Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chandan

Marketing

BLAST TO THE PAST - KINO EUROPA - PIRATI S KARIBA II

Nakon povratka u Zagreb, slijedi posjeta kinu. O osjećajima koje budi Zagreb, redovi malo poslije.
Posljednjih nekoliko godina isključivo (sa par izuzetaka) odlazim u Zagrebačke kinematografe pogledati filmove. Djelomično radi lokal patriotizma, djelomično iz želje da se očuvaju, a najvećim dijelom zato što mi je u njima DOBRO. Da, nema space stolica, nema držača za čaše, nema zvuka koji me direktno napada iz ekrana, no, stolice su mekane i ugodne, čašu držim na podu, a što je najvažnije nikada nema puno ljudi tako da uvijek sa frendovima mogu i film prokomentirati - tiše ili glasnije, te noge bez bojazni nasloniti na stolicu ispred sebe.
Znači, vi filmofili koji i dalje cijenite patinu prošlosti - pogodili ste - radi se o kinu Europa, iz milja još uvijek zvanom Balkan. Prekrasna dvorana, nas 20-ak i dobar film - Pirati s Kariba 2. Prvih nekoliko desataka minuta mi je bilo žao što ne pogledah prvi dio, jer se nismo sjećali (frendica i ja) sporednih junaka i sadržaja prvog dijela. U muci smo se zagledavali. No, odjednom je sve postalo jasno i počeli smo uživati u dobrom filmu, pardon, u dobroj zabavi koja se sastojala (kao i dobre lazanje), od reda akcije, reda humora, reda romantike i opet sve tako. Ne želim vam kvariti film i prepričavati sadržaj. Dovoljno je da kažem da smo na kraju filma opet sjedili sa znakom upitnika - da li je to najavljivana pauza ili je stvarno gotovo. Na žalost, bilo je gotovo.

Ugodno provedena večer u jednom od Zagrebačkih "preostalih" kina. Na putu kući me spopala misao o peticiji za očuvanje Zagrebačkih kinematografa. Nakon zatvaranja Zagreb kina, bilo bi šteta da i ovo nestane bez traga. Moje misli su me odvele u djetinjstvo, kada su još postojale drvene, tzv. "kaubojske" stolice koje su sa svojom škripom i mirisom ostavile neizbrisiv trag u mome odrastanju.
Nova Multiplex kina imaju svoje draži, daleko od toga, no, u svijetu gdje sam svakodnevno bombardiran prolaznošću zaista bi želio trag "održivog" razvoja koji svi toliko volimo spominjati.


Post je objavljen 29.07.2006. u 22:09 sati.