Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Invazija

Tople ljetne večeri Maroons voli s ekipom provoditi na Porporeli, poznatom dubrovačkom kupalištu podno tvrđave Sveti Ivan, lukobranom koji štiti Porat od jakih valova iz smjera Italije. Otvoren je mali improvizirani štandić s pićima "sve po 10 kuna", svira najčešće glazba ljetnog đira, može se sjesti na hladni kamen i uživat. Neki obave i noćno kupanje za koje je more ovih dana idealno.

Naravno, kakvo bi to ljeto bilo da nema i komaraca. Inače sam bio prilično imun na te insekte, ali ovo ljeto me biju svjetski. Svi se tuže kako ih ti bastardi nemilice napadaju, ne daju im mira, neumorni su i dosadni, a teško ih je fizički eliminirat jer su puno brži, spretniji i izdržljiviji od komaraca vulgaris, a čak ni ne zuje!
Drage blogerice i blogeri...

...upoznajte...

AZIJSKOG TIGRASTOG KOMARCA!!!

Image Hosted by ImageShack.us

Azijski tigrasti komarac (spec. aedes albopictus) prepoznatljiv je po crno bjelim nogama i malom crno bijelom tijelu. Izvorno je iz Jugoistočne Azije, širokog područja od Madagaskara na zapadu, Nove Gvineje na istoku do Koreje na sjeveru.
Prosječno je velik 5mm, a ženke su "opremljene" izduljenim organom kojim piju krv sisavaca kako bi hranile svoja jaja(isključivo u vrijeme odlaganja jajašaca). Zanimljivo je da se mužjaci uglavnom hrane nektarom. Ženke se razmnožavaju liježeći jaja blizu vode, po pravilu stajačice (lokve, bare).
Ova vrsta komarca može preživjet razne životne uvijete, okruženja, temperature. Također je agresivniji od domaćeg, urbanog komarca. Ima brz ugriz što mu omogučava sigurno izbjegavanje ljudske reakcije - udarca po ubodnoj rani.
Zanimljivo je da je u Hrvatsku stigao u automobilskoj gumi, baš kao i 1985., kad se zbila prva invazija azijskog tigrastog komarca na Sjevernu Ameriku.

Image Hosted by ImageShack.us

Tipično za ovog komarca jest da se hrani danju, a ne noću kao ostale vrste komaraca, pa su tako noćna sprejanja po Gradu totalno neučinkovita. Budući ima kratak radijus leta(oko 200 metara), legla se mogu lako locirati(bar u začetku invazije).
Treba napomenuti kako je u Amerikama i Aziji znalo bit slučajeva ove vrste kao nosioca virusa jedne vrste encefalitisa, koji može dovesti do težih poslijedica na mozak pa čak i smrt.

Preporuka biologa i zoologa jest da se stajaća voda mjenja svaka tri dana, od čaše vode, pojila za ptice i stoku, dječijih bučkala, bazena, spremišta kišnice, bunara. Ako je to nemoguće, treba uliti u vodu malo biljnog ulja što će pobiti larvu tog opakog komarca.
Ako ni to ne uspije, postoji nešto što se zove BTI (bacillus thuringiensis israelensis), mala plutajuća tabletica koja uništava larvu a ne šteti ribama, biljkama i čovjeku.

Postoje čak znanstveni dokazi da komarci grizu samo odabrane - po mirisu, kretnjama, boji odjeće. Zato se nemojte čudit što grizu i kroz odjeću.
Komarci na 35 metara udaljenosti "namirišu" ugljični dioksid koji izdišemo i mliječnu kiselinu naše kože. Znanstvenici su izdvojili 350 komponenti ljudskog mirisa koje komarce ili privlače ili odbijaju. Odaje nas i toplina tijela, pokreti i tamna boja odjeće. Komarci obožavaju miris parfema, dezodoransa i ljudskih nogu.
Neki ugledni znanstvenici tvrde da su prirodne plavuše i crvenokose tim neugodnim kukcima puno atraktivnije od običnih smeđokosih smrtnika. Komarce privlači svijetla kosa, pa čak i privlačan izgled.

Osim industrijskih sredstava za zaštitu od komaraca postoje i prirodna sredstva kao što su ulje lavande, eukaliptusa, cedrovine, čajevca. Učinkovite su i mreže na otvorima, a neki tvrde da je dovoljno kraj prozora držati posudu s kvasinom ili buket lavande, lovora ili koprive.

Image Hosted by ImageShack.us

Ima nesretnika koji su neodoljivi komarcima, a i onih drugih od kojih komarci doslovno bježe (onih koji se čude kako nema komaraca ove godine!?). Svi proizvodimo mješavinu mirisnih kemikalija u svom znoju koja privlače komarce. Oni "sretniji" proizvode takav miris koji zamaskira komarcima privlačni miris. Vjerojatno svi imamo taj nadmiris za kamufliranje, samo "prežive" oni koji ga luče intenzivnije. Trenutačno se provode istraživanja kako bi se taj kemijski spoj izdvojio i mogao proizvoditi kao efektno sredstvo protiv komaraca.

Na kraju krajeva, od ove masovne invazije neugodnih insekata uvijek možete pobjeći skokom u more podno zidina, uživajući u ugodnoj temperaturi mora, pogledu na misteriozni Lokrum i Grad koji noću živi punim plućima.

Keep on bloggin'!!!

Post je objavljen 28.07.2006. u 08:37 sati.