Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seks17

Marketing

PUBERTET

Iako ste mnogo puta čule riječ «pubertet», možda ne znate što on točno znači.
Pubertet označava period kada se stiče sposobnost za reprodukciju (sposobnost djevojke da ostane trudna i rodi dijete), a uključuje niz fizičkih, psihičkih i socijalnih promjena.


PUBERTET DJEVOJČICA

Šta se događa?

Između 10 i 14 godina većina djevojčica počinje primjećivati promjene na svojim tijelima. Uzrok ovome je činjenica da tada naše tijelo proizvodi hemijske tvari koji se nazivaju hormoni. Pod uticajem hormona koji se zove estrogen djevojčice se počinju razvijati.

Bitno je shvatiti da ne ulaze svi u pubertet u isto vrijeme. Pubertet može početi u 8-oj godini kao rani pubertet, a može čak i 15-oj godini kao kasni pubertet. Djevojčice u većini slučajeva ulaze u pubertet ranije od dječaka.

Menstruacija?


Negdje oko 8 do 11-te godine počinje pubertet tako što u tijelu djevojčice počinju proizvoditi seksualni hormoni. Oni su «krivci» što se tijelo djevojčice počinje mjenjati i postepeno poprima karakteristike žene.

Početak menstruacije je jedan od najbitnijih događaja za mlade žene koji se događa u pubertetu. Menstruacija je krvarenje iz vagine koje se dešava otprilike svakih 28 dana (može i svakih 25-31 dan) i traje 4-7 dana. Prva menstruacija koja se naziva menarha javlja se obično oko 13-te godine ali je normalan raspon od 10 i 18-te godine.

Jedna od najvažnijih stvari koje djevojka treba razumjeti jest da je menstruacija normalna i zdrava. Dok je krv simbol za povredu i bolest u drugim okolnostima, u ovom slučaju je znak odrastanja.


Promjene na tijelu

Većina mladih ljudi dobije bubuljice u toku puberteta. Naime, u vašem tijelu se u nadbubrežnoj žlijezdi luči i mala količina muškog spolnog hormona, koji se naziva testosteron. On je odgovoran za pojavu dlačica na nekarakterističnim mjestima za djevojke (iznad usne, na vrhu brade, na grudima), kao i za rast žlijezda znojnica i lojnica.

Dakle, u pubertetu se povećava znojenje i koža se pojačano masti što može dovesti do pojave neugodnih mirisa. Uglavnom, ništa što redovna higijena i dezodoransi ne mogu uspješno otkloniti.

PUBERTET KOD DJEČAKA

Šta se dešava?

Između 10 i 14 godina većina dječaka počinju se primjećivati promjene na svom tijelu. Uzrok ovome je činjenica da tada naše tijelo proizvodi hemijske tvari koji se nazivaju hormoni. Hormon testosteron upravlja seksualnim razvojem i dječaka.


Mnogi dječaci se brinu misleći da se razvijaju previše brzo ili previše sporo. Postaju zabrinuti i osjećaju se neugodno zbog svog tijela. Ono što je bitno shvatiti je činjenica da je normalno da postoje različitosti prilikom odrastanja. Znanje o fazama seksualnog razvoja vam može pomoći da bolje razumijete promjene koje se događaju u vašem tijelu, te da se ne brinete zbog toga.


Pubertet kod dječaka nastupa malo kasnije nego kod djevojčica. To je razdoblje kada se razvijaju spoljašnje spolne karakteristike.


Promjene na tijelu

Fizičke promjene vezane za doba puberteta kod dječaka počinju sa pojačanim rastom, naročito u visinu. Također, dolazi do pojačane dlakavosti po tijelu, posebno u području spolnog organa, pazuha, lica.
Dolazi do povećanja spolnog organa koji podrazumijeva rast penisa i testisa. Kod nekih dječaka mogu se lagano uvećati i dojke, ali ne brinite se, to je samo prolazna pojava koja nestaje za godinu dvije.
Glas se počinje mjenjati i zvuči promuklo. Ta pojava se zove mutiranje.


Pubertet je doba kada postajemo hiperaktivni, nemirni i imamo problema sa koncentracijom. Višak energije je najbolje izbaciti bavljenjem nekim sportom. Od toga ćemo imati mnogo koristi, zabavno je, formiraju se mišići, a manje se svađamo sa roditeljima i nastavnicima.

Muški hormon, testosteron snažno djeluje na rad žlijezda lojnica i znojnica, što dovodi do pojave neugodnog mirisa.


Image Hosted by ImageShack.us





Post je objavljen 18.07.2006. u 15:34 sati.