Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/egotripp

Marketing

Riječi su nepotrebne

Stvarno sam više bez riječi kad treba komentirati stanje u lijepoj našoj... Jer stvari koje se događaju ljudima samo su odraz odnosa unutar državnih tijela.

A dotične mi je doista više dosadilo kritizirati. Možda nekom drugom prilikom... a možda to doista više i nije potrebno. Nema više muškarca, djeteta, žene, a ni psa koji vjeruje da je ova država demokratska, i da je pravda ono što se doista udjeljuje građanima.

Ovo je samo kap u moru, i kao takva utopit će se među ostale, i već sutra biti zaboravljena. Pamte samo oni koji su direktno pogođeni, mi ostali samo škucamo i odmahujemo glavama kao vrane na žici dalekovoda.
Zato sam odlučila bar se kratko osvrnuti na ovo, iako mi je loš dan, i dozlaboga mi se ne da još jednom pljuvati po državi, kad znam da je to sve što sam voljna ili u stanju učiniti.

Da, nitko me ne pita.

Ali to još uvijek ne znači da ne smijem ni reći. Prema tome, čisto zato što još uvijek mogu, iznosim svoje mišljenje.
Jer jednog dana u skoroj budućnosti, kad vuk konačno skine ovčju kožu, i ovi ljudi kojima dopuštamo da nam kroje budućnost pokažu tko i što su zapravo, sjećanje na ove žučljive komentare grijat će moje stare plašljive kosti. Dok unucima budem pričala kako se živjelo u "nazovidemokraciji"...

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik pozvala je danas RTL Televiziju da se javno i jasno očituje o uzroku prekida suradnje s voditeljicom sportskih vijesti Tanjom Tomić.

Tako bi se, smatra pravobraniteljica, "izbjegla ili potvrdila percepcija da ćemo, nakon trudnica kojima se ne produžuju ugovori o radu na određeno vrijeme, doživljavati da se to isto događa i ženama žrtvama nasilja".

Pozivajući se na napise iz tiska da je RTL Televizija odbila produžiti ugovor o suradnji Tanji Tomić bez navođenja razloga, pravobraniteljica Lukač Koritnik zaključila je da je Tanja Tomić onemogućena obavljati dosadašnji posao kao moguća žrtva obiteljskoga nasilja.

U priopćenju koje je uputila medijima, predsjedniku Uprave RTL Televizije Christophu Mainuschu i voditelju press službe RTL-a Kristijanu Gržetiću, pravobraniteljica navodi da je na spomenuti zaključak navodi činjenica da je odluka o neproduživanju ugovora Tanji Tomić uslijedila ubrzo nakon novinskih napisa o njezinoj bračnoj krizi.

Nasilje prema ženama, ističe pravobraniteljica, smatra se oblikom diskriminacije što je i polazišno stajalište hrvatske Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji.

Podsjeća da u 1. članku Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, pojam diskriminacije označava svaku razliku, isključenje ili ograničenje učinjeno na osnovi spola kojemu je posljedica ili svrha da ženama ugrozi ili onemogući priznanje, uživanje ili korištenje ljudskih prava na političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom, građanskom ili drugom području, bez obzira na njihovo bračno stanje, a na osnovi jednakosti muškaraca i žena.

S tim u vezi dodaje da je u izvješću o radu za prošlu godinu podnesenom Hrvatskom saboru kao dobar primjer navela baš RTL Televiziju jer je ta medijska kuća u svojim "Programskim smjernicama društva" u odredbi "Zabrana diskriminacije" zabranila poticanje diskriminacije i netrpeljivosti na temelju spola, bračnoga stanja i spolnih sklonosti.

Očito je pak, zaključuje pravobraniteljica, da potez RTL-a prema Tanji Tomić, nije u duhu navedenih smjernica.

Prosvjed protiv neproduljenja ugovora Tanji Tomić izrazila je danas i Ženska mreža Hrvatske, istaknuvši da to smatraju diskriminacijom i jako opasnom javnom porukom zlostavljanim ženama da ne zatraže pomoć niti da se od nasilja pokušaju obraniti jer bi, u tom slučaju, mogle biti dodatno kažnjene javnim šikaniranjem i gubitkom zaposlenja.


Eto, a mene osobno doista interesira hoće li Tanju doista vratiti na posao. I kad se zbroji sve skupa da li bi to doista bilo u duhu ravnopravnosti?!
Jer ono što bi doista bilo pošteno, je da se prema svima odnose jednako.
Dakle, da mene namlati dečko/muž i to osvane u crnoj kronici, bi li se pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik zauzela za mene?!Post je objavljen 30.06.2006. u 10:08 sati.