Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaizgrada

Marketing

Siena

tipični suveniri:
Image Hosted by ImageShack.us
strme uske uličice:
Image Hosted by ImageShack.us
Palazzo Pubblico i Museo Civico:
Image Hosted by ImageShack.us
interesantna ulična svjetiljka:
Image Hosted by ImageShack.us
Fontana Gaia(fontana radosti):
Image Hosted by ImageShack.us
i oni su bili žedni poput nas:
Image Hosted by ImageShack.us
Na trgu su kontrade odvojene bijelim kamenom, a sve se saljijevaju u središnji dio:
Image Hosted by ImageShack.us
Vučica:
Image Hosted by ImageShack.us
Torre del Mangia jedan od najviših srednjevjekovnih tornjeva u Italiji visok je 102 metra:
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Pedeset kilometara između Firence i Siene nalaze se bajkoviti kajolici, poput pozadine renesansnih slika, strmi brežuljci s vinogradima i nasadima maslina. Vinskom cestom stigli smo do Casteline in Chianti gdje smo degustirali vina sa čuvenim brušketama. Naravno poslije toga svi smo se opskrbili sa par boca. (bilo nas je koji smo donijeli i 6 boca). Dalje odredište bila je Sijena. Moram naglasiti kako se svaki ulazak u grad plaća, osim parkinga agencija plati ulazak za grupu. Npr. ulaz u Firencu stoji 250 eura, u Sienu 200 kažu da je za Rim 350 eura. Svi turistički autobusi se parkiraju na velikom parkingu van grada tako smo do središta Siene pješačili 15 min. U Pizi smo hodili 10 min. A u Fienci ni manje ni više nego 35 min. Mi naše turiste u Dubrovniku iskrcamo na Pilama (ne naplatimo ništa) i oni se samo skalaju niz 20-tak skalina i već su u Gradu. Kako se svijet zna prodati za razliku od nas.
Prvo zaustavljanje je pred crkvom Sv. Katarine koja je ujedno i zaštitnica Italije. Obilazak crkve i onda nastavak prelijepim strmim ulicama Siene. Od svih većih gradova koje smo posjetili ostala mi je u posebnom guštu. Te uske ulice mali dućani, sve nekako minijaturno ali opet raskošno. Prolazimo pored mnoštva suvenirnica, Talijani su u stanju i g…prodati. Stvarno su maheri nema im se što za prigovoriti. Pizza vonja na svakom katunu, djeca ne mogu odoljeti zato nastavljamo sa sokovima i hranom u rukama u daljnji obilazak. Ponovo smo se odvojili od grupe jer smo dobro znale što treba vidjeti, naoružane kartama krenule smo u obilazak, mjesto povratka znamo i svako ćemo same više doznati od naše vodićke koja je bila totalna katastrofa.
Središte je Piazza del Campo, centar mnogobrojnih svečanosti i festivala. Siena nudi mnogobrojne mogućnosti za zaljubljenike u umjetnost - katedralu, Pallazzo Pubblico i nekadašnju bolnicu St. Maria della Scala koja je danas kulturni centar. Siena je poznata po povijesnoj konjskoj utrci, Palio, koja se održava na glavnom trgu Piazza del Compo svake godine od 02.07. do 16.08. Na središnjem trgu vidljivi su kontrade tj. četvrti koje postoje od 17. st. u Sieni. Svaka četvrt ima svoga konja sa kojim se utrkuje, a prije trke konji ulaze u katedralu na blagoslov. Svi stanovnici stoje po balkonima i u središtu trga dok promatraju utrku. Na taj dan žene koje su udane iz jedne kontrade u drugu vraćaju se u roditeljsku kuću jer okršaji znaju biti jako žestoki. Inače utrka sama po sebi je jako opasna jer je cijeli trg na jednoj strani uzdignut a zavoji su oštri tako da se često puta dogodi padanje jahača ili sudar konja sa kućom. Cijeli trg je načinjen tako da se sve kontrade salijevaju prema središtu a zajedno čine prelijepi izgled školjke. U Sieni će te na svakom koraku vidjeti vučicu sa Romulom i Remulom. Legenda kaže da je jedan od njih osnovao i Sienu.
Gotička katedrala riznica je kasnogotičkih skulptura, ranorenesansnog slikarstva i baroknog oblikovanja. Katedralu je između ostalog gradio i Nicola Pisano. Namjera graditelja je bila da današnja katedrala bude tek poprečna lađa u najvećoj katedrali u kršćanskom svijetu, kuga 1348. g. omela ih je u tom naumu. Još bih vam mogla puno toga pisati o umjetnosti, slikama, građevinama ali to bi zbilja bilo previše zato su tu fotografije.


Post je objavljen 04.07.2006. u 21:05 sati.