Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

čuvajte se virusa i gljivica!

LJeto je pogodno doba za razvoj gljivica i virusa koji su uzročnici tih bolesti. LJeti postoje idealna mjesta da se dobije bolest- bazeni, daske za sunčanje, daske ispod tuševa, svlačionice, kampovi...

HERPES
To je upala kože praćena stvaranjem mjehurića i krastica, a uzrokuje je virus. Krastice se obično stvaraju oko usnica i vrlo su neugodne. Prolaze za 2 tjedna, ali nekad i dulje zbog mjesta na kojem nastaju( često ih otrgnemo jedući ili pijući ). Pogotovo na moru.
Djelovanje sunca uzrokovat će malu eksploziju mjehurića, a slano more još više iritirati kožu.
Ako je ikako moguće, ne izlažite bolesni dio na suncu( pokrijte ga npr. maramicom) i ne dopustite da ga namoči more.

MIKOZE- odnosno bolest kože koje uzrokuju gljivice.
Ako imate osjetljivu kožu dovoljno je samo jednom namočiti nogu u vodu bazena, sjesti s golim dijelom na mjesto gdje je sjedila osoba sa gljivičnim oboljenjem i ubrzo ćete primjetiti prve znakove razvitka bolesti- crvenilo kože, peckanje, pa čak i otvaranje kože ili nastajanje malih crvenihoteklina, ljuštenja...
Najčešće se javljaju među nožnim prstima, ispod pazuha, ali i po ostalim dijelovima tijela.
I zbjegavajte vlažna mjesta gdje se zadržava i gdje obitava mnogo ljudi, bazene, tuš- kabine...Svugdje sa sobom nosite ručnik, pa ako ste odlučili sjesti na kamen, rub bazena ili u kupaćem kostimu popiti kavu sjedeći na stolcu restorana, sjednite na ručnik.

PITIRIASIS VERSICOLOR
Stvara na koži žute ili tamnocrvene do smeđe mrlje. Jednako kao i ostale mikoze možemo je dobiti na bazenima i ostalim vlažnim mjestima gdje se zadržava mnogo ljudi.
Opasno je obrisati se ručnikom gdje je ruke brisalo mnogo ljudi, ali jednako tako možemo je dobiti ako se obrišemo naizgled čistim ručnikom, koji nije opran na 90C stupnjeva( najčešće u hotelima)

Pa što učiniti osim opreza?
Ljeti nosite pamučnu odjeću da biste se što manje znojili. Održavajte higijenu, a ako se već kupate u bazenima i u javnim kupalištima, svakako se svaki puta po povratku s bazena DOBRO operite sapunom koji je neškodljiv i ne suši kožu.
I brišite se samo svojim ručnikom!
BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI!


Post je objavljen 13.07.2006. u 00:10 sati.