Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

BUKA-ne šteti samo ušima!


Sigurno ste mnogo puta pročitali ili čuli da je određena gornja granica zvuka, odnosno buke koju može podnijeti ljudsko uho a da ne izazove smetnje 80-90 decibela( decibel-jedinica zvuka). Na prometnoj ulici visina buke dostiže čak i 110 decibela.
Odmah da napomenem da "žrtve" visokog zvuka nisu samo uši nego i srce, pluća, mozak i probavni organi.
Djeca su još osjetljivija na zvukove i buku. Istaživanja su pokazala da se u djece izložene akustičkom stresu javlja visok krvni tlak, srčane i dišne smetnje.Prekomjerna količina buke može uzrokovati smetnje u živčano- vegetativnom sustavu koji je povezan s probavnim organima.

Mnogi roditelji griješe ne brinući se što im dijete spava u sobi u koju dopire buka.Dapače neki reagiraju tako da kažu: " Neka se navikne".U nedostatku boljeg rješenja dijete će se navići na buku , ali njegov organizam sigurno ne.Jer, i kad spavamo mozak registrira buku oko nas, pa će tako nastaviti"raditi" i u toku noći.
Bilo bi dobro dijete staviti spavati u što tiši dio stana.Ukoliko je dječja soba na uličnoj , bučnoj strani nalijepite na prozore samoljepive spužvaste trake koje će štititi od buke, a ujedno i od prodiranja hladnog zraka izvana.
Ako niti to ne pomaže, stavite dvostruke zastore. One obične bijele, a preko noći navucite još jedne, od debljeg i težeg materijala koje će služiti kao zvučni izolator.

To ne znači da dok dijete spava u kući mora biti potpuna tišina.NE: Možete se slobodno kretati, govoriti, tiho, a u drugoj prostoriji slušati glazbu ili televizor.To su sve zvukovi koji spadaju daleko ispod onih 90 decibela.
No , pripazite da ne uplašite dijete nekim iznenadnim treskom( vratai sl.) i izbjegavajte raditi bučne radove po kući u večernjim satima, odnosno kad se dijete odmara.

Post je objavljen 03.06.2006. u 22:30 sati.