Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kumfather

Marketing

Šatro post

Svako selo/grad svoju spiku ima. Negdje se to naziva šatrom, negdje slengom, a ni izraz u žargonu nije rijedak. Šatra, tj. šatrovački govor oduvijek mi je bio srcu i jeziku drag. Vještina je to izvrtanja slogova u riječima (zdravo-vozdra, dođi-đido) i stvaranje novih, meni zanimljivih kovanica (novonastalih domaćih riječi). Nije baš da je bila neka prevelika korist od pretumbavanja slogova, ali bez obzira na to igra je bila općeprihvaćena. Nevješt u premetanju bio je out odn. ljakse.
Mješanje slogova imalo je neka svoja nepisana pravila kojih se valjalo pridržavati. Npr. si dobil plaću - si bildo ćupla, burek- jorekbu ili vulgaris rekbu, ideš van - ideš anva , guzica- zicagu/jozicagunjgunj, ko fol-olfo, idem pišat-idem šatpi i tako je svaka riječ/izraz dobijala novi izgled, a značenje je ostajalo jednako.

Današnji moderni govor ulice (uvjetno rečeno) izgubio je tu draž šatro govora i transformirao se u neku vrstu slenga obogaćenog sa prilagođenim tuđicama, čemu sam priznajem i ja sklon. Neću pametovati o etimologiji, podrijetlu i značenju već samo želim izraziti svoj žal (žaljenje) za dobrom starom žišku rista (šatra) spikom (tuđica).
Šatra kao govor ulice, navijačkih skupina, đaka i studenata prisutna je u sve manjoj dozi. Ili je jednostavno šatra u izvornom obliku evoluirala u jedan drugačiji način govora/slenganja.

Utjehu nalazim u dobrim starim sleng izrazima kao što su: pljuga/šiljak-cigareta, treska-tramvaj, duga/šara-karta, šulja-košulja, pinka/perje-novac, pajdo-prijatelj, obleka-odjeća, papak-cipela, gege-gaće, flundra-bludnica, komad-djevojka, frajer-dečko itd.

Guba je meni i ova današnja cool spikica nafilana fensi stranim izrazima, ali brijem da sam u šatri vulgaris bolje bludničio sa premetanjem slogova, nego sa današnjim pretvaranjem domaćica u tuđice. Znam ja i tako pričati, ali najjača mi je hard ZG spika tipa: kaj je lima, ma kuiš ono, tak bum te roknul među rogove da buš si mislil da je neko štrom izkopčal, aj sad crta il buš totalna voda. Mene si našel karat, šmrkavac jedan nepodojeni. Kaj je, ni ti dobar post, pa napiši si onda svoj, šatro bolji. Eto tako…


Post je objavljen 04.07.2006. u 14:30 sati.