Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nemiri

Marketing

Nesretnik

Po drugi put sam se našao u toj kafani. I ove je večeri, kao i prethodne, tu sedeo čovek drhtavih ruku i grozničavih očiju. Sinoć je, taman kada sam hteo da pođem, najednom naglo ustao i, oblećući oko mene, rekao: "Ne ima li u tebi kuraži koliko i ludosti, dalje od hira stići nećeš!"
Posmatrao sam ga; sada podnimljenog i pogleda uprtog u zid naspram njega.
"Vidim da gledaš onog nesretnika", prišao mi je starac, očevidno češći gost ove kafane.
"Ne, nije on lud. U njemu se teskobe i glože prošlo i buduće, te mu se i u sadašnjicu upliću: kako kad koje nadvlada", nastavio je, pogledujući ovog koji jednako pogledom pritišće zid.
"Pod prevagom budućeg, nemilice troši sadašnjicu, u svom danu preturivši koliko drugi za sedmicu ili bi, pak, pod navalom prošlog, proživljavao jedno popodne za tuđih mesec dana. Predvečerja su, počesto, najbolnija za njega. Tada se ushoda - eto, baš kao sad. Gnušao bi se ljudi; razdražuje ga i samo njihovo prisustvo. Prodiru, tada, do njega odlomci njihovih sudbina, pa bi se, izgleda, u njegovo sadašnje slilo njihovo najdublje".
"Zašto pre toga ne ode negde? Zar ne može negde da se osami?", prekidoh ga.
"Pokušavao je i to, ali, kako vidiš.", uzdahnuo je starac: "Biće da je, ipak, koliko god užasavajuća da bivala, ljudska podnošljivija od sudbe kojeg stvora kakvih množina nastanjuje svet".

Nenad Krga




Post je objavljen 08.06.2006. u 19:56 sati.