Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mama44

Marketing

Beskraj - 2.dio

*** MA, EVO PA ČITAJTE...PREDUGO JE VIŠE DANA ČEKATI...
Otac ju je pronašao.Imao je kaiš u rukama.Nije ju tukao.
***Ona se voljela igrati kućice.Kad bi popodne Majka i otac spavali, ona bi ispod stola u kuhinji napravila svoje malo carstvo.Stavila bi deku preko stola, stolice sa strane, da nitko ne može ući, izvukla bi sve zdjele i lonce koje je mogla naći.Po cijela popodneva bi provodila u svojoj maloj kućici.Trnuci neopisive sreće i lijepuh putovanja.
***
Uzmi komad papira i napiši stotinu puta Božju zapovijed :Ne sagriješi bludno!
Zašto?
Ne pitaj ništa nego piši, kad ti kažem!!
Ali, zašto mama, što sam napravila?
Ne pričaj, vidim ti ja po gaćicama...
Puno godina nakon toga Ona je shvatila čemu je to sve bilo...
***
Jako je voljela sladoled.Jako je voljela i Bazooka žvake.U glavnom je sladoled i dobivala, ali ponekad, kad je Majka i opet bila ljuta, odgovor je bio:
"Ne može!!"
"A zašto?"
"E, pa ,zato, što ja to tako kažem!!"
Žvake je jednom ukrala u dućanu.I donijela ih kući.Majka ih je našla, a Ona joj je priznala što je učinila.Dobila je gadnih batina, nije se smjela skinuti na tjelesnom od modrica...I dobila je komad papira na kojem je sotinu puta napisala Božju zapovijed "Ne ukradi".
***
Škola joj je na svu sreću išla jako dobro.Osim tjelesnog.Bila je strašno nespretna.Vječito je padala, imala pune noge modrica, rezova i krasti.I još bi dobila po repu kad bi došla doma.A tek skidanje flastera....Bez milosti, bez upozorenja, sa slijepljenom krastom i onda opet ispočetka...alkohol, trljanje preko svježe rane, a nije smjela ništa reći, bilo bi svega...
Na roditeljske sastanke dolazila je Majka redovito.Nakon sastanaka,Ona nikad nije znala kako će stvar proteći.Ako je bilo dobro, onda je Majka vikala oduševljeno "Srce mi je bilo OVOLIKO!!", a ako bi nešto bilo naopako, brbljavost ili nestašluci, tada bi bilo otprilike ovako:"Ma kako me možeš tako osramotiti, crvenjela sam se pred svima, svi su me gledali, došlo mi je da propadnem u zemlju od srama..."Drhtavica i znojenje ruku prepustili su mjesto bjesomučnom sisanju palca.
A kad bi je netko od roditelja slučajno vidio da siše palac, slijedilo bi vikanje, uspoređivanje s malim bebama, vrijeđanje...stavljali su joj natpise nad krevet "čučoprstić", onako šarene, okruglih slova...bilo im je jako smiješno...
***
Prije nego je krenula u školu, ona je krenula na satove klavira.Kod časne sestre.Zločeste časne sestre.Stare časne, koja je imala sijedu kosu ispod vela, naočale bez okvira, namrgođen pogled, svjetloplave oči i niz nervoznih pokreta, koji su djecu dovodili u stanje velikoga straha.Išla su djeca kod nje i na pjevanje.Morala su nedjeljom ujutro pjevati na Misi.
Svirala je Ona, svi su rekli da je fantastičan sluhista...Ali nije joj se dalo biti kod časne.Jer je nije voljela.Pa ju je i časna lupala po prstima.Jednom ju je izbacila na silu iz samostana, Ona se nije dala, jer je znala što je čeka ako ranije dođe doma...tako je i bilo.
Kasnije su je upisali u muzički školu.Išla je godinama na satove klavira i sollfeggia, imala je krasnu profesoricu.Sve je bilo dobro dok nije trebala polagati ispite pred komisijom.Kao da nikad u životu klavir nije vidjela.Koncerti su bili, pak priča za sebe.Znala je da u publici sjede majka i nona, dvije divne osobe koje će unatoč svemu naći nešto za ruganje i spočitavanje.
Koncerti su bili fijasko.Ali to njima dvjema nije bilo važno.Bilo je važno to što je Ona osramotila obitelj.Što puno jede pa izgleda ko sredovječna ženetina.Što oni plaćaju školu, a ona ovako...
Kad je završila osnovnu i nižu muzičku, trebala je upisati Šuvarovu srednju, ali i glazbenu u drugom gradu.Bilo je neizvedivo, vremenski i financijski.Prodali su njen pianino.
***
Škola.Imala je osjećaj da zapravo živi na staroj slavi.Shvaćala je, učila je, ali sve to njoj baš i nije bilo jako jasno.Činilo joj se da je jako mala u odnosu na drugu djecu.Puno mlađa od onih godinu dana razlike.Tjelesni je i dalje bio bolna točka, poklanjali su joj dvojku, da prođe.Iako je uvijek sve drugo imala petice.Voljela je likovni, jako.Obožavala je Hrvatski.Voljela je i domaćinstvo.I glazbeni.Voljela je ići na zbor, jer ju je tamo profesorica, iako stroga, cijenila.Stavljala ju je između glasova, da joj drugi ne "padaju"...Ona joj je pjevala i prvi i drugi i treći glas...
Imala je ona i prve simpatije.Ali, nije baš bila omiljena u društvu.Nekako su je izbjegavali, uvijek je bila sa strane, a da nije znala zašto..pa svima je pomagala, svi su od nje prepisivali...ali, bila je predbela.
Vikali su za njom "Deit, Deit, kupi Deit...", a da nitko nije znao koliko je Ona radi toga plakala i patila...
Prijateljice nije imala.U stvari imala bi ih da je smjela odlaziti kod njih ili da su one smjele dolaziti kod nje.Majka bi uvijek govorila "To su seljaci, nemaš ti šta s njima raditi...", "To nije društvo za tebe, oni su odatle i odatle...", "Mi smo jedna fina obitelj, ne možemo se baš sa svakim družiti"
***
Božić.Promijenili su stan.Sada nisu više podstanari, nego sustanari.I dalje bez kupaone.Peru se u lavorima.Kose u umivaonicima.Dvije familije od sveukupno osam članova, dijele svakodnevno jedan WC.
Ali kuća je prekrasna.Nekadašnja depandansa.Prvi kat.Dalo se izvana, uz rub zida fino ući kroz prozor u kući, bez obzira na svu nespretnost u tjelesnom.Visoki stropovi, svaka soba ima umivaonik i kalijevu visoku peć.Kupio je otac ogromnu jelku, dva metra visoku.Izvadili su kuglice, majka je napravila "pasje" kolačiće...Popio je on, popila je i ona.On je bio uspavan, ali je zato ona bila zla...Znale su Ona i seka da neće biti dobro.I nije bilo.
***
U roditeljskoj sobi zimi je bio razvučen štrik za robu.Svađali su se njih dvoje kao i obično.Letjele su pljuske, ružne riječi.Ona ne želi više živjeti.Ona otkida štrik i vezuje si ga oko vrata, hoće se zagušiti.Nije joj uspjelo.
***
Otac se definitivno otkrio kao alkoholičar.Radio je on normalno.Kuhao je normalno.Dolazio i odlazio normalno.Ali, jednog dana je otišao i nije se vratio.Ostavio ih je.Ona je bila sretna, jer ga se riješila.Međutim, počela je i ona piti.Kad bi majka pila, to je bilo jako ružno.Bila je zla i agresivna, a obično su seke pokupile batina ni krive ni dužne.Nekoliko puta su pobjegle, činilo im se da će biti bolje ako Majka zaspe.
Očev odlazak poklopio se sa njenim micanjem sa dobrog radnog mjesta na puno lošije.Počela je sve više piti, pričati gluposti.Uvjeravala je svoje cure kako ne želi više živjeti i kako želi umrijeti.I kad umre da je pokopaju ujutro.I da nikoga ne zovu na sprovod.Nije ju baš bilo briga kako se cure osjećaju, kako se noćima tresu i gledaju da li diše.
Jednoga dana Ona se vratila iz škole.Seka je došla prije, čula majku kako govori o smrti i sprovodu, i onda je zaspala.Nisu znale što bi, pomirile su se s time da nje više nema.
Na vratima je zvonilo.Došla je teta, rodica iz Dalmacije, koju nikad prije i nikad poslije toga Ona i seka nisu vidjele, niti su znale za nju.Rodica je bila medicinska sestra, slučajno se našla ovdje pa ih je došla posjetiti.U pravi čas.Shvatila je o čemu se radi, alarmirala sustanare i hitnu pomoć.Za kratko vrijeme sirena je označila odlazak majke u bolnicu.Na Psihijatriju.Sirena je dugo odzvanjala u njihovim ušima.Odzvanja još i danas...
TU JE ONA PRVI PUT SHVATILA POSTOJANJE BOGA I BOŽJE POMOĆI.
Otac se vratio.Kuhao je i živio.Često ga je bolio trbuh.Jako.Ujutro je bio blijed, ljubičasto- sivih usana, znojnih i drhtavih ruku.Žurio je van.Do prve gostione. Ona je otkrila da u ormariću sa loncima drži boce alkohola.Pa mu je u dogovoru sa sekom, izlila sadržaj i napravila mješavinu ulja, octa, deterdženta za suđe i papra.
Nakon tog poteza, ljubav između Nje i oca zauvijek je nestala.Počeo je u Njoj gledati izdajicu.Sad ju je i on tukao.
***
Majka se nakon nekog vremena vratila iz bolnice.Oca je sve češće bolio trbuh.Jednoga dana, nedugo nakon veselja s Majkom, Ona je peglala, a otac je sjedio na kauču.Odjednom je problijedio, ostao bez daha, riječ nije mogao progovoriti, jednostavno se ukočio, otvorenih usta i raskolačenih očiju.Ovaj puta Ona je znala da mora napraviti nešto.Zvala je sustanarku, ova hitnu, došli su doktori, stavili ga na stolicu, jer se nije mogao ispraviti...i opet sirena, sirena koja je još dugo odzvanjala u njihovim ušima...a odzvanja još i danas...
Oca su hitno operirali.Imao je vanjsku perforaciju čira na želucu.Skoro je umro.Da su došli 10 minuta kasnije, rekao je kasnije doktor, ne bi ga više bilo.Otac nikada nije shvatio da mu je Ona nekako spasila život.Sve tako mala.



Post je objavljen 07.06.2006. u 12:25 sati.