Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kikowine

Marketing

Kuu vanje

Organizam me naterala na razmisljanje svojim postom ood pre par dana u kome se prozivaju svi skorojevici sa isfoliranim pristupom hrani (izmedju ostalih). Cinjenica je da je gastronomija postala in tema. A u Beogradu, najvecem mediokritetilistu na svetu, to, zamisljam, izgleda veoma gadno. Stoga, pre nego sto predjem na glavnu temu posta iznosim par stavova vezanih za klopu.
Treba ozbiljno da se zabrines za sebe ukoliko:
- platis salatu u nekom in restoranu 500+ dinara
- pre par godina nisi znao imena 50% hrane kojom se danas hranis
- ne jedes vise pasulj
- mislis da pre Jamie Olivera kuvari nisu umeli da kuvaju
- posecujes in restorane, uopste

OK, tema danasnjeg posta je kuvanje, ku vanje, qvanje... znate na sta mislim, kuvana govedina (teletina ako ima se, moze se...) i pored kuvano povrce (krompir, sargarepa, moze i celer...). I sve to sa - naravno - renom. Mmmmljac.
Juce sam kuvao pravu pravcatu supu, onu sto kuvaju keve (da li je ovo nagovestaj krize moje seksualnosti?), onu sto se kuva satima i jedina zasluzuje da se nazove supom. Sve sa govedinom, naravno. Na pocetku, zna se, luk se przi na ringli, da zagori (uh kakav je to miris)... rizikovao sam paljenje protivpozarnog alarma, ali je zato supa imala pravu boju i ukus koji se ne da opisati u par recenica. Licno ne solim supu pre nego sto je gotova, cini mi se da je povrce mnogo ukusnije ako se kuva u neslanoj vodi. Persun, kada je sve gotovo, svez, da felsira ukus.
A posle supe, spektakl.
Ku vanje! Od rena sos: rastopis malo putera, dodas kasikicu brasna, proprzis 15tak sec., nalijes malo supe (jedan deci, bez testenine i povrca, naravno) i isto toliko mleka; mesas lepo minut-dva, dodas rena po ukusu (i u zavisnosti od jacine) da ti sos bude potaman, jos malo mesas i eto! Ludilo.
Uz ovo, ko sta voli: moze pivo, ali ja volim vise vino, neko crno pa da se gali. Ako je na slavi (svadbi) mozda neko pije i spricer uz ovo (u iscekivanju sarme i pecenja). U svakoj kombinaciji pun pogodak.
Prolaze godine, probao sam trista cuda, a ovo jelo drzi neprikosnoveno prvo mesto na mojoj listi omiljene klope. Bar kada su home-made varijante u pitanju. Ipak, retko ko ce spremati teletinu ispod saca na gajbi.

slikica preuzeta sa neta

Post je objavljen 24.07.2006. u 10:43 sati.