Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Zoja Mihelac, glumica


OSNOVNI PODACI
ime: Zoja
prezime: Mihelac
spol: žensko
datum rođenja: 15.06.1947 u Splitu
datum smrti: 10.06.2002 u Splitu
zanimanje: glumica
sinovi Goran , Boris i nevjesta Rose
brat: Roko, nevjesta Katarina i nećak Juraj



IN MEMORIAM: ZOJA MIHELAC,
GLUMICA I ANIMATORICA LUTAKA GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA SPLIT
Lutka kao živo biće
Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je pet dana prije svog 55. rođendana umrla Zoja Mihelac, glumica i animatorica lutaka.
Rođena 15. lipnja 1947. godine, već zarana, od svoje pete godine, pokazuje interes za glumu i kazivanje poezije. Dugi je niz godina igrala zahtjevne uloge u repertoaru Kazališta Titovi mornari (danas Gradskog kazališta mladih) u Splitu, u kojem djeluje od 1963. godine. U programu ovoga kazališta, koje je bilo odskočna daska za niz danas istaknutih umjetnika, Zoja Mihelac je ugradila i svojih četrdesetak uloga u naslovima poznatih svjetskih autora. Osjećaj iz djetinjstva za kazivanje poezije i dramske riječi (nagrađivana je za recitiranje, a u osnovnoj školi je čak vodila dramsku grupu te režirala skečeve i recitale), Zoja Mihelac poslije potvrđuje u svakodnevnom svom radu na sceni, povremeno surađujući i sa splitskom HNK.
Nakon kraćeg boravka u Zagrebu vraća se u rodni grad i prihvaća angažman u Kazalištu lutaka Pionir, danas Gradskom kazalištu lutaka, ostvarivši u njemu osamdesetak različitih uloga, sudjelujući u najboljim godinama svog bavljenja lutkarstvom u ponajboljim predstava splitskih lutkara. Da bi udahnula život lutki, ostaje iza paravana, a i u igri ispred njega, u suigri s lutkom, koju tretira kao živo biće i izvor dječje radoznalosti, nameće se izražajnošću i zaigranošću. Glasovna iznijansiranost te discipliniranost u igri s lutkom, partnerima i publikom pratila su je tijekom svih godina njezina scenskog života, za vrijeme kojeg je ostvarila i nekoliko TV uloga, ali i uloga u filmovima Marjuča ili smrt i Buža Vanče Kljakovića te Da fine al capo Ante Kuštre.
Otišla je prerano da bi se potpuno i do kraja ostvarila kao vrsna lutkarica, zacijelo ne davši sve što je teatar od nje tražio, a ona mu, dok je mogla, poklanjala. Posljednji put se pred publikom pojavila 15. ožujka ove godine, dakle ni tri mjeseca prije smrti, u Zlatnoj ribici u režiji Dunje Adam, s kojom je ostvarila dobar dio svojih uloga.
Pokop umjetnice bit će ove srijede u 16.30 sati na splitskom groblju Lovrinac.

J. FIAMENGO Slobodna Dalmacija srijeda, 12.6.2002.

Post je objavljen 09.07.2006. u 03:12 sati.