Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tefal

Marketing

Pronađena divovska ptica dodo


Golema ptica neletjelica živjela je na Mauricijusu, sve dok prije 500 godina tamo nisu došli Portugalci, psi, svinje i štakori. Nizozemski paleontolozi našli su ostatke jedne.

DEN HAAG - Paleontolozi Prirodoslovnog muzeja iz nizozemskog grada Leidena pronašli su gotovo netaknute ostatke prednjeg dijela kostura divovske ptice dodo, koja je izumrla na otoku Mauricijusu u Indijskom oceanu prije gotovo 400 godina, objavio je nizozemski muzej.

Pronalazak znanstvenika, koji proučavaju ekosustav u kojem je dodo živjela prije dolaska zapadnog čovjeka na Mauricijus prije 500 godina, sastoji se od jednog kuka i četiri kosti noge koje su za njega bile pričvršćene. Nizozemski i lokalni istraživači pronašli su također vrat, kljun, kralješke i krila te izumrle ptice.

AFP

Dodo nije letjela i težila je gotovo 23 kilograma. Izumrla je za manje od 200 godina nakon dolaska portugalskih istraživača na Mauricijus oko 1505. godine.

Smatra se da je 1681. posve nestala iz svog prirodnog okruženja zbog dolaska kolonizatora. Nije se mogla oduprijeti agresiji lovaca i njihovih pasa, ali i svinja i štakora koji su na otok stigli s Europljanima.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 25.06.2006. u 12:34 sati.