Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/series

Marketing

RECENZIJA

Poziv za gledanje

Image Hosted by ImageShack.us

PRAVI POZIV (TRU CALLING)
Godina: 2003-2005
Sezona: dvije
Aktualna sezona: SAD je prikazao ovu seriju, u RH se reprizira prva sezona
Žanr: akcijska/fantastična/kriminalistička/nadnaravna serija
Autor: Jon Harmon Feldman
Glume: Eliza Dushku (Tru Davies), Shawn Reaves (Harrison Davies), Zach Galifianakis (Davis), Jessica Collins (Meredith Davies), A.J. Cook (Lindsay Walker), Jason Priestley (Jack Harper)
Termin prikazivanja: subotom oko 12:00 na RTL-u (RH)
Pilot epizoda: 1. listopada 2003.


Jeeeeeee, veselite se jer se vratila omiljena Eliza Dushku i spremna je za još jednu rundu trčanja! Da, da, naša draga RTL Televizija se odlučila na jedan pametan potez (čudno) te na radost mnogih obožavatelja (uključujući i mene) reprizira izvrsni "Pravi poziv" kako bi još više uljepšala ove ionako lijepe ljetne dane. I na tome joj veliko HVALA. Šalu na stranu, ja, kao ogromni fan Elize Dushku i ove serije, sam bio neizmjerno sretan vidjevši u satnici istančanog RTL-a ponovno seriju "Pravi poziv". Mnogo puta sam u sebi gajio nade da ću sve odgledane epizode imati prilike opet pogledati pa mi se to na kraju, eto, isplatilo. Dakle, opisana kao spoj serija "Ekipa za očevid", "24" i "Buđenje mrtvih", serija "Pravi poziv" vraća pomalo zaboravljeni žanr tzv. "nadnaravnih" serija u život. O tome nam govori i podatak da su se nakon ukidanja ovog projekta pojavile mnoge nove nadnaravne serije ("Medium", "Ghost Whisperer"...). Osim toga, ova serija je najavila i povratak odlične Elize Dushku nakon uloge Faith u "Buffy, ubojica vampira" odnosno uloge koja ju je proslavila. No, kako to obično biva sa projektima koji su pali u loše ruke (u ovom slučaju televizija FOX), "Pravi poziv" je ukinut nakon samo dvije sezone, ali možda je tako i trebalo biti s obzirom da su posljednje epizode ozbiljno pale na kvaliteti. Naravno da prestanak emitiranja nije uzrokovan time već, kako su s FOX-a izjavili, padom gledanosti. Kao što to obično biva, serija je sa sobom donijela i niz obožavatelja koji ju, po običaju, nisu uspjeli vratiti.

Elizi Dushku je bio ponuđen rad na spinoff-u "Buffy, ubojice vampira" sa njom u glavnoj ulozi, ali je upravo zbog "Pravog poziva" ona tu ponudu odbila.


Image Hosted by ImageShack.us O čemu se tu zapravo radi? Mlada i lijepa Tru Davies (Eliza Dushku) je studentica medicine. Nakon što bude odbijena za posao stažista, Tru se zapošljava u gradskoj mrtvačnici jer pod bilo koju cijenu želi steći liječničko iskustvo. Tamo upoznaje inteligentnog kolegu Davisa (Zach Galifianakis) koji nema sreće sa ženama. No, prve noći na poslu, Tru doživi nešto potpuno neobjašnjivo, čudno i zastrašujuće. Čuvši kako netko neprestano traži pomoć, Tru se ogleda po mrtvačnici i pođe za neobičnim zvukovima. Nakon što sva u strahu pregleda dovezena trupla, dolazi do posljednjeg. Najednom mrtva plavokosa žena otvori oči i ponovno zamoli za pomoć. Tada alarm zvoni, a Tru se ponovno budi, proživljavajući isti dan...
Truin zadatak je da pomogne dotičnoj osobi i sprječi da se zločin ponovi. No, nije to tako jednostavno kako se čini. Tru je neprestano u utrci s vremenom jer do vremena ubojstva mora pronaći način kako da spasi nevinu žrtvu. Upličući se u živote žrtava zločina, ali i njoj bliskih osoba, Tru ima težak zadatak. Koristeći vlastito pamćenje na taj isti dan i inteligenciju, te pomoć Davisa, Tru se nosi sa različitim slučajevima. Poseban je, pak, slučaj njena obitelj jer je brat Harrison (Shawn Reaves) kockar koji se često kladi i zapada u dugove, a njezina sestra Meredith (Jessica Collins) poslovna žena i ovisnica o kokainu. Nakon što Davis primjeti Truino čudno ponašanje za vrijeme ponavljajućih dana, ona mu se povjerava, no tada otkriva cijelu istinu i razlog zašto je ovaj neobičan posao njezin životni poziv...

Image Hosted by ImageShack.us

"Pravi poziv" je prvi veći projekt bivše zvijezde "Beverly Hillsa" Jasona Priestleya


Izvrsni dijalozi, odlični glumački nastupi te inovativan i zanimljiv scenarij su samo neki aduti ove atmosferične serije. Eliza Dushku sva sjaji u svojoj najboljoj dosadašnjoj ulozi. Osim toga, "Pravi poziv" odlikuje i efektivna naracijska struktura koju autor vrlo dobro gradi tokom epizoda. Serija je konstantno "on the move", puna napetosti i neočikavnih obrata. U tome se može primjetiti ta naracijska struktura jer do kraja teško možemo znati tko je i zašto ubio osobu koja je tražila pomoć. Moram pohvaliti i kameru koja daje svoju dozu akcije jer vrlo dobro prati zabrinutu Tru dok jurca kako bi ponovljeni dan dobro završio. Zanimljiva je rekonstrukcija događaja i autorov osjećaj za detalje koji znaju itekako pridonijeti rješenju slučaja. Zbog odlične razrade ideje, čudi me što serija pati od mizerne karakterizacije likova, pogotovo sporednih koji su totalno neiskorišteni. Znam da je teško prilagoditi ovakav scenarij prosječnom trajanju epizode, ali i likovi su važni. Druga sezona, koja je imala samo šest epizoda, je upropaštena jer su je prekinuli bez najave, no ionako je kvaliteta epizoda opadala.

Bez obzira na broj sezona, "Pravi poziv" je odlična serija koju vam svakako preporučujem. Ako ste fanovi "nadnaravnih" serija ili Elize Dushku, "Pravi poziv" ćete voljeti još i više.

Ocjena: 9,3/10

by Lost Man

USKORO!
nova rubrika "Podblogak"


Post je objavljen 25.06.2006. u 22:13 sati.