Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/stravicni

Marketing

STRAVIČNI ABECEDARIJ: B kao Bela&Boris

Evo da napokon nešto napišem i na blogu. Već sam dva mjeseca ponovno u novinarstvu, a i pisao sam nešto kratkih priča - o tome u nekom drugom postu. Prijeđimo na posao: vrijeme je za drugo poglavlje Abecedarija, za slovo "B" iza kojeg se kriju dva meštra glumačkog zanata. Oni su Bela i Boris. Prvome je prezime Lugosi, a drugom Karloff. Naša najdraža filmska čudovišta.

Bela Lugosi rođen je 20. listopada 1882. godine u tadašnjoj Austrougarskoj, u mjestu Lugos, danas u Rumunjskoj, odmah uz mađarsku granicu. U Prvom svjetskom ratu sudjelovao je aktivno - čak je triput ranjen. U Mađarskoj je 1910-ih snimio nekoliko filmova, da bi 1920. preselio u Sjedinjene države i zanavijek promijenio celuloidnu povijest. Cijelo desetljeće nastupa u manje zapaženim projektima, no sve se promijeni 1931. kada se snima famozni i mnogima najbolji "Dracula", adaptacija Stokerovog romana pod majstorskom palicom Toda Browninga (o tome ste već mogli čitati na mom blogu). Slijede "White Zombie" (1932.), "Island of the lost Souls" (1933.), "The Black Cat" (1934.), "The Raven" (1935.), "The Devil Bat" (1940.), "The Ghost of Frankenstein" (1942.), "The Ape Man" (1943.) i još mnogi mnogi drugi naslovi. Cijelo vrijeme karijere ovisan je o opijumu, zbog čega je uglavnom u besparici. Glad za drogom povezuje ga s najgorim redateljem svih vremena - Edom Woodom - za njega snima "Glen or Glenda" (1953.) i najgori-od-najgorih "Plan 9: From Outer Space" (montiran 1959. tri godine nakon Beline smrti). Umire u siromaštvu od srčanog udara, a svijet ga i danas pamti kao nikad prežaljenog Draculu s autentičnim transilvanijskim naglaskom.

Boris Karloff također je ikona horrora - rođen 23. studenog 1887. u Londonu, u vječnost je otišao kao čudovište iz Frankensteina. Legendarni film snimljen je 1935. godine, a Boris je glumio i u izvornoj "Mumiji" (1932.), s Belom se susreo u poexploatationima "The Black Cat" i "The Raven", a sreo je i dvojac Abbot/Costello 1949. Pedesetih se pojavljuje u nekoliko epizoda TV serije "Suspense", a umire 1969. od emfizema.

Bez ove dvojice, jedini je zaključak, žanr ne bi bio što jest danas.

Post je objavljen 05.06.2006. u 21:29 sati.