Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kloferka

Marketing

OPROŠTAJ DENNISA BERGKAMPA





U slučaju Dennisa Bergkampa, riječi neće opisati genij i nogometnu inteligenciju jednog od najvećih znalaca u povijesti nogometa. Iceman, Dutch master ili jednostavno - God. Danas će se od nogometa oprostiti nogometaš čiji je svaki potez bio umjetnost, nogometaš zbog kojeg se dolazi na stadion, ali i nogometaš kakvih danas više nema...Arsenal će prijateljskim dvobojem protiv Ajaxa ući u potpuno novu eru. "Kopljanici" će biti gosti Gunnersa na otvaranju novog Emirates stadiona, predivnog nogometnog zdanja koje prima 60.000 duša. No, osim što će ta utakmica označiti kraj ere Highburyja, ujedno će biti i oproštaj Dennisa Bergkampa od navijača Arsenala. A mnogim navijačima Topnika više će nedostajati nizozemski velemajstor nego legendardni stadion, jer umjesto Highburyja dobili su predivan novi stadion, ali za Bergkampa - zamjene nema.
Ne samo u Arsenalu, već i u svjetskom nogometu. Iako uvijek cijenjen, Bergkamp nikad nije smatran jednim od najvećih nogometaša svog doba, zaobilazile su ga velike individualne nagrade (jednom igrač godine u Premiershipu), a zbog svojeg zatvorenog pristupa prema javnosti nikad nije bio velika medijska zvijezda, pa samim time ni u žarištu nogometnog svijeta.No, dok su neki nogometaši svoj kultni status izgradili, osim nogometnim znanjem, i svojim izgledom, medijskom atraktivnošću, Bergkamp će uvijek biti pamćen jedino i isključivo kao nogometni umjetnik.
I bez obzira što ga statistike neće gurnuti u prvi plan, Bergkamp je jedan od najboljih. Jedan od najboljih ikada. Možda ne po svojim uspjesima i dostignućima, ali kao nogometaš sigurno. Znao je zaista sve. Danas mnogi tu frazu nabacuju za svakog drugog nogometaša, no za rijetko kojeg je stvarna istina. A Bergkamp je zaista znao s loptom učiniti sve.
Krenulo je u Ajaxu, najbolja nogometna škola na svijetu uvijek je znala iznjedriti tehnički savršeno obučene nogometaše, ali čak i za Ajax - Bergkamp je bio nadprosječan. U prvoj momčadi zamijenio je - nezamjenjivog, Marca van Bastena, ali iako nikada nije mogao dostići Van Bastenove brojke što se pogodaka tiče, Bergkamp je našao važno mjesto u srcima Ajaxovih navijača.
Kao veliko pojačanje stigao je u Inter gdje se zadržao samo dvije sezone, talijanska liga nije pasala sjajnom tehničaru, a defanzivan nogomet koji je gajio trener otjerao ga je iz Italije. Arsenal je povukao potez, potez koji je promijenio povijest kluba s Highburyja. Prije dolaska Bergkampa, Arsenal je slovio kao momčad koja igra najružniji nogomet na svijetu, momčad koja nema moć kojom bi parirala Manchester Unitedu.
Dolaskom Bergkampa, stvari su se počele okretati. Igrači su počeli vjerovati da je Arsenal uistinu važan klub, igra je bila sve efektnija, a momčad se postpuno u potpunosti promijenila. Na svom debiju, Bergkamp je bio jedini stranac u momčadi, danas je teško naći Engleza u momčadi Arsenala. "Doprinijeo sam stilu nogometa, vrlo tečnom i napadačkom, moja statistika je dobra, pa sam možda napravio razliku", skroman je Iceman.
U proteklih 11 godina Bergkamp je stekao legendarni status kod navijača Arsenala. U 423 nastupa postigao je 120 golova što ga je dovelo do 10. mjesta na ljestvici najboljih strijelaca Gunnersa svih vremena. Možda se to ne čini tako impresivno, ali Bergkamp nije bio centarfor koji je puno golova postigao ubacujući loptu u mrežu s pet-šestmetara. Malo je igrača koji su postigli toliko lijepih golova poput Bergkampa - barem 10 do 15 golova najviše svjetske klase, još deseci "običnih" eurogolova, poput svih onih "suhih listova" u rašlje s ruba šesnaesterca.
Uz golove stizali su i trofeji, pa je tako Arsenal u Bergkampovoj eri osvojio tri titule prvaka i tri FA Kupa, s time da je dva puta osvojena dvostruka kruna. Trofeja se naosvajao i s Ajaxom, čak je i u Interu osvojio Kup UEFA, dok su ga reprezentativni uspjesi zaobišli. Najbliže reprezentativnom slavlju bio je 1998. kada je Nizozemska izgubila u polufinalu SP-a od Brazila nakon jedanaesteraca, iako je po općem sudu na čelu s Bergkampom igrala najbolji nogomet. I to je statistika koja ne vara i kaže - Bergkamp je bio velik.
No, i statistika ima svoje limite, brojkama se ne može opisati Bergkampovo nogometno umijeće. U nasljeđe je ostavio neke zaista nezaboravne poteze, neke od najboljih golova svih vremena, rame uz rame s Maradoninim slalomom kroz englesku obranu.
Recimo, pogodak u četvrtfinalu SP-a 1998. protiv Argentine kada je briljantno desnom nogom uštopao dugačku loptu Franka de Boera, odmah majstorski prevario jednog od najboljih stopera svijeta, Roberta Ayalu i potom vanjskim dijelom kopačke matirao Rou i tako donio "tulipanima" polufinale SP-a.
Sličan gol je zabio i Leicesteru u Premier ligi, ističe se još i niz majstorskih udaraca koje su vratari mogli pratiti samo pogledom. Nije se radilo o nekoj snazi, već udarcu izvedenom perfektnom tehnikom koja je velikoj većini današnjih igrača samo san.
A tu je i pogodak Newcastleu, vjerojatno gol koji će najduže ostati u sjećanju ljubiteljima lika i djela Dennisa Bergkampa. Pires je dodao loptu s kojom je Bergkamp izveo pravo malo čudo, magičnim potezom lijevom nogom poslao je loptu pored svog čuvara, zaobišao ga s druge strane i plasirao je u gol. Perfekcija.
Možda se nađe koji skeptik koji će osporiti Bergkampovo mjesto u galeriji najvećih. Uostalom, današnji nogomet jedna je druga priča u kojoj dominiraju brzina i snaga i u kojoj je nogomet, nakon odlaska Zidanea, ostao na samo jednom pravom umjetniku - Ronaldinhu. A pored njega, za najbolje igrače svijeta guraju se maratonci poput Gerrarda, Lamparda ili Ballacka, ili izuzetno efikasni napadači poput Eto'oa ili Ševčenka.
I svaka im čast, sjajni su. No, i kad odu Lampard, Gerrard, Ballack, Eto'o i Ševčenko, doći će novi razarači, doći će novi igrači koji imaju sjajan šut s 20 metara, doći će novi napadači koji zabijaju 25 golova po sezoni.
Ali hoće li doći novi Bergkamp? Hoće li se pojaviti igrač koji može, zna i hoće učiniti što je Bergamp napravio Newcastleu ili Argentini? Teško, danas takve nogometaše nitko ne odgaja, i zbog toga ne treba zaboraviti Icemana. Srećom, živimo u doba interneta, a više od svih riječi Bergkampovu klasu može ocrtati - Dennis Bergkamp. Za one mlađe, za one koji su zaboravili ili za one koji se žele podsjetiti - pravac Youtoube, upišite Bergkamp i - uživajte.
Bergkampu će nogomet nedostajati puno, nakon 20 godina nije se lako odreći životnog poziva: "Nedostajat će mi jednostavne stvari, šale u svlačionici, treninzi. Ali uživao sam. Sjajna stvar s trenerima u Engleskoj je što ti kažu 'izađite na teren i uživajte', a ja sam uživao u svojoj karijeri". I mi smo uživali...

(maznula sa sportnet.hr-a)
London, Engleska, 22.07.2006. 21:41

inače Arsenal Ajax 2:1

Dennis Bergkamp se oprostio od profesionalnog nogometa. 36-godišnji Nizozemac završio je karijeru u prvoj utakmici odigranoj na Arsenalovom novom stadionu koji je poprimio 54 tisuće gledatelja (najavljeno je 60 tisuća mjesta).

U utakmici su sudjelovali bivši i sadašnji igrači Arsenala i Ajaxa, dva kluba u kojima se Bergkamp proslavio. David Seaman, Lee Dixon, Steve Bould, Nigel Winterburn, Gilles Grimandi, Oleg Luzhny, Ian Wright, Emmanuel Petit, Patrick Vieira, Marc Overmars, Ray Parlour, Edu, Kanu, Glenn Helder i Gio van Bronckhorst bili su pristuni od bivših Arsenalovaca, a Thierry Henry je prekinuo svoj odmor u SAD-u da bi prisustvovao susretu.

Za Ajax su između ostalih nastupili Johan Cruyff, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Frank and Ronald De Boer, Jaap Stam, Edwin van der Sar i Edgar Davids.




A ŠTO REĆI ?!
HVALA TI NA SVEMU DENNISE NA SVEMU !!!!!
ZAUVIJEK ĆEŠ OSTATI U SRCIMA SVIH NAS KOJI VOLIMO ARSENAL!!!!
NEDOSTAJAT ČEŠ NAM
NAŽALOST SVE JE MANJE IGRAČA KAO NPR. BERGKAMP I RAČUNICA...


Post je objavljen 22.07.2006. u 21:28 sati.