Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/madeinholland

Marketing

Pala vlada!

Vijest dana je da je vlada pala. Ode Harry Potter po drugi put sa svojom vladom. Naime isti premijer je vec jednom morao da pakuje kofere, 2003ce kada ga je najmanja koalicijska partijac(ubijenog Pim Fortuyna) napustila nakon niza skandala. Ovaj put se sve odigralo na jos budalastiji nacin. Naime opet najmanja koalicijska partija D66 (nesto izmedju liberalista i socijalista) je izgubila povjerenje u vladu i napustila je istu u kojoj su bila dva njena ministra.
A sta se u stvari zbilo? Sve je pocelo prije nekoliko sedmica kada je parlamentarka Hirsi Ali javno izjavila da je lagala svoje ime, godinu rodjenja kao i izbjelicku pricu. O tome sam pisao negdje u maju. E tada je ministrica integracija Verdonk, inace teski desnicar, izjavila da ce joj oduzeti nacionalitet i pasos jer ga ni ne bi dobila da je istinu govorila. E onda je pocela igra povuci potegni, tj. da li je ministrica i prije znala da je ova lagala ili nije, a ako je znala zasto nije reagovala itd. Postoje i dokazi da je ona znala da je ova Hirsi lagala itd. Uglavnom prezivjela je teskom mukom ministrica parlamentarnu debatu i tada vec drugi zuti karton koji je dobila od stranaka.
Ovih dana se ispostavilo da je ministrica odlucila da Hirsi ipak zadrzi nacionalitet jer eto ko i nije ona bas lagala, bilo je tu i neke istine. Cak je i gospodja napisala pismo u kojem Hirsi sama sebe optuzuje za sve te lazi i frku u koju je cijeli parlament uvucen. I koji je Hirsi morala da potpise da bi zadrzala drzavljanstvo. Da bi, je li, ministrica ocistila svoju guzu i obraz. E to D66 nije mogao da proguta te su rekli svima ili ministrica odlazi (nakon treceg zutog kartona, kao i Simunic hehe) ili mi izlazimo iz vlade. O kakvom se djubretu od osobe radi govori cinjenica da ministrica nije htjela da odstupi a ni premijer, poznat po nadimku Harry Potter, nije smatrao potrebnim da ona ode. E onda je D66 rekao, e ako je tako onda mi odlazimo! I odose...kao i vlada.

A o kakvoj se vladi radilo govori cinjenica da je ista po podrsci stanovnistva bila najgora i najomrazenija od drugog svjetskog rata. Ovi su srusili u nekoliko godina sve ono na sta je Holandija bila ponosna: Kakvu takvu toleranciju, socijalni mir, zdravstveni sistem itd. Sada placam zdravstveno osigurnanje 102 eura mjesecno umjesto 25 eurica 2003-ce. za isti paket usluga, ako ne i gori. To je bila vlada koja je rusila mostove medju ljudima i zaostrila ionako posranu situaciju nastalu rusenjem WTC-a u New York-u.

Neka ih djavo nosi i nadam se da ce se socijalisti opet vratiti u vladu i parlament u vecini. Kakvi god i oni bili, ipak su mekaniji i humaniji od ovih dupelizaca amerike i njihovog sistema.

Novi izbori ce se odrzati u jesen ove godine.

Post je objavljen 30.06.2006. u 16:22 sati.