Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silmarien

Marketing

život na dar

Kako sam sama dragovoljni darivatelj organa i donorsku karticu iman već 4 godine došlo mi je da malo pišen i o ovoj temi.
Žalosno je koliko je mali postotak onih koji su u Hrvatskoj potpisali tu karticu. Znam da ima onih koji se ne bi protivili tome da se u slučaju njihove smrti uzmu neki organi ali problem je taj što se o tome premalo govori.

Davalac organa može biti bilo koja osoba neovisno o dobi, čak i mlađi od 18 godina (koji prilikom potpisivanja donorske kartice moraju imati pristanak roditelja ili zakonskog skrbnika). Znači nije bitna dob već vaše zdravstveno stanje, odnosno stanje organa koji bi se eventualno presadili.

Ukoliko osoba ima želju da daruje organe u slučaju smrti, a ako nije potpisala donorsku karticu, o toj svojoj želji mora razgovarati sa svojom obitelji i bliskim prijateljima jer to su osobe koje će nadležne medicinske službe u slučaju smrti najprije kontaktirati i pitati za dozvolu presađivanja organa. ZNAĆI SVOJU ŽELJU JASNO I GLASNO REĆI SVOJIM BLIŽNJIMA-time nekome možete spasiti život.

Međutim jedan od načina iskazivanja te želje je i potpisivanje donorske kartice (koju nakon potpisivanja trebate uvijek nositi sa sobom).
U tom slučaju OBRATITE SE SVOJEM LIJEČNIKU OPĆE PRAKSE ILI OBITELJSKOM LIJEČNIKU kod kojega možete dobiti donorsku karticu.

Image Hosted by ImageShack.us

Isto tako ima onih koji se izrazito protive darivanju organa-oni se također mogu javiti svojem liječniku i potpisati izjavu kojom se zabranjuje u slučaju njihove smrti uzimanje bilo kojeg organa u svrhu transplatiranja drugoj osobi.-upravo zato jer naš zakon u tome dijelu nije izrazito preciziran te kaže čl.4:”Dijelovi tijela s umrle osobe uzimaju se radi presađivanja. Ako se umrla osoba za života nije tome izričito i pismeno protivila.”- međutim liječnici većinom i dalje traže dozvolu obitelji umrle osobe.

Ono što možete darovati za života -što je više-manje svima poznato- je KRV i ono što je manje poznato- KOŠTANA SRŽ (koja se može darivati srodnim primateljima ali isto tako i NESRODNIM). Nažalost broj nesrodnih dobrovoljnih darivatelja koštane srži u Hrvatskoj je vrlo mali (oko 140 osoba) dok je smrtnost djece od malignih krvnih bolesti kojima je takvo liječenje potrebno, vrlo velika.
Ukoliko želite postati dobrovoljni davatelj koštane srži trebate se javiti u KBC Rebro u Zagrebu.
Za darivanje krvi svi znamo da je dovoljno otići u najbližu opću bolnicu ili dom zdravlja.

Još jedna stvar- ukoliko se brinete zbog vjerskih predrasuda moram vam reći da sve religije svijeta podržavaju transplataciju organa.

I još nešto-jednoj mladoj osobi iz moje obitelji presađen je bubreg i nakon toliko godina dijalize ta osoba danas normalno i zdravo živi.


Post je objavljen 21.06.2006. u 11:11 sati.