Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/melankolikboy

Marketing

Selo zvano Osobljava

Na istoćnoj strani poluotoka Pelješca točno nasuprot Ploča u maloj uvali se smjestilo selo zvano Osobljava.Moji korjeni odatle su sa moje očeve strane iako tetka i tetak moje majke nekim čudom još tamo žive.Vjerujem da vas puno nije čulo za ovo selo.Možda čak nitko sa obzirom na činjenicu da i neki sa Peljašca ne znaju gdje se nalazi.Na svu sreću kad ja ljetujem u Osobljavi nema turista.Uglavnom su to Zagrepčani koji ovdje imaju kući ili naprotiv Hercegovci koji imaju krvne veze u selu.To su se naši ljudi koji su tu u kućama predaka.Kuće su stare uglavnom oko 100 godina i više,kao što je moja kuća.Netaknuta priroda i preljepo more bi izmamilo iz kuće i največeg lijenčinu.Selo ima 20-ak stanovnika,a ja ću spomenuti samo 2-3.

(Pero Maškarić i njegova žena Ivka)
Image Hosted by ImageShack.us

Pero Maškarić je tetak od moje majke ili kako mi kažemo u Dubrovniku dundo.Za njega se smatra da je jedan od čovjek koji pravi najbolje mreže na našoj obali.Sijećam se da je kad sam bio dijete izašao u nekim školskim novinama.Možda "Modra lasta".Uglvnom to je tipičan čovjek sa sela.Puši Samsona,pije vino,krpa mreže i tajko provodi dane.Mlado je zvijezda sela.

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

(Mlado sa Morskim psom i Žutuljom)

Ribar koji je borio sve rekorde u hvatanju riba koje graniče sa paranormalnim.Prije nekoliko godina je uhvatio morskog psa koji je bio oko 7 metara.Zapleo mu se u mrežu.No to inače nije bio morski pas koji se hrani mesom nego planktonima,ali sama njegova veličina,a da ne spominjemo veliku žutulju na koju je također naišao.Ja imam čast koji put popričat s tom legendom koji je nažalost neoženjen uredan čovjek koji obožava cvijeće.Kad je ljeto sa starim svratim kod njega na jutarnju rakijicu.

Image Hosted by ImageShack.us

(Jozo najmlađi stanovnik Osobljave na jednom od kamena iz Kneževa dvora koji su dovedeni iz Osobljave)

Jozo je najmlađi čovjek u selu koji polako sustiže 40-te.On je veoma zgodan i neoženjen policajac koji se nije previše odvajao od Osobljave.
Osobljava je stradala u 2. sv. ratu od strane Talijana i Njemaca koji su se iskrcali na obali.Zahvaljujući mojoj živućoj baki saznao sam pravi tijek odvijanja.Ona je bila dijete.Ispričala mi je priču o čovjeku koji je bivao doveden pred strijeljanje.Kad su ga trebali ubiti bacio se,ali ga je metak pogodio i on je ostao ležati.


Image Hosted by ImageShack.us

Vojnici nisu ni pregledavali je li mrtav ne znajući da je metak pogodio metlnu kutijicu za duhan znanu "Tabakijera" u Dalmaciji.Osobljava ima i veliko značenje u povijesti.U staroj Dubrovačkoj Republici Dubrovčani su iz obližnjeg kamenoloma uvozili kamenje,a stupovi koji se načlaze na kneževom dvoru su baš iz Osoboljave.Jedan takav stup je i u Osobljavi ostao kao podsjetnik na malu ali jako važnu činjenicu preljepog Pelješkog sela. (Pogledaj sliku gore)

Post je objavljen 26.06.2006. u 19:03 sati.