlazak na zahod postaje prava mora.Zbog peckanja i boli pretrpjet će sve do posljednjeg časa, baš je to najgore, jer zadržavanje je još jedan od uzroka bolnih mokraćnih infekcija. Gotovo redovito uskoro će se tomu,ako se ništa ne poduzme, pridružiti i upala bubrega.

CISTITIS
- osjećaj žarenja prilikom mokrenja
-česti poriv na mokrenje
- smrdljiva mokraća
-bol u donjem dijelu trbuha i u križima
- krv u mokraći( često se može vidjeti samo mikroskopom)

Pojam CISTITIS koristi se u slučaju upale ili otekline mokaćnog mjehura i obično nastaje uslijed infekcije.Među mnogobronim bolesnicima s infekcijom mokraćnih organa prevladavaju žene.Svaka deseta žena, pokazuju istraživanja, u toku života može očekivati mokraćnu infekciju, a to znači učestalo i bolno mokrenje uz pečenje u mokraćnoj cijevi i bol u području mokraćnog mjehura, što se redovito ponavlja u manjim razmacima,,
.
Razlog je u kratkoj uretri( mokraćnoj cijevi)koja omogućuje ulazak bakterija izvana u mokraćni mjehur.
Trudnoće i porodi dovode do spuštanja dna male zdjelice, što ometa pražnjenje mokraćnog mjehura i uretre, a to olakšava infekciju mokraćnog mjehura.
Sam spolni odnos nerijetko prati"usisavanje" bakterija u mokraćni mjehur. Upravo zato važno je uvijek nakon spolnog odnosa ispazniti mokraćni mjehur do kraja, i prije lijeganja u krevet.
Uopće, važno je mokriti uvijek kad postoji potreba i ne zadržavati mokraću u mjehuru.

Treba piti mnogo tekućine, jer to povoljno utjeće na uklanjanje bakterija iz mokraće.( uvin čaj) U održavanju svakodnevne higijene bolje je tuširanje od kupanja u kadi, a u toaleti spolovila nije dobro upotrebljavati dezodoranse i sprejeve koji mogu iritirati sluznicu.
Žene koje bez obzirana sve i dalje muku muče s upalama mokraćnog mjehura , trebale bi uzimati i lijekove iz grupe nitrofurantoina( nolicin, ninur) u maloj dozi uvečer prije spavanja, duže vrijeme.

Treba liječiti!! da ne bi došlo do širenja infekcije prema gore - u bubrege a onda je to već veći problem koji zahtjeva posebnu obradu.( nefolog i radiološka obrada)

Post je objavljen 30.07.2006. u 22:01 sati.