Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Fuksija (lat. Fuchsia)

Prirodno stanište joj je u šumovitim predjelima srednje i južne Amerike te Novi Zeland. Ima ih oko 2000 vrsta. Osnovna podjela je po načinu rasta jer ima onih koje rastu uspravno i mogu izrasti u oveći grm i onih koje imaju meke izdanke koji se povijaju pa su idealne za viseće košare. Imaju prekrasne viseće cvjetove koji se sastoje od 4 latica čaške iz koje rastu latice cvijeta, a iz njih izviruju dugi prašnici i tučak. Cvjetovi mogu biti jednostruki, polupuni ili puni, a kombinacija boja ima zaista bezbroj.
Fuksija voli vlagu pa pripazite da se nikad zemlja potpuno ne osuši, za ljetnih vrućina povremeno je i poprskajte.
Ako ste je posadili u vazu držiti je u polusjeni, dok ako je posađena u vrtu izdržati će i sunce.
Od ožujka do listopada prihranjujte je svakih 15 dana gnojivom za cvjetnice.
Razmnožava se reznicama u proljeće ili rano ljeto. Uzmu se reznice, izboji bez pupoljaka dugi 7-10 centimetara, koje treba staviti u zemlju, držati u sjeni i redovito zalijevati pa će se zakorijeniti tokom tri tjedna. Mlade biljke potrebno je obavezno zakidati (pincirati) nakon trećeg para listova kako bi biljka bila bujna i razgranata. Kad izboji dalje potjeraju pincirajete još koji put. Normalno to ogađa vrijeme cvatnje, ali time se dobiju zaista lijepi grmovi.
Ako je sadite u vrt, ukopajte je u zemlju dublje, tako da 10 centimetara izboja bude pokriveno zemljom i tako će uz pokrivanje slamom ili lišćem fuksija gotovo sigurno preživjeti zimu. Normalno odbaciti će lišće. Na proljeće, negdje u ožujku prikratite izboje na oko 3 centimetara od zemlje kako bi odstranili djelove oštećene mrazom.
Fuksije koje su posađene u vazi treba spremiti u podrum, ili neko slično mjesto, ne moraju imati svijetlo, jer odbaciti će skoro sve listove, odrezati do drvenastog dijele stabljike i tokom zime oskudno zaliti jedva jednom u dva mjeseca. Na proljeće iznesite biljku, presadite je, dobro zalijte i prihranite.

Postoji puno naziva za ovu biljku, a neki od najčešćih su: minđušica, zvončić, kampanelica, balerinka, a varietet s tamnim listovima i grozdastim narančastim cvjetovima (Thalia) zovu cigančica.

Post je objavljen 21.06.2006. u 19:30 sati.