Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

10 koraka do zdravijeg života i smanjenog rizika od raka

PREUZMITE KONTROLU NAD SVOJIM ZDRAVLJEM!
Usvajanjem pozitivnih i izbjegavanjem štetnih navika smanjit će se rizik oboljevanja od mnogih vrsta raka.

DA BI SE BOLJE ZAŠTITILI:

-1-Jedite što više povrća iz porodice kupusa
Mnoga su istraživanja pokazala da povrće iz porodice kupusa( sve vrste kupusa i kelja, prokulica, cvjetača i sl.) imaju udjela u zaštiti od raka debelog crijeva i završnog crijeva, želuca i dišnog sustava.

-2- U prehranu dodajte više namirnica koje sadržavaju prirodna vlakna
Prehrana s velikim sadržajem prirodnih vlakana može vas zaštiti od raka probavnog trakta.Vlakana najviše ima u cijelim zrnima žitarica, voću i povrću( kruh od mekinja ili cijelih zrna pšenice, riža, kokice od kukuruza, breskve,jagode, krumpir, špinat, rajčica)

Trošite namirnice koje sadrže vitamin A
Vitamin A vam može pomoći da se zaštitite od raka jednjaka, grkljana i pluća. Namirnice s betakarotenom kao što su mrkva, breskva, marelica i bundeva najbolji su izvor ovog vitamina.

-4- Trošite namirnice koje sadrže vitamin C
Vitamin C može vam pomoći da se zaštitite od raka jednjaka i želuca. Naći će te ga u prirodnom obliku u svježem voću kao što je limun, kivi, grejp, dinje, naranče, jagode, te u povrću, osobito u paprici i rajčici.

-5- Kontrolirajte svoju tjelesnu težinu
Debljina je povezana s rakom vrata maternice, dojke i probavnog sustava. Tjelesna aktivnost i odgovarajući unos kalorija pomažu vam u održavanju idealne tjelesne težine. Za većinu ljudi hodanje je idealna tjelesna aktivnost. Prije napornih tjelesnih aktivnosti ili promjene prehrane posavjetijte se s vašim liječnikom.

SMANJITE ČIMBENIKE RIZIKA:

-6- Smanjite količinu masnoća u prehrani
Prehrana sa velikim sadržajem zasićenih masnoća povečava rizik od raka dojke, probavnog sustava i prostate. Povećan unos masnoća brzo dovodi do povećanja tjelesne težine, osobito ako niste fizički aktivni.Smanjite ukupan unos zasićenih masnoća- konzumacijom nemasnog mesa, ribe, peradi i mliječnih proizvoda s niskim sadržajem masnoće. Izbjegavajte kolače i slastice.

-7- Izbjegavajte dimljene i nitritima konzervirane namirnice
Rak jednjaka i želuca posebno je čest u zemljama gdje se ove namirnice konzumiraju često i u velikim količinama.

-8- Prestanite pušiti
Pušenje je najveći rizik za nastanak raka , glavni je uzrok nastanka raka pluća. Trećina svih vrsta raka povezana je s pušenjem. Djeca koja su redovito izložena pasivnom pušenju( boravkom u blizini pušaća) pate od mnogih bolesti uzrokovanih pušenjem, te imaju 25% povećan rizik za razvoj raka pluća i bolesti srca te 80% veći rizik za nastanak moždanog udara.

-9-Smanjite vrijeme izlaganja suncu
PREkomjerno izlaganje sunčevim zrakama znatno povečavarizik nastanka raka kože. Kod sunčanja koristite kreme sa što većim zaštitnim faktorom. Ne izlažite se suncu između 11 i 15 sati. Ako primjetite promjene na madežu ( oblik, boja) odmah se javite svom liječniku.

-10- Ne pretjerujte s alkoholom
Ako pretjerano i dugotrajno konzumirate alkoholna pića, povečava se rizik za nastanak raka jetre. Konzumacija alkohola, zajedno s pušenjem, značajno povečavaju rizik oboljevanja od raka usta, grkljana i jednjaka.

OSTALI ČIMBENICI RIZIKA
Prekomjerno izlaganje X- zrakama( pregledi na kojima ste izloženi zračenju), uzimanje estrogena( hormonskih preparata), izlaganje štetnim kemikalijama i vlaknima( azbest i sl.) su mogući rizici.Uvijek provjerite s liječnikom je li snimanje X- zrakama ili liječenje estrogenima nužno.Na radnom mjestu koristite propisanu zaštitu, te naučite postupke za zaštitu na radu.

PREUZMITE KONTROLU NAD NAČINOM SVOG ŽIVOTA!

TO ĆE VAM POMOĆI DA SE OSJEĆATE BOLJE I DA SMANJITE RIZIK OD RAKA:

Post je objavljen 05.07.2006. u 23:15 sati.