Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/mnostvoideja

Marketing

Feng Shui (II. dio)

Dakle, feng shui je drevna kineska vještina pravilnog uređenja prostora. Naglasak u ovoj definiciji je na pravilima za uređenje prostora, koja nemaju toliko veze s unutarnjim uređenjem već se zasnivaju na poznavanju zakona prirode. Feng shui se bavi energijom...i njenim balansiranjem.

Ovo bi bila neke idealne situacije kada je u pitanju kuća u kojoj živimo:

POLOŽAJ KUĆE:
- idealno gradilište je kvadratnog oblika a idealan položaj za kuću na takvom gradilištu je sredina. Osim kvadratnog i pravokutnog, ostali povoljni oblici za gradilište su svi pravilni oblici. Gradilište treba zahvaćati teren koji je blago uzdignut, jer to daje kontrolu nad životom. Kuća koja ima pogled na provaliju kod stanara stvara dezorijentaciju, nepredviđene okolnosti i probleme. Dobro je kada se uzvišenje nalazi iza kuće. Kada ga nema, tada i drveće može «igrati» ulogu planine.

PRILAZ KUĆI:
- Prilaz: idealan prilaz treba biti mek i blago vijugav, što samo po sebi sugerira sreću i napredak. Treba izbjegavati prilaze nepravilnog oblika i one koji izgledaju kao da su «presječeni». Okolina prilaza mora biti lijepo uređena i njegovana. Prilaz koji se širi OD kuće stanarima širom otvara nove mogućnosti.
- Ograda: Ulazna kapija se treba otvarati iznutra kako bi energija ulazila na imanje.

BILJKE U DVORIŠTU I ISPRED KUĆE:
- Zelenilo i drveće: najvažnije je da ne zaklanja ulaz u kuću. S prednje strane kuće treba izabrati drveće koje simbolizira dugovječnost (jele, vrbe, ciparisi). Izbjegavati tisu i žalosnu vrbu jer loše utječu na bračnu i financijsku situaciju stanara (osobito ako zaklanja vidik iz dnevne ili spavaće sobe).
O značenju pojedinih biljaka ću pisati drugi put.

FENG SHUI VRT:
- Što sve treba imati feng shui vrt: zimzeleno grmlje, travnjak, cvijeće žarkih boja, kućicu za ptice, kamenjar, stazu, potok ili jezerce (fontanu), životinje (ribe, vjeverice, zečevi...). Crveno cvijeće povećava količinu energije i pozitivno se odražava na zdravlje, a žuto cvijeće potiče komunikaciju i razmjenu energije s okolicom.
- IZBJEGAVATI krupne komade kamenja u neposrednoj blizini ulazne ograde i glavnih ulaznih vratiju – privlače probleme.

UNUTRAŠNJOST KUĆE:
- Zaštita kuće: u Kini se na zid blizu ulaznih vrata postavlja slika tigra koji se smatra čuvarem kuće. Slična se funkcija pridaje metalnim alkama za kucanje (s vanjske strane ulazinh vratiju), kao i bakrenim simbolima zmaja.
- Okruženje: nije dobro da vrata i(li) prozori gledaju ravno na autocestu. Kuća na kraju slijepe ulice dovodi do zastoja energije i do situacije u koojoj se oni koji tu stanuju «bore za sve u životu» i «ništa im ne dolazi lako i bez napora». Nije dobro ni živjeti u blizini mostova, spomenika, državnih institucija, bolnica, crkvi, groblja, otpada, tvornica, tržnih centara, domova zdravlja, škola, banaka, pošti, parking prostora, velikih staklenih zdanja i nebodera, telefonskih stupova, trafo stanica, dalekovoda i podstanica.
- Unutrašnjost: oblik prostora – najmanje poželjan oblik je «L» oblik. Prostori u obliku slova «U» nisu dobri za spavanje. Nisu dobri ni oblici «X» i «T».
- Razina ulaznih vrata ne smije biti niža od razine tla. Prilikom otvaranja ne smiju se preklapati ili dodirivati s drugim vratima. Vrlo je važno da budu čista i da odražavaju gostoljubljivost i dobrodošlicu. S ulaznih se vrata ne bi smjeli vidjeti druga vrata, prozor i krevet. U blizini ulaznih vrata ne držati sat, slike mrtvih predaka/rođaka, glomazne komade namještaja, hladnjak, ledenicu i štednjak, ljestvi, neispravne lampe, oružje, račune (da obitelj ne zapadne u dugove).
- Prozori: ne preko puta vratiju, u kutovima prostora. Ne stavljati vitraže ili mutna stakla osim kada nešto treba zamaskirati loš vidik, u dnevnoj sobi ili kupaonici.
- Raspored prostorija: Najbolje da je 1. prostorija dnevna soba.. Kada su vrata kuhinje nasuprot glavnim ulaznim vratima, smjer kojim se kreće energija vodi ravno u kuhinju su prve misli ukućana vezane uz hranu. Prostorije koje NE SMIJU biti jedna pokraj druge: spavaća soba i kupaonica, spavaća soba i kuhinja, spavaća soba i ostava, kupaonica i kuhinja, ostava i kupaonica.

O pojedinim prostorijama u kući, neki drugi put.

Post je objavljen 14.06.2006. u 05:57 sati.