Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kumfather

Marketing

Nepovoljni uvjeti + ZOO vrt

Spavam noću u prosjeku 6-7 sati, što znači da spavajući provedem otprilike 45 sati tjedno, naravno pod uvjetom da moj mali kumfatherčić nema ništa protiv (rijetko), a on uvijek ima nešto protiv mog/maminog spavanja (često).

SPAVANJE JE PRILAGOĐENI OBLIK PONAŠANJA ŽIVIH BIĆA U ODREĐENIM, ZA NJIH NEPOVOLJNIM, UVJETIMA OKOLINE.

Junior svoju dnevno/noćnu dozu čorke odradi u par intervala, ukupno cca 14 sati, uglavnom u vrijeme kad se nama ne spava. Mali babyfather dakle smatra da 14-ak sati dnevno živi u nepovoljnim uvjetima i to riješi odlaskom u n-REM i REM faze spavanja. Baš fino.

Poklonili mi babyfatheru povodom obilježavanja prvog rođendana izlet u ZOO vrt. Neka malo zlato vidi velike mice-mace, surlate velike preživače, majmunolike čovjeke, mede za uspavljivanje i druge postojeće kreacije majke prirode. Tek što smo ušli u ZOO opet stupa na snagu efekt nepovoljnih uvjeta i započinje samoobrana prijepodnevnim snom. I tako kumamother i ja vodili sina da gleda, a završilo je time da je gledan bio on/nasljednik od strane njemu «dosadnih» živina. Nismo bili lijeni(vci) i uvredljivci pa smo nastavili foto/kamera safari za svoju dušu.
Osim gledanja kojekakvih predatora, štakora, preživača, riba, gmazova i ptica može se u ZOO-u putem edukativnih natpisa podosta i naučiti. Naravno da smo posebno bili osjetljivi na temu (ne)spavanja pa nam je tako upalo u oko slijedeće: Žirafe spavaju oko 15 min, lavovi/velike mačke oko 20 sati, pavijani oko 19 sati, morski psi/delfini ne spavaju uopće (izranjaju svake tri min. zbog uzimanja zraka), a babyfather spava do 14 sati dnevno (to ne piše u ZOO-u, ali ja znam).

SPAVAMO DA BI OBNOVILI ENERGIJU I SAČUVALI POSTOJEĆU. SPAVANJEM SE OPORAVLJAMO I SPAVAJUĆI PROVEDEMO 1/3 ŽIVOTA.

U prvom tjednu života babyfather je spavajući provodio više vremena od lava, preko 20 sati, dok su pripadajući mu roditelji za to vrijeme spavali tek nešto više od prosječnog delfina ili možda prosječne krave, cca 4 sata. Nije bilo neuobičajeno da se tih prvih dana kod fathera & mothera (sa predznakom kum) pojavljivao blaži oblik narkolepsije (neočekivani periodi spavanja usred dana, cca 3 sec.). Snova iz tog doba se uopće ne sjećam. Ako ih je i bilo onda sam vjerojatno sanjao da spavam.

No dobro, nakon nekih sat vremena provedenih u ZOO-u osjetili smo zov one spavalačke trećine života i odlučili naprasno prekinuti izlet posvećen uspavanom babyfatheru. Brže bolje zaputili smo se ka izlazu ne bismo li i mi pokušali obnoviti energiju i iskoristiti san nasljednika tako da mu se i mi pridružimo. Naravno, čim smo izašli babyfather je zijevnuo kao lav, protrljao snene okice poput rakuna, rastegnuo se kao kakadu krila i sa velikim interesom počeo promatrati kolone automobila. Toliko o interesu za životinje. Za drugi rođendan vodim ga na auto show. Očito je da ga više privlače limene životinje sa puno konja ispod haube. Eto tako…


Post je objavljen 14.07.2006. u 14:46 sati.