Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nacrtani

Marketing

JEL' VAMA ČUDAN MJESEC?

Opet me uhvatila faza filozofiranja. To je onaj tren u vremensko – prostornom kontinuumu kada svi bježe od mene. Ostanem sam sa svojim pitanjima. Jučer me ponovo uhvatilo razmišljanje o Mjesecu.

Jel vama Mjesec čudan? Ili je uobičajen, jer je uvijek – tu? Meni je skroz weird.

Mjesec nam je vrlo blizu, a ujedno je i jedan od najčudnijih objekata u poznatome nam svemiru. To je nešto kao ono, svi ljudi oko nas su nam totalno čudni, osim najbližeg susjeda koji ima tri glave i trenutno je na dijeti sa tupim žiletima.

Ima oko mjeseca jako puno stvari koje se prkose poznatoj fizici. Mjesec nema čvrstu koru, kao ostali planeti. Mjesec je, ili šupalj ili je gustoća njegove unutrašnjosti jako mala. Bizarno, ali većina njegove mase ne nalazi se u središtu, nego je raspoređena u seriju točaka jako blizu površine. Materijal od kojeg je Mjesec napravljen nekada se nalazio na površini zemlje, a kako je ostala rupa na Zemlji, ubrzo ju je prekrila voda i danas to zovemo - Pacifik. Ta velika stijena, odvaljena od Zemlje, ubrzo se formirala u ono što danas zovemo Mjesec, a sve to se odigravalo ne tako davno, prije 4,6 milijardi godina. Sama konstrukcija mu nije baš uobičajena, a shodno time se i ponaša - neuobičajeno. Mjesec je točno 400 puta manji od Sunca, ali 400 puta bliži Zemlji nego Sunce, pa nam se stoga čini da su podjednake veličine, a to je i razlog postojanja fenomena – totalne pomrčine. Dok mi pomrčinu doživljavamo kao nešto normalno, ona je zapravo najveća svemirska slučajnost.

E, da. Mjesec kopira pokrete Sunca prilikom izlaska i postavlja se u identičan položaj gdje se Sunce nalazilo, a sada je „s druge strane“. Ne postoji logično objašnjenje zašto Mjesec kopira „putanju“ Sunca, a značajno je samo za čovjeka koji se nalazi na Zemlji.

Možda on ipak nije prirodni, nego umjetni Zemljin satelit, nadograđivan sve dok se nije poklopilo gore navedeno.

Još nešto. Da nema Mjeseca točno tih dimenzija i mase i tu udaljenost od Zemlje, ne bi bilo ni života na Zemlji. Mjesec se ponaša kao nekakav stabilizator koji Zemlju drži pod ovim kutom i brine se o godišnjim dobima, a ujedno i drži vodu tekućom u većini dijelova našeg planeta. Bez Mjeseca bili bismo mrtvi poput Venere.

Onda, ako je umjetan, tko ga sagradio? Tu još nema odgovora. Ipak je od njegovog stvaranja prošlo 4,6 mlrd godina. Jedino pitanje na koje se može odgovoriti je: Zašto je sagrađen? Da bi proizveo – život.

I tako blah...blah...blah i eto - jutro...lud

Post je objavljen 05.07.2006. u 16:50 sati.