Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/mojestranice

Marketing

PRAVILA ZA DOBRU SVAĐU

*argumentirane svađe katkad mogu pridonijeti kvaliteti odnosa*

Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi ljudi smatraju da su svađe i prepirke znak slabosti ili pokazatelj da odnos propada. Zbog toga svjesno izbjegavaju svađu i popuštaju drugima samo da bi zadržali iluziju da imaju dobre odnose. Rješavanje nesuglasica u odnosima s drugim ljudima vrlo je važan dio života.
Za trajanja svađe pokušajte slijediti ove savjete:

Zadržite kontrolu nad sobom. Međuljudski odnosi nisu natjecanje u kojem jedan pobjeđuje, a jedan gubi. ako osjetitte da postajete prejako uzrujani tijekom svađe, tražite stanku i vratite se nakon što ste se smirili i razmislili.

Svađajte se nasamo. Svađanje pred drugim ljudima nije preporučljivo jer smo svi osjetljivi na kritiku ako je javna i vjerojatno ćemo brzo pretvoriti svađu u nastojanje da pobijedimo drugu osobu bez obzira na sredstva koja ćemo pritom iskoristiti.

Priznajte kada ste pogriješili. Bolje je priznati pogrešku, ispričati se i prebroditi taj trenutak.

Držite se teme. Ne izvlačite staru gorčinu ili druge probleme koji nemaju veze s onim o čemu se razgovara. Jako je važno rješavati jedan po jedan problem koji nas muči. Izbjegavajte napad na osobu.
Ostanite usmjereni na temu i pazite da ne krenete napadati drugu osobu.
Nikada ne smijemo zaboraviti da je pravi cilj svađe rješavanje problema, a ne pobjeđivanje bez obzira na rabljena sredstva.
Dopustite drugoj osobi da se dostojanstveno povuče. Završetak svađe posebno je važan. Prepoznajte kada druga osoba pruži ruku pomirbe - npr.tako što se ispriča ili našali. Vježbajte zaboravljanje i oprost.

Nemojte biti kao banka podataka o pogreškama, propustima, nedostacima drugih ljudi. Opraštajte i ne ostavljajte za sobom gorčinu.

Image Hosted by ImageShack.us


*ovaj članak je iz Večernjeg lista*Post je objavljen 03.06.2006. u 19:13 sati.