Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thepath

Marketing

sveznajući pripovjedač




Dok gledam balone – helijeve, šarene – kako se dižu i odlaze u propast, pitam se kuda nestaju duše? Zar se i one strmoglavljuju u nazubljena nebesa i nestaju? …ispijene?


…i da znaš da nikada (ako mi ikada pođe za rukom da konačno napišem priču) neću biti sveznajući pripovjedač!!
…i odvratno se poigravati sudbinom, životima, ljudima…

Kako je lako suditi druge… kako je lako pisati o tuđim životima, ironizirati tuđu patnju, natapati papir tuđom krvlju. ''On je bio loš otac…''; ''Ona je bezobzirno odvratila…''; ''Oni su ga nemilosrdno ubili…''. Kako patronizirajuće i uvredljivo od sveznajućeg pripovjedača. Ako i zna cijelu priču, poznaje li dovoljno okolnosti da može suditi? A ako odista SVE zna, zašto samo pripovjeda i razmeće se svojim znanjem?

I kada već znaš sve, kako ćeš predstaviti ovaj osjećaj koji mi izmiče iz utrobe i proizvodi pritisak u nozdrvama i palež u grlu? Hoćeš li zaista prosuti sadržaj moje utrobe na papir? Ili ćeš pažljivo odabrati riječi kojima ćeš ju opisati… da smradom i odvratnošću moje nutrine ne otjeraš čitatelja…

Znajući cijeli moj život, kako ćeš opisati ovaj trenutak kada iščekujem i pitam se? Hoćeš li postepeno uvoditi čitatelja da se ne šokira mojim spoznajama i činima? Ili ćeš ga zavaravati i onda ga namjerno šokirati? A hladna i objektivna naracija…?
…što god odabrao, misliš samo na čitatelja, ja sam ti materijal. Moje strepnje i moji izbori tebi su priča. Moj život uzimaš kao primjer. Da dokažeš nešto.


…sebi u korist.


Ili znaš sve samo zato što strpljivo čekaš da se sve odigra? S kojim pravom onda osuđuješ reakcije u trenucima u kojima posljedice niti ti nisi mogao sagledati?
Moguće je da si me stvorio kao lik u svojoj priči čiji kraj već znaš. U čemu je onda izazov?
…kada mi je konac vezan za zglobove i samo čeka naredbu odozgo da se pomakne…

I imam li zaista pravo izbora ili je to samo fiktivna sloboda kojom si zarazio ljudski rod?

…smijem li odista živjeti ovakav kakvog si me stvorio ili moram zakopati pitanje tko je taj Bog uopće? duboko u podsvijest i ne spominjati ga više…?


***


Post je objavljen 11.06.2006. u 12:11 sati.