Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Ivo Robić, pjevač


Ivo Robić
OSNOVNI PODACIMarta Robić
ime: Ivo
prezime: Robić
spol: muško
datum rođenja: 28.01.1923. u Garešnici
datum smrti: 09.03.2000 u Rijeci
zanimanje: pjevač
supruga: Marta Robić (r.1921)
brat: Rajko Robić
brat: Miroslav Robić





IVO ROBIĆ


Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici, a maturirao je u Bjelovaru. U Zagrebu studira na Pravnome fakultetu te u jesen 1943. nakon radijske audicije s Kinelovom Sniježi počinje uživo pjevati u programu Državne krugovalne postaje Zagreb. Istodobno nastupa u zagrebačkom Kolu, uz orkestar Charlija Pavlića, a potom u noćnom lokalu Gradskog podruma - Grill roomu, uz orkestar Kalmana Kočija. Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe (Zagreb), tadašnjeg Natječaja za najljepše plesne melodije 1953. sa skladbom Ta tvoja ruka mala (Ljubo Kuntarić/Blanka Chudoba), kao i prvog festivala u Opatiji s pjesmom Mala djevojčica (Milutin Vandekar/Alka Ruben, 1958). Taj duet sa 16-ogodišnjom Zdenkom Vučković bio je apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja. Prvi je glas šlagera svojih generacijskih suvremenika - skladatelja (Kuntarića, Šebetića, Grčevića, Vandekara, Sorokina, Gotovca, K9Arblera, Biroa, Nardellija), a uspješno radi i prepjeve svjetske glazbene produkcije. Od 1949. do 1958. objavljuje respektabilna 62 velika singla (78 okretaja) i 3 LP ploče. Za Jugoton snima prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ - Pjeva vam Ivo Robić. Albume mu objavljuju Supraphon i Polydor (14 LP-ja, 1959-1966) u čijem studiju snima Morgen (Hamburg, 4. veljače 1959). Postaje prvi izvozni hrvatski simbol pop glazbe, jer tim hitom osvaja 13. mjesto na Billboardovom Top 40 (21. rujna 1959), kao i 23. mjesto britanske top ljestvice (New Musical Express, 7. studenog 1959). Morgen je ujedno i prva ploča na njemačkom jeziku koja se pojavila na anglo-američkim ljestvicama (nakladnik Laurie), a postiže velik uspjeh i u zapadnoeuropskim zemljama (tadašnja SR Njemačka - Ivo Robić und die Sing-Masters). Velike uspješnice su također: Muli Song, (također na Billboardovoj top listi - 58. mjesto, 1960), Mit 17 f8Angt das Leben erst an, Rot is der Wein i Fremde in der Nacht, s kojom je 1966. Frank Sinatra postigao golem uspjeh. Uz skladatelja i producenta K8Ampferta Robića veže iskreno prijateljstvo, ali i nikad službeno priznato autorstvo pjesme Strangers in the Night, koju je, prema svjedočenju supruge Marte, Robić slao i na Splitski festival, međutim, nije prošla selekciju.
Uz zlatom ovjenčane milijunske naklade Morgena, prvog i jedinog uspjeha nekog domaćeg pjevača u svjetskome šou-biznisu, najčešće se spominjala anegdota o šetnji Hamburgom, kada je svojega producenta Berta Kampferta nagovorio da poslušaju novi zvuk koji je dolazio iz Top Ten Cluba (Beatlesi, tada još s Tonyjem Sheridanom). Oduševljen, Robić je Kampferta nagovorio da im snimi prvu ploču i tako je nastala My Bonnie.
Sa statusom uvaženog europskog zabavljača, na estradnoj sceni tadašnje SFRJ Robić stvara diskografski opus bez premca (50-ih: Ta tvoja ruka mala, Serenada Opatiji, Jabuke i trešnje...). Sam je skladao neke od svojih najvećih šlagera 50-ih: Srce, laku noć, Ja ću doć, Za tobom čeznem, Ne plači, Ko nježni cvijet i Samo jednom se ljubi. Bliska mu je bila etno baština, pa uspješno piše i za regionalne festivale u Krapini, Slavoniji i na Kvarneru. Godine 2000. skupina Di Strojers (Marijan Podgorski, Saša Zalepugin jr i Piko Stančić) snima album Časna pionirska riječ na kojemu u post punk maniri obrađuju veliki hit Golubovi. Legendarni Robić im se pridružuje na snimanju albuma i tako nastaje posljednja snimka najuspješnijeg hrvatskog pjevača svih vremena (pjesma doživljava ponovni uspjeh nakon gotovo 36 godina). Mitski lik hrvatske popularne glazbe preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000.
Ivo Robić bio je počasni predsjednik HGU-a. Od mnogobrojnih nagrada izdvajamo Josipa Štolcera Slavenskog za glazbenu umjetnost (1981) i Porina za životno djelo (1997



Ivo Robić

http://www.hgu.hr/robic/Hrvatska glazbena unija
oprostila se od počasnog predsjednika
U riječkoj je bolnici u četvrtak, 9.ožujka u 11:10 sati umro Ivo Robić, legenda hrvatske glazbene scene i počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije. Popularni Mister Morgen rodio se 28. siječnja 1923. godine u Bjelovaru a cijeli je život posvetio glazbi.
Nakon vijesti o smrti barda hrvatske glazbene scene upućeni su brojni brzojavi sućuti njegovoj suprugi Marti i braći u Zagrebu i Ljubljani, Vladimiru i Nini Robić. Sahranjen je u Zagrebu na groblju Mirogoj u ponedjeljak 13. ožujka.




Ivo Robić

HRTV
9. ožujka 2000- U Rijeci je u 78. godini preminuo doajen hrvatske zabavne glazbe Ivo Robić.
Na završnoj večeri prošlogodišnjeg Krapinskog festivala trebao je nastupiti sa skladbom Na bregu, ali zbog iznenadne bolesti doajen hrvatske glazbe Ivo Robić, kojega su u Krapini obožavali i koji je tom festivalu sve vrijeme ostao vjeran, prvi put u dugogodišnjoj blistavoj karijeri nije mogao izići na pozornicu.
U Croatia Recordsu pripremali su svečanost za zlatni jubilej zlatnog glasa, ali Ivo Robić od danas ostaje tek uspomena. Hrvatski Sinatra, Mister Morgen - kako su ga od milja zvali i poštovaoci njegove umjetnosti i kolege, preminuo je u 78. godini u riječkoj bolnici. Prvi čovjek naše zabavne glazbe i u izvjesnom smislu njezin utemeljitelj, svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1945. osvajajući zvonkim i toplim baritonom naraštaje ljubitelja zabavne glazbe u nas i u svijetu. Lansirao je brojne šlagere Nenada Grčevića - tko se još ne sjeća Robićevih hitova Tiho plove moje čežnje i Ta tvoja ruka mala ili Jesenske ruže. Godine 1960. u Njemačkoj postiže velik uspjeh pjesmom Morgen, pamte se njegove nezaboravne interpretacije pjesama Crveno vino, Stranci u noći, Sedamnaestogodišnjoj. Ivo Robić je snimio milijunske naklade ploča za Polidor i tadašnji Jugoton, održao nebrojeno koncerata, međunarodnih turneja, nastupa na radiju i televiziji. I kao što kaže stih pjesme Tiho plove moje čežnje tako i zlatni glas Ive Robića danas otplovio u vječnost.



Post je objavljen 18.07.2006. u 00:00 sati.