Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Dubravko Sidor, glumac


OSNOVNI PODACI
ime: Dubravko
prezime: Sidor
spol: muško
datum rođenja: 1947 u Zagrebu
zanimanje: glumac
trenutno prebivalište: Zagreb
2.zena: Djurdja
1.zena: Kostadinka Velkovska
kontakt:Dubravko.Sidor(at)hrt.hr



DUBRAVKO SIDOR:

Rođen u Zagrebu 1947. godine. Nakon mature upisao komparativnu književnost i ruski jezik na zagrebačkom filozofskom fakultetu i završio prvu godinu. Bio aktivni član SEK-a (Studentskog eksperimentalnog kazališta) u njegovo drugo “zlatno doba”, u međunarodnoj konkurenciji priznatih i značajnih predstava: “Ars longa vita brevis”, “Vietrock”, “Druga vrata levo”. SEK je u to vrijeme (a i desetak godina ranije u “prvo zlatno doba”) bio prvi korak u svijet kazališta mnogih značajnih imena hrvatskoga kazališnog i javnog života: Miro Međimorec, Bogdan Jerković, Marija Žarak, Drago Turina, Zlatko Kauzlarić Atač, Rajko Grlić i mnogi drugi.
Na tadašnjoj Akademiji za kazalište, film i teleleviziju (danas ADU) diplomirao 1971. godine. Za vrijeme studija na Akademiji kao stipendist ZKM-a igrao u dvije značajne predstave: “Obsidio Sigetiana” Mire Međimorca i “Kvas bez kruha” Antuna Nemčića u režiji Božidara Violića.
Nakon završetka studija na Akademiji i jednogodišnjeg vojnog roka zaposlio se kao glumac Dubrovačkoga kazališta “Marina Držića”. U dvije sezone koliko je proveo u Dubrovniku uključio se u rad Studentskog teatra “Lero”, postavio predstavu “Pseće srce” prema noveli Mihaila Bulgakova koja je utjecala na budući rad tog studentskog kazališta koje i danas postoji i igra značajnu ulogu u kulturnom životu Grada i hrvatskog kazališnog amaterizma.
1974. vraća se u Zagreb, godinu dana provodi u statusu slobodnog umjetnika, ali ubrzo prihvaća stalni angažman u Satiričkom kazalištu “Jazavac”, u kojem u 17 godina igra oko 2 200 predstava.
Usporedno s glumom u “Jazavcu” privlačio ga je rad u jednostavnim, pokretnim predstavama, u produkcijama bez velike prateće opreme, i bez “rampe” koja dijeli gledalište od pozornice. Radio je u četiri – pet projekata tadašnje Muzičke omladine, malim programima–predstavama namijenjenim školskim razredima. Suosnivač je Kazališne družine “Dijalog” koja je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća “osvajala” gotovo nemoguće prostore u kojima se izborila za kazališnu predstavu. Sličnu produkciju nastavio je u Kazalištu “Sova”, džepnom izdanju kazališta koje je potrajalo približno pet godina.
1991. matičnu kazališnu kuću “Jazavac” zamijenio je HRT-om prihvaćajući se stalnog spikerskog posla na Hrvatskome radiju. No time nije prekinut život glumca. S književnikom Božidarom Prosenjakom osnovao je Kazalište “Divlji konj” 2001. godine kao umjetničku organizaciju i tamo realizirao dva nova projekta malog jednostavnog pokretnog teatra. 2002.-ge je godine sa svojim kolegom režiserom Jovicom Šegom pokrenuo projekt “Svarog”.

















Post je objavljen 08.07.2006. u 11:41 sati.