Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liganaroda

Marketing

SAD i demokracija

prenosimo dobar osvrt kolege sloboda misli na SAD i "širenje demokracije" koje oni želi provesti u bliskoj budućnosti i u Iranu.

Iako malo kasnim za aktualnim vijestima, moram se osvrnuti na komentare koji su osvanuli povodom izjave iranskog predsjednika da će svaki agresor ostati bez ruke.
Komentari koje sam pročitao na siteu jednog našeg dnevnog lista bi me razočarali da već nisam naviknut na to da ljudi premalo razmišljaju. Uglavnom, većina komentara se svodi na to da "nebrazovani zatucani divlji bradonje s turbanima" nemaju šanse protiv SAD-a, te da se ne može spriječiti dolazak "demokracije" u Iran.

Ajmo malo postaviti stari na drugačiji način:

1. Demokracija znači između ostaloga i uvažavanje drugoga i poštivanje njegove različitosti. Iran ne prijeti nikome, a njihove riječi upućene SAD-u su reakcija na američke prijetnje Iranu.

2. Demokracija znači ista prava. Zašto bi SAD, koji je jedini A-bombu i upotrijebio, i to dva puta, uglavnom protiv civila, mogao imati nuklearni program, a Iran ne? Po čemu su to SAD pouzdaniji od drugih zemalja?

3. SAD ima tek nešto više od 250 godina, i jedna su od zadnjih zemlja u svijetu koje su pravno ukinule ropstvo. Praktično su ga provodile do prije 40 godina!

4. SAD su nastali na temelju genocida nad domicilnim stanovništvom, koliko su Indijanaca pobili niti danas nije poznato.

5. Od svih medija u SAD, niti 1% nisu stvarno nezavisni - Turner i AOL-Time Warner drže praktično sve (vidljivim ili nevidljivim vezama) u svojim rukama, a obje su više nego bliske s vladom.

6. Nabrojite američke predsjedničke kandidate. Svi znamo da se uvijek borba vodi između republikanskog i demokratskog kandidata. Svi ostali kandidati ne skupe ni 1% glasova (a u pravilu imaju daleko bolje programe od ove dvije marionete). Koji god kandidat da pobijeti, to je pobjeda amerčkih korporacija. Korporacije plaćaju kampanje oba kandidata, i to im se prizna kao porezni rashod. Ako su oba konja u utrci tvoja, ne možeš izgubiti.

7. SAD su jedina zemlja u svijetu gdje je nošenje i posjedovanje oružja ustavno pravo (2. amandman). Civiliziranim građanima oružje ne treba. Amerikanci imaju više komada registriranog oružja nego stanovništva. A tu ne ulazi oružje policije, vojske i kriminalaca! Što možemo zaključiti o amerima?

8. SAD je vojnim udarima srušio najveći broj demokratski izabranih vlada širom svieta.

9. Američki engleski već desetljećima ima riječ za razrednog nasilnika i oni to smatraju normalnim.

10. Inicijalizacije u raznim bratstvima su izuzetno brutalne i kaznena su djela. I to smatraju normalnim.

11. Školski sustav im je takav da svoje "college" uspoređuju s europskim fakultetima. Istina je da 90% njihovih koledža daje nivo znanja koji u HR imate sa završena tri razreda srednje škole. Kvaliteno obrazovanje je rezervirano samo za bogate.

12. 80% Amerikanaca radi dva ili više poslova, a neto zarada im jedva prelazi 2.000 dolara mjesečno. Stavrna kupovna moć tih 2.000 dolara tamo odgovara naših 2.500 kuna.

13. 40% Amerikanaca i njihovih članova obitelji nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

O ostatatku razmislite sami, nema smisla da je pišem još mjesec dana (a i preduge postove se nikome ne da čitati).

A sada - da li još uvijek mislite da su SAD demokratska zemlja?

Ako je vaš odgovor da, želim vam da tamo živite nekih desetak godina. Ako ni nakog tog vremena ne promijenite mišljenej, slobodno ostanite tamo.

Ako ne, čestitam, u stanju ste vidjeti istinu.


Post je objavljen 06.06.2006. u 20:21 sati.