Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markopudina

Marketing

SHII TAKE - GLJIVE S DALEKOG ISTOKA U HRVATSKOJ


Ovo je uvod u svijet gljiva, gljiva za koje se vrlo malo zna, a trebalo bi se znati puno vise....

Na Dalekom istoku shiitake je integralni dio dnevne prehrane, te ju smatraju i eliksirom života. Prepoznatljiva je po svojoj velikoj ljekovitosti, izvanrednom okusu i bogatoj aromi. Pripremati se može na različite načine, od kuhanja i prženja do konzumiranja sirove i suhe shiitake. Od svih gljiva shiitake se može najduže sačuvati u frižideru, tj. čak 14 dana na temperaturi od 2 do 4 stupnja Celzijeva. Suha i mljevena shiitaka ima trajnost do dvije godine ako se čuva u zatvorenoj posudi ili zavarenoj plastičnoj vrečici. Od suhe shiitake se rade izvanredne juhe, a može se koristiti i kao začin u svakom jelu. U Japanu je čak toliko popularna da se prodaje u obliku osvježavajućeg pića "shiitake cola".

Sadrži proteine, lipide, ugljikohidrate, kao i brojne vitamine (B1, B2, B3, D1, D12) i minerale (kalcij, fosfor, zeljezo). Posebna vrijednost shiitake je sadržaj D2 i B12. Vitamina B12 nema ni u jednom povrću, što gljivama daje prednost, a pod utjecajem sunčevih ili UV-zraka, iz supstance ergosterola nastaje vitamin D2.

Shiitake sadrži više aktivnih tvari koje imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje čovjeka. Lentinan, polisaharidni ekstrakt iz shiitake potvrđen je od Japanske uprave za hranu i lijekove, kao antitumorna tvar. On pojačava otpornost stanica protiv raka i sprečava slabljenje imuniteta. Shiitake posjeduje visoko nezasićene masne kiseline, histinska vlakna i ostale tvari koje snižavaju i održavaju normalnu razinu masnoće u krvi. Djeluje na regulaciju sećera u krvi, poboljšanju krvotoka i sprečavanju gubitka elastičnosti krvnih zila, te onemogučuje zgrušavanje trombocita, čime smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Glycoprotein ekstrakt iz micelija shiitake ima veliko djelovanje na liječenje od HIV-a, a prednost mu je u tome što pri primjeni nema negativnih nuspojava. Znanstvena istraživanja su pokazala da svježi ekstrakt shiitake pokazuje jaki antivirusni efekt, usporava starenje, poboljšava rad disnih organa, regulira probavu, otklanja zamor, snizuje krvni tlak, te pomaže u liječenju zučnih kamenaca.

Redovito konzumiranje shiitake omogućuje dug život i vitalnost, što je danas, usljed ubrzanog ritma života, stresa i nezdrave prehrane suvremenog čovjeka, itekako potrebno.

Galeriju fotografija, mogucnosti nabave i ostalo mozete saznati na>
http://public.globalnet.hr/~vpolovic


Post je objavljen 06.07.2006. u 19:20 sati.