Recomended reading,dogtraining.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dogtraining

Marketing

Recomended reading

hmm, ovdje sam mislila nabrajati knjige koje su mi dobre...većinu ću pročitati prije nego za nju napišem da je dobra, no za neke znam da su dobre pa, iako ih možda još nisam pročitala staviti ću ih u popis, no tih će knjiga biti malo.

No, prije nego vam kažem što bih trebali čitati (ili gledati, jer možda stavim u priču i koji DVD ili VHS) bilo bi zgodno da znate kako doći do literature.

Za mene je definitivno najbolji izvor svih stvari za pse, od knjiga do opreme DogWise. Jedini je problem što (za sada) ne dostavljaju u Hrvatsku. tako, ako imate vezu u Italiji/sloveniji/austriji ili bilo kojoj zemlji kojoj dostavljaju.. naručite preko njih.

Dio zgodnih knjiga može se naći i na Clean Run-u. Većinom je to stranica vezana uz agility, no ima i dosta ne-agility stvari.

Tu je uvijek i vječni amazon (.com ili .co.uk), a i e-bay. Ipak, nisam uvijek imala sreće sa nalaženjem stvari koje sam tražila na tim stranica (kada moram naručivati neke tam lijeve knjigesmijeh

dosta se stvari može naručiti preko stranice autora, npr. knjige od Susan Garrett, Suzanne Clothier ili Linde Tellington-Jones ali i dosta drugih.

Dobar izbor kliker stvari imate na stranici clickertraining.com

Imala sam dosta dobra iskustva s naručivanjem preko Algoritma. Mislim da se isto može i preko Profil Megastore-a.

A ako niste uspijeli naći ono što trebate ni na jednom od navedenih izvora, uvijek vam ostane naš prijetelj Google. Progooglajte i valjda ćete naći ono što trebate.

Napomena: Oni koji me poznaju, ne trebaju narucivati, budem im posudila smijeh

Sada, kako znate kako, onda je sve lako.. dajem popis knjiga, abecedno prema autoru:

Brenda Aloff AGGRESSION IN DOGS: PRACTICAL MANAGEMENT, PREVENTION & BEHAVIOUR MODIFICATION

Za mene knjiga enciklopedijskog sadržaja, ali i veličine. Ako ju pročitate, saznati ćete jako puno jer knjiga ne govori samo o agresiji i vrstama agresije nego i njezinoj prevenciji, greškama koje vlasnici rade i time promiču agresiju te o raznim stvarima koje možete raditi sa psom i time mu promijeniti ponašanje. Vodi vas potpuno od početka: koju opremu odabrati i kako ju koristiti, što je kliker i kako s njime raditi, dosta ulazi i u samu teoriju učenja, a reći će vam i kako naučiti psa neke osnovne komande, dati će vam savijete kako održati svog psa sigurnim kao i kako osigurati okolinu od svog psa. Na kraju knjige izlistano je i desetak stvarnih slučajeva pseće agresije te preporuke i analize istih. U svakom slučaju knjiga vrijedna čitanja koja će zadovoljiti i početnike i one neštoio naprednije. Ipak, napominjem da je potrebna velika volja kao i relativno dobro znanje engleskog jezika ili pak dosta vremena da se knjiga prožvače jer u svojoj opširnosti i detaljima zna biti i zamorna i pomalo teška za čitanje... Kako rekoh, knjiga encilopedijskog sadržaja.


Brenda Aloff CANINE BODY LANGUAGE, A PHOTOGRAPHIC GUIDE

Fotografski vodič, to je upravo što ova knjiga je. Uz obilje slika knjiga pokriva govor tijela pasa u mnogim situacijama i psihičkim stanjima: igra, agresija, stres, umirujući signali i td. Slike su popraćene iscrpnim opisima detalja na koje trebate obraćati pozornost. Kako bi provjerili vaše znanje, na kraju knjige nalazi se i test-kviz. Ipak, napominjem da iako vam ova knjiga može pomoći u interpetaciji onoga što vidite, ne može vam pomoći u tome da zapravo gledate. Svoje vještine najbolje ćete razviti gledajući stvarne situacije i to samo ako ste spremni zaista slušati vašeg psa, jer on vam ima mnogo toga za reći.


Emma Parsons CLICK TO CALM: HEALING THE AGGRESSIVE DOG

Knjiga nešto lakša od one Brende Aloff, ujedno i knjiga koja je počela otvarati moje oči jer je jasno rekla ono što sam nekako već podsvjesno znala: kažnjavanje ne pomaže u riješavanju agresije. Po samom naslovu vidi se da ova knjiga slijedi put klikera i mislim da to radi dobro. Osim što objašjava kako raditi u određenim situacijama, što sa psom koj je agresivan prema psima a što sa onim koji je agresivan prema ljudima, daje i savijete kojima ćete poboljšati općenito svoj život sa psom poput 10 pravila kućnog managmenta ili pak uputa kako psa naučiti neka osnovna ponašanja. Pomoći će vam i u prepoznavanju vaših grešaka i signala koje vam vaš pas daje, te vam reći kako pripremiti i sebe i psa za situacije u kojima se možete naći.


Od Iana Dunbara pročitala sam samo ovu knjjigu, no pošto brojne knjige upućuju na to da sve njegovo treba pročitati, pročitajte sve od njega....

Ian Dunbar HOW TO TEACH A NEW DOG OLD TRICKS

Dobra knjiga za vlasnike štenaca ali i one odraslih pasa. POmoći će vam u preventiranju i riješavanju problema kao i učenju psa nekim osnovnim manirima. Ono što je prema meni izuzetno u ovoj knjizi je baš taj dio prevencije tj. ono što je napisano o socijalizaciji pasa, inhibiciji ugriza i sl. Jedan je dio knjige također posvećen i teoriji učenja (nikada dosta toga, zar ne?), a jedan i samom zdravlju vašeg psa. Kroz knjigu ćete upoznati i Rovera, psa ćija će vas pomalo tužna sudbina voditi kroz prva tri dijela knjige: Treniranje temperamenta, modifikacija ponašanja i rad na poslušnosti.


Jean Donaldson CULTURE CLASH

Što je pas i kako gleda na svijet? Na to će vam pitanje, a i na mnoga druga, odgovor dati ova knjiga. Ona ogoljava psa do onoga što on zaista je, odriješuje ga mnogih stvari kojih smo mu pripisali. Objašnjava zašto su psi baš takvi kakvi jesu i zašto reagiraju tako kako reagiraju, kako uče i kako bi ih mi trebali učiti. Ako trebate knjigu koja će u potpunosti promijeniti način na koji gledate svog psa, onda je to ova knjiga. No nemojte da vas to preplaši, jer to je često ono što vašem psu treba: da ga počnete gledati i tretirati kao - psa.


Jean Donaldson DOGS ARE FROM NEPTUNE

Razdijeljena u šest poglavlja (agresija prema strancima, čuvanje resursa, agresija prema psima, problemi u ponašanju, problemi u poslušnosti, strahovi i tjeskobe) ova knjiga odgovara na pitanja koja su postavljali vlasnici pasa. Iako možda neće odgovoriti baš i na vaša pitanja, velike su šanse da ćete pronaći situaciju sličnu vašoj te vam ova knjiga možda pomogne u sagledavanju iste na pravilan način i da vam realističan prijedlog riješavanja tog problema.


Jean Donaldson FIGHT! A PRACTICAL GUIDE TO THE TREATMENT OF DOG-DOG AGGRESSION

Trebate 'recept' za riješavanje agresije svog psa? iako to ova knjiga nije (nema recepata u treniranju pasa) dati će vam korak-po-korak upute koje je lako slijediti i koje će vam pomoći da dođete do svog cilja. POnuđeni 'recepti' utemeljeni su najviše na desensitiziranju pasa na druge pse (smanjivanju udaljenosti na kojoj vaš pas na drugog psa počne reagirati) i protukondicioniranju (od toga da vas pas povezuje druge pse sa nečim lošim do toga da ih povezuje sa nečim dobrim). klasificirati će agresiju na malo drugačije načine i dati vam odgovore na neka čisto praktična pitanja tipa: kako uoppće rastaviti dva psa koja se tuku (jedno koje je mene dugo mučilo...)?


Jean Donaldson MINE! A GUIDE TO RESOURCE GUARDING IN DOGS

Još jedna receptna knjiga, a i ova izuzetno dobra. Pas reži kada se približite njegovoj zdjelici ili kada ga želite pomaknuti sa kauča? vaš pas čuva njemu vrijede resurse. Kako i što napraviti? Kako ostati siguran dok se ti problemi riješavaju? Kakve vrste čuvanja resursa uopće postoje? Vaš pas pokazuje isto ponašanje i prema drugim psima? Ova knjiga može vam pomoći i u tome. A zašto psi uopće čuvaju resurse i je li to ponašanje normalno? MOžete li i koliko pomoći vašem psu (jako bitna stvar jer morate znati što od psa možet eočekivati)? Ova knjiga, na sreću odgovara na sva, a i mnoga druga pitanja.


Karen Pryor DON'T SHOOT THE DOG

Iako se u naslovu spominje pas, knjiga zapravo i nije o psima nego općenito o ponašanju svih životinja (a time i ljudi). Knjiga nudi 8 metoda kojima možete riješiti neželjena ponašanja (psa, brata, cimera koga god) ili čak i sebe riješiti nekih loših navika. Dobra knjiga za uvod u svu tu psihologiju i filozofiju oko psihologije, razjasni knjiga neke stvari i termine koji muče mnoge. kliker trenin se zasniva na znanosti zapravo a tu ćete tu znanost pronaći i objašnjenom. Novo izdanje ima i poglavlje o kliker treningu, no napominjem da tu nećete naći ništa od praktične vrijednosti (znači nema toga kako naučiti psa da se sjedne). Ova knjiga je klasik valjda ćete je naći napisanu u bilo kojoj listi preporučenih knjiga i već smao zbog toga je vrijedna čitanja, a uz to možete i dosta toga naučiti.


Linda Tellington-Jones GETTING IN TTOUCH WITH YOUR DOG

Ako vas interesira TTouch metoda, ovo je knjiga s kojom možete početi. Sama metoda je izuzetno nježan način kojim možete utjecati na pseće ponašanje, fizičko i psihičko stanje, samopouzdanje. Uz same TTouchove ( razne pokrete najgurblje opisane kao masaža, većinom se temelje samo na pomicanju kože) koji su opisani uz mnoge slikice a i iskustva ljudi koji su ih upotrebljavali, dobiti ćete uvid uz razne vježbice koje možete raditi sa psom da bi mu povisli samopouzdanje i koje vam mogu pomoći u riješavanju problema poput agresije, ali i u stvari poput body wrapova koji pomažu psu da se smiri i još dosta drugih 'pomagala'.


Melissa Alexander CLICK FOR JOY!

Trebate knjigu s kojom ćete početi s Kliker treningom? Ovo je knjiga koju trebate. Baš ovo. Napisana u obliku pitanja i odgovora reći će vam više manje sve što trebate znati i objasniti kako i kada i zašto klikati, koje nagrade koristiti i zašto uopće klikati. Kako početi kako raditi.. Ma zaista sve što vam treba. Zato nabavite knjigu i počnite klikati. Sretno!


Susan Garrett RUFF LOVE

Ono što je napisano u toeriji mi s ečini izuzetno dobrim i logičnim i jasnim. Nisam stvar imala prilike isprobati tako da ne ne mogu govoriti o učinkovitosti iz prve ruke. knjiga govori o tome kako izgraditi jedan odnos sa psom u kojem će sve što mu je super u životu dolaziti od vas. Zašto to želite? Ako ste to uspijeli postići to znači da imate kontrolu nad psom a on misli da imate kontrolu nad njegovim okolišem što znači da imate i hrpu životnih nagrada za vašeg psa. Zadovoljiti će knjiga i one koji se pitaju kako postati alfa (joj što ne volim taj izraz...). Jer kao što znamo, biti vođa čopora znači i kontrola resursa, svih resursa, a ova knjiga će vam pokazati kako to postići, a da se usput sa psom i zabavite (predstavlja par izuzetno za psa poučnih igara) i naučite ga lijepom ponašanju. Ipak, program koji predlaže je dosta zahtjevan tako da trebate biti odlučni ako se želite u njega upustite. Molila bih da mi se javite ako tu odluku donesete jer me uistinu zanima kakav je program u praksi.


Susan Garrett SHAPING SUCCESS

Ova knjiga je u osnovi agility knjiga ujedno i priča jednog ludog bordera Buzza na njegovom putu do uspjeha. Knjiga će vas voditi kroz sve djelove agilityja, pogotovo će dati težište na zone (koje se rade pomoću targetinga) i slalom (uz sam shaping, predstavljena je i nova metoda koja sa samo četiri štapa uči psa sve što mu treba za uspiješno izvođenje slaloma. No, i oni koje agility toliko i ne zanima mogu izvući dobre stvari iz ove knjige jer su u njoj opisane mnoge interesantne procedure kojima psa možete nešto naučiti kao i riješenja za neke probleme s kojima se sretaju i ne-agilitaši


Suzanne Clothier BONES WOULD RAIN FROM THE SKY: DEEPENING OUR RELATIONSHIPS WITH DOGS

Ono što me zauvijek promijenilo, ono čemu se uvijek okrećem kada ne znam kuda ću drugdje, ono što me inspirira na sve moguće načine i ono što me duboko dirnulo, sve je to zapisano u ovoj prekrasnoj knjizi koja gleda na odnos između psa i vlasnika na jedan posve novi način pu emocija. obrađuje mnogo tema kroz mnoge priče i lijepe riječi. Iako vam sama knjiga ne govori skoro ništa o tome kako nešto riješiti ona je valjda najvrijednija od svih knjiga koje sam pročitala do sada o psima. Ona ne nameće jedan način razmišljanja, više sugerira to da možda promijenite mišljenje, držite um otvoren prema novim idejama, i poziva vas na to da poslušate svog psa i pružite mu ono što mu treba. Zaista ne mogu napisati o čemu i kako ova knjiga govori bez da je ovdje prepišem jer ona je jedinstvena i svakako vrijedna čitanja. Na mnogim knjigama nalazim natpis: Vaš as želi da pročitate ovu knjigu. Iako to ne bih mogla reći za sve, mislim da ova knjiga to zavrijeđuje. Nakon nje nećete biti isti.


Suzanne je napisala i 7 bookleta od kojih izabirem 4 interesantnija:

Suzanne Clothier BODY POSTURE & EMOTIONS: SHIFTING SHAPES, SHIFTING MINDS

Jedna izuzetno interesantna tema i šteta je što booklet ima puno premalo how-to djelova. Govori znači o tome kako promijenom govora tijela psa (fizički, znači rukama mu mijenjamo položaj repa, ušiju i tako) možemo utjecati na emocionalno stanje psa pa time i na njegovo ponašanje. Suzanne skreće pozornost na iskrenost govora tijela psa i to koliko nam on može reći o psihičkom stanju psa i koliko su oni povezani


Suzanne Clothier FINDING A BALANCE: ISSUES OF POWER IN THE HUMAN/DOG RELATIONSHIP

Time što pružamo vodstvo našem psu u našim rukama je jedna takoreći moć, ali i odgovornost. Ili da to napišem drugačije: time što je u našim rukama moć, ali i odgovornost, mi pružamo vodstvo našem psu. Kako psi gledaju naše ponašanje (tj. kako vide nas) i kako se mi trebamo ponašati da bi im pružili ono što trebaju. Kkao zapravo koristiti tu moć koju imamo. Dobar kralj, zao kralj ili slabi kralj, koji ćemo od njih trojce biti?


Suzanne Clothier SEVEN C'S: GUIDE TO TRAINING & RELATIONSHIPS

Obrađuje 7 stvari koje su bitne za dobar odnos i rad s psom: communication, clarity, creativity, confidence, congruity, consistency i condition (mental, emotional and physical). Na što trebamo obraćati pažnju i što sve trebamo pružati psu u našoj interakciji s njim kako bi s njim izgradili dobar odnos i komunikaciju. Kao i ostali bookleti, više potiče na razmišljanje nego što daje praktičnih savijeta, no opet tu je vjerojatno i nemoguće dati direktne savijete jer svi su psi i ljudi druugačiji i čovjek sam sa sa svojim psom treba vidjeti te 'kako' dijelove.


Suzanne Clothier UNDERSTANDING & TEACHING SELF CONTROL

Neki se ne bi možda složili, no vjerujem da se psi u nekim situacijama i trebaju samokontrolirati. Mislim, to je s jedne strane i logično jer ako ste psu rekli da sjedne, a kraj njega proleti ptica (a vi ste proveli dovoljno vremena da ga naučite da pstane sjediti i kada kraj njega proleti ptica) on zapravo treba nekako zatomiti svoju želju da ode za tom pticom. isto se događa i u socijalnim interakcijama gdje se psi polako uče pravilnom ponašanju i tome kako da se kontroliraju u nekim situacijama. Više ćete, naravno, saznati u ovoj knjižici...


Turid Rugaas MY DOG PULLS. WHAT DO I DO?

Kako naučiti psa hoda na lajni bez navlačenja? Vječnog li pitanja! Turid rugaas objašnjava jednsotavnu tehniku kojom to možete postići te preporulčuje koju opremu upotrebljavati, a koju ne, objašnjava razloge zbog kojih psi vuku te daje savjete kako se postaviti u nekim 'problematičnim' situacijama.


Turid Rugaas ON TALKING TERMS WITH DOGS: CALMING SIGNALS 2ND. ED.

Knjiga koja će vas uvesti u ovaj dio pseće komunikacije. Umirući signali su izuzetno bitni psima, a nama je bitno da ih primjetimo. Knjiga uz samo predstavljanje mnogih signala govori i o stresu ali i samom načinu na koji bi se u životu trebali postavljati prema psima. Još jedna knjižica koju bi bilo vrijedno imati u svojoj psećoj biblioteci.


Post je objavljen 05.06.2006. u 15:53 sati.