Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bornbyabortus

Marketing

Kninski anderground od 1981 - 1995 ( part II )

Nastavak zadnjega posta. Prvi dio priće o Kninskoj sceni imate u arhivi postova

TRI DRUGARA

Ovaj bend je postojao od srpnja 1989. do prosinca 1990. godine. Prvo su u bendu bila tri drugara; Jelas, Ivica i Marko i svirka je bila pod utjecajem Machine Guna. A onda su im se kasnije priključile i sestre Josipa i Antonija Bumber, pa je i sam glazbeni izraz dobio na svježini. Kako Ivica kaze, svirka sa Bumberkama je neodoljivo podsjećala na "My bloody valentine" . Uz SIMP, jedini kninski bend sa ženskim vokalima.

Postava: Josipa Bumber- vokal/ Ivica Šimić- gitara/Marko Čačić- bas/Predrag Jelovina Jelas- bubnjevi/Antonija Bumber- vokal i klavijature

MPB (Midnight porno band)

Bend je postojao od ožujka do srpnja 1991. godine, a svirka je bila fuzija garažnog rocka i utjecaja Joy Divisiona. Vlasnici kasnije kninske r'n'r himne "Dim". Spomenuta pjesma je prvi put zabilježena na ovom snimku. Prvi Jelasov vokalni izlet. Urlikom "Gizi!", potvrdio je svoje mjesto u gradskoj legendi...

Postava: Predrag Jelovina Jelas, vokal/ Ivica Šimič, gitara/Aleksandar Tutus, bas/ Aleksandar Markoš Muki, bubnjevi

THE SCHORUP

Bend "The Schorup" postojao je neprekidno, od 1988 do 1995. Kroz bend su u raznim fazama prošli skoro svi značajniji gradski mulci mlađe generacije. Od Davora Biserka, Mufe i Kelje, do Bore Matijasa i Cede Milinovica "Balije" koji je u Knin kasnije doselio iz Zagreba.

Članovi grupe The Schorup su bili muzičari koji to nisu. Njihova je misija bila sjajna zajebancija, za svoj gušt i za gušt publike, ekscentrični načini ponašanja prema instrumentima, /pogubno korištenje trzalica "made in TVIK" a npr./, pa unistavanje istih, a tudih /sviranje bas gitare palicom za bubnjeve i dovođenja do pucanja najdeblje bas žice/ i naravno, nerviranje organizatora svirki.

Česti gosti na vokalima bili su Čimo "mladi"(Mici) i "stariji" (Vojo). Apsolutna i neponovljiva sprdačina! Najavangardniji kninski bend svih vremena! Totalna buka! Pitro je na primjer, svoje tekstove zaštitio na 90 milijuna njemačkih maraka!. Na kraju, doživjeli da sviraju i u bivsšm beogradskom klubu "St. James"

Po dolasku u Srbiju, "napravili" jos tri pjesme: "Tutanj", "Dje su tvoji" i "Kupe li još?" Na žalost, nikad zabilježene. Kao i njihov najveći hit iz rane faze, pjesma "9" (Ali, evo za nostalgičare, ekskluzivno tekst pjesme: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,9,9,9...)

Posljednja postava: Dalibor Olujić- Nipper, vokal/Neven Biserko- Benko, gitara/Boro Matijaš- Bas/Pitro, bubnjevi

DŽO PROTIV VULKANA

Bend je oformio Šerpa, čovjek koji je sobom iz Šibenika donio i miris regea i Detroitskog garažnog krljanja (industrijski grad na vodi, jebi ga. Mislim, Šibenik...) Svirka benda je bila na tragu Machine Gun i The Stooges. Normalno, jer je u bendu svirao i Baja Bosanac iz Machine Gun.

Spomenuta pjesma (koja, kako kaze Škare, "baca" na "Waiting for the man" od Velvet Underground iako nema nikakve veze ni dodirnih točaka sa istom), Ostavština je MG. Ovaj je bend još postojao i pod paralelnim imenom "Pačenici i Vatrena voda blues band". Svirali od 1993- 95. godine.

Postava: Dejan Batak- vokal/Mico Macura Šerpa- gitara/Baja Bosanac- bas/Dragan Brkić- bubnjevi

ŠIFRA BLAGOJE

Bend Šifra Blagoje postojao je pod tim imenom od 1992- 1995. godine. Zapravo je neformalni nastavak grupe MPB. Prethodno se zvali Noisemakers, a ime Šifra Blagoje nastalo je po najalternativnijem i najekstravagantnijem kninskom malonogometnom klubu svih vremena, ciji su igraci bili i sami članovi benda.

Inspiracija za ime je Blagoje, jedna od kninskih legendi. Ime je znacilo šifru pri pojavljivanju za kupovinu vinčine u konobi kod Blagojeve matere. U originalnoj postavi svirali su i Dragan Skundrić Čave- gitara i Dejan Koluvija Kole- bas. Prenjeli novim generacijama legendu o Giziju. Uzori: Partibrejkersi, Ramonsi, Stonsi.

Posljednja postava: Predrag Jelovina- vokal/Saša Cvijanović Kebra- gitara/Dejan Medaković Medo- bas/Aleksandar Markoš Muki- bubnjevi

Evo završetak i drugoga djela o Kninskoj sceni nekada. Sljedeći post je na temu o NNC-a, festivala koji se u Kninu održava već 6 godina a s ovom godinom i 7 puta. Festival je u dva svoja pojavljivanja zahvatio i Šibenik, Drniš i Kistanje zajedno sa Kninom kao središnjim mjestom.



Post je objavljen 05.06.2006. u 19:00 sati.