Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Matija Dedić, klavirist i skladatelj


OSNOVNI PODACI
ime: Matija
prezime: Dedić
spol: muško
datum rođenja: 02.03.1973 u Zagrebu
zanimanje: pjevac
trenutno prebivalište: Haulikova 4, 10000 Zagreb, tel. 01/455-7113
otac: Arsen Dedić
mama: Gabi Novak
supruga:
http://www.matijadedic.com/



Jazz.hr
Klavirist i skladatelj Matija Dedić je rođen 2. ožujka 1973. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu. Diplomirao je na odjelu za jazz, Glazbene akademije u Grazu. Nastupao je s malim sastavima i orkestrima, te s glazbenicima kao što su Boško Petrović, Alvin Queen, Martin Drew, Marc Murphy, N.H.O. Pederson, Ron Ringwood i drugi. Traženi je studijski glazbenik. Djeluje kao solo klavirist i u suradnji s drugim glazbenicima raznih stilova. Stalni je član kvinteta Ladislava Fidrija i sastava New Tribe, kao i Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary", u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album "That's It". Godine 1998. utemeljio je vlastiti trio s kojim redovito nastupa i snima. Objavio je pet samostalnih albuma: "Octopussy", "Mr.K.K.", "Solo/Part 1", "Handwriting" i "Tempera". Višestruki je dobitnik nagrade Porin i nagrada Status HGU za najboljeg klavirista.



splitsko-ljetoMatija Dedić - klavir

Rođen u Zagrebu 2. ožujka 1973. Matija klavir počinje svirati s pet godina te nakon završene Srednje glazbene škole «Vatroslav Lisinski» 1991. odlazi na Visoku školu za jazz (ili: Jazz akademiju) u Graz, gdje je diplomirao 1997. godine kod profesora Haralda Neuwirtha.

Odrastajući u obitelji profesionalnih glazbenika zabavne (i jazz) te šansonjerske orijentacije vrlo profiliranog autorskog koncepta, Matija se rano susreće s drugim oblicima glazbenog mišljenja, shvativši da mu jazz pruža mnogo šire polje izražajnih mogućnosti, kao jedna vrsta apstraktnijeg, ali i osobnijeg glazbenog mišljenja. Godine 1997. po povratku u Zagreb, započinje Matijin kontinuirani angažman, koji je do danas prerastao u respektabilnu glazbenu karijeru i izvan hrvatskih granica. U tih nekoliko godina Matija Dedić bilježi djelovanje u svom «matičnom» bandu «Boilers Quartetu» s kojim nastupa po Europi te kao predgrupa B. Golsona, K. Burella te «All Stars Banda», u «Kvartetu Tamare Obrovac», «Kvintetu Ladislava Fidrija», «New Tribeu» i projektu «Jazz Blef», a 1998. godine osniva «Trio Matije Dedića», sastavljen od jazzera iz prateće ritam sekcije «Kvarteta Tamare Obrovac», basista Žige Goloba (zamijenio ga je Mladen Baraković) i bubnjara Kruna Levačića. Nastupao je u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Engleskoj te s A. Queenom, M. Drewom, R. Ringwoodom, B. Petrovićem, M. Murphy Bandom, Patriziom Conte i Davidom Gazarovom. Piše glazbu za televiziju i kazalište («Zlatno tele», «Hamlet» i «Umišljeni bolesnik»), a čest je član i komercijalnih bandova (Lidija Bajuk, «Soul Fingers», «Divas»). Godine 1998. proglašen je prema Statusu (nagrada koju profesionalci dodjeljuju profesionalcima) jazz pijanistom godine, zajedno s Nevenom Frangešom.

Godine 1999. dobiva 2 Porina (hrvatski Grammy ili Brit Awards) za album prvijenac svog Trija «Octopussy» (Najbolji jazz album godine i Najbolja jazz skladba godine – «Pictures») i nagradu Status za jazz pijanista godine. Na Porinu 2000. dodjeljuje mu se nagrada u kategoriji najbolja jazz skladba godine – «To The Lite» (koautor D. Križić). Iste godine potpisao je i dugoročan ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom «Cantus» za objavljivanje svojih diskografskih izdanja s pravima za cijeli svijet. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je nagradu Društva za album «Octopussy» kao autoru i kao najboljem jazz debitantu hrvatske diskografije u posljednjih desetak godina.

Za diskografsku kuću Cantus 2000. godine objavljuje prvi samostalni album «Solo Part I», a u prosincu 2001. drugi album pod nazivom «Handwriting» za koji osvaja tri diskografske nagrade Porin 2002.

U srpnju iste godine nastupa na Montereux Jazz Festivalu na Solo natjecanju pijanista kao jedan od jedanaest finalista, koji su izabrani između više od 400 prijavljenih pijanista.

Matija Dedic, jazz piano

Born in 1973 in Zagreb, Croatia, where he had finished the primary and high school of music arts, after which he went to Graz onto Jazz College where he graduated. After comeback to Croatia, Matija Dedic started to play with lots of jazz musicians in Croatia and other European countries, including jazz stars such as Alvin Queen, Ónder Focan, Ron Ringwood, Martin Drew, Patrizia Conte, Bosko Petrovic, Mark Murphy, David Gazarov, Gianni Basso. Matija is also writing and recording music for theatre and television and frequently appears as a guest musician on many pop albums. His debut album “Octopussy” won the Croatian discography award “Porin” for the best domestic jazz album. Matija was also awarded as the best instrumentalist in Croatia in years 1998 and 1999. In year 2000, 2001 and 2002 Matija gets more “Porin's”, Croatian composers' award for contribution to Croatian music, “Ivo Vuljevic” prize for young musician of the year.
He entered in semi finals of “Montrey Jazz solo piano Competition” in year 2002, under conducting of Quincy Jones. Matija's mother, Gabi Novak, is famous Croatian singer, who sang with L. Armstrong, H. Merrel, G. Burton, T. Tielmans, P. Woods and other, and his father, Arsen Dadic, famous Croatian singer-songwriter, was a Premio Tenco winner in 1984. Among other significant prizes, he also won a Jacques Brel prize.


Vecernji list
20.06.2006 16:38
Matija Dedić i 'Boilers' u Rijeci

početkom u 21. sat u Rijeci će na Trsatskoj gradini 28. lipnja nastupiti Matija Dedić i "Boilers". Klavirist i skladatelj Matija Dedić je rođen 2. ožujka 1973. u Zagrebu gdje je završio gimnaziju i glazbenu školu. Diplomirao je na odjelu za jazz, Glazbene akademije u Grazu. Nastupao je s malim sastavima i orkestrima, te s glazbenicima kao što su Boško Petrović, Alvin Queen, Martin Drew, Marc Murphy, N.H.O. Pederson, Ron Ringwood i drugi.
Traženi je studijski glazbenik. Djeluje kao solo klavirist i u suradnji s drugim glazbenicima raznih stilova. Stalni je član kvinteta Ladislava Fidrija i sastava New Tribe, kao i Boilers Quarteta s kojim je objavio kompakt diskove "Some Blues", "Abstract Lights" i "St. Miles Infirmary", u suradnji s Boškom Petrovićem, te Boilers All Starsa s kojim je snimio album "That's It". Godine 1998. utemeljio je vlastiti trio s kojim redovito nastupa i snima. Objavio je pet samostalnih albuma: "Octopussy", "Mr.K.K.", "Solo/Part 1", "Handwriting" i "Tempera". Višestruki je dobitnik nagrade Porin i nagrada Status HGU za najboljeg klavirista.


Post je objavljen 04.07.2006. u 04:22 sati.