Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Dalija (lat. Dahlia)

Dalija ili georgina potječe iz Meksika. Za prve gomolje koji su stigli u Evropu krajem 18. stoljeća mislilo se da su povrće. No Andreas Dahl po kome je dobila ime otkrio je ljepotu njezinh cvjetova i tako je dalija od povrtne kulture postala prekrasna cvatuća biljka. U Belgiji su početkom 19. stoljeća uzgojeni prvi dvostruki varieteti i tako počinje veće zanimanje za nju. Potaknuti velikim interesom botaničari križanjem stvaraju sve više novih različitih varieteta. Kroz mnogo godina stvoren je velik spektar boja i veličina. Od minijaturnih koje izrastu u grmić visok dvadesetak centimetara pa do visokih vrsta koje mogu narasti i do 150 centimetara.

S obzirom na veličinu i oblik cvijeta niti kod jedne vrtne biljke ne nailazimo na toliku raznolikost.

Obično je po veličini cvijeta podjela ovakva:
minijaturni do 10 cm
mali 10-15 cm
srednji 15-20 cm
veliki 20-25
divovski preko 25 cm

Za sada je rekordno velik cvijet imao promjer od 53 centimetra.

Po izgledu cvijeta razlikujemo: jednocvjetne, anemonaste, prstenaste, peonijaste, dekorativne, loptaste, pomponaste, kaktusaste, polukaktusaste...

Dalije je jako zahvalna i izdržljiva.
Treba je posaditi na mjesto gdje neće baš cijeli dan biti izložena suncu u humusno-ilovasto tlo. No ona je toliko prilagodljiva da će uspjevati i na kiselom tlu u blizini crnogoričnih šuma. Samo joj dajte dovoljno vlage i uspjeh je zagarantiran. U doba cvatnje prihranite je svakih 15 dana ako je moguće tekućim gnojivom koje ima veći postotak kalija od dušika.

Dalija je kasnoljetna cvjetnica no ako gomolj ranije posadimo u vazu, a kasnije presadimo u vrt kao već ojačalu biljku, možemo postići da dalije počinju cvjetati već u svibnju i cvatu do prvih mrazova. Ako uzgajate visoke vrste mora se uz gomolj koji se sadi na dubinu od oko 7-8 cm obavezno zabosti i kolac koji će biljku kasnije pridržavati. Bolje je to učiniti odmah kako se kasnije gomolj ne bi oštetio. Kad biljka izraste 25-30 centimetara lagano je vežite uz kolac.
Može se razmnožiti i sjemenom ili sadnjim već ukorijenjenih sadnica koje u posljednje vrijeme možemo nabaviti po pristupačnim cijenama.

Potrebno ju je pincirati, zakidati vrhove nakon trećeg para listova kako bi dobila grmolik oblik s mnogo izboja i cvjetova. Obavezno treba rezati ocvale cvjetove kako bi se što duže produžio period cvatnje.

U kasnu jesen kad mraz ošteti lišće, odrežite stabljiku oko 15 cm iznad tla pa izvadite gomolje. Otresite ih od zemlje, okrenite naopako i ostavite da se tako suše oko tjedan dana. Tek tada ih pospremite na mjesto sigurno od mraza, zamotajte ih u novinski papir ili ih zakopajte u treset.


Post je objavljen 03.07.2006. u 22:26 sati.