Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kolbut

Marketing

Neke korisne stvari

Vaše štene trebat će pseću košaru ili krevetić na toplom mjestu bez propuha. Stavite li košaru u kartonsku kutiju, osigurali ste zaštićen kutak.

Dodajte toplu prostirku koja se lako pere, poput starog prekrivača ili ručnika, i vaš psić će imati vlastito mjesto na kome će se osjećati ugodno i sigurno.

Poštujte potrebu vašeg psića za odmorom. Ne izvlačite ga silom iz njegova ležaja, već mu dopustite da sam izađe kada to želi. Ne dopuštajte djeci da ga gnjave i uznemiravaju. I još nešto, ne šaljite ga u košaru zato što je bio neposlušan, jer bi to mogao povezati to mjesto s kažnjavanjem.


Štene dolazi u vaš dom

Prvih nekoliko dana šteneta u vašem domu ostavit će trajan dojam.

Pobrinite se da mu pružite dovoljno pažnje i nježnosti. Štene u početku može biti malo zbunjeno, pa ga dovedite kući u vrijeme kada nije prevelika gužva. Omogućite mu da upozna svoju okolinu i zadovolji znatiželju.

Ne ostavljajte ga samog duže vrijeme. Prvih nekoliko tjedana štene može patiti zbog odvajanja od majke i često cviljeti. U tom slučaju nastojte da bude u vašoj blizini, no pokušajte odoljeti porivu da ga pustite u krevet.

Naviku spavanja u vašem krevetu kasnije može biti vrlo teško izmijeniti.


Prehrana vašeg psića

Tijekom prvih mjeseci života vaš psić troši goleme količine energije, pa je vrlo važno da hranom primi najbolju ravnotežu hranjivih tvari.

Usporedite li rast psa sa razvojem djeteta, vidjet ćete da u prvoj godini života šteneta naraste kao dijete u prvih 14. Različite pasmine rastu različitom brzinom, pa vaš izbor hrane mora odgovarati upravo pasmini vašeg psića.

Izbor pravilne prehrane ključ je za dug, zdrav život, pa o toj temi popričajte sa svojim veterinarom, uzgajateljem ili vlasnikom specijalizirane trgovin

Kućni odgoj

Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana. Napravite stalan raspored hranjenja i dovoljno često ga izvodite na prostor predviden za nuždu, obavezno odmah nakon što se probudi.

Primjetite li da se vrti u krug ili cvili pred vratima, brzo ga izvedite van. Kada je obavilo svoj posao, pohvalite ga. Naravno da su moguće nezgode, no kad se dogode ne vičite na štene, ne kažnjavajte ga i ne gurajte njegov nosić u nered. Štene ne može shvatiti uzrok vaše ljutnje i sve što ćete postići bit će samo strah i zbunjenost.

Zateknete li ga u trenu dok obavlja nuždu, jednostavite ga iznesite van i pohvalite kada završi posao

Osnovni pribor za vašeg psića:

- zdjelica za vodu i zdjelica za hranu
- kvalitetna hrana namijenjena njegovoj dobi
- košara ili krevetić
- četka ili češalj
- identifikacijska markica (ili mikročip)
- ogrlica i povodnik
- pseći šampon, četkica i pasta za zube
- kvalitetne, sigurne igračke za žvakanje


Otkrijte bolest

Možda ćete primjetiti da se vaš psić ne osjeća dobro. U tom slučaju odmah ga odvedite veterinaru. Nabrojat ćemo nekoliko znakova bolesti na koje treba pripaziti:

- gubitak teka i odbijanje vode
- iznenadan gubitak težine ili naglo dobivanje težine, postupan dugotrajan gubitak težine
- mirnoća ili nevoljkost za igranje ili šetnju
- prečesto mokrenje ili smanjeno mokrenje
- krvav, mekan izmet, proljev
- dugotrajno povraćanje
- prekomjerno lučenje sline ili nepravilno disanje
- dlaka bez sjaja



Post je objavljen 15.07.2006. u 17:28 sati.