Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

istina o "varalici"


Roditelji su često zabrinuti za djecu koja rado dudaju ili sišu palac.Mnogi liječnici pedijatri preporučuju majkama da, iz higijenskih razloga i zbog opasnosti od nečistoće, djetetu uskrate dudu, tzv- varalicu. Majke koje ne uspiju u tome zabrinute su i osjećaju se krivima. Još ih više brine počne li dijete sisati prst.

Treba imati na umu da dojenče na početku svog života" živi ustima", odnosno sve ugodno i umirujuće prolazi kroz njih.Utvrđeno je da dijete siše prst već u majčinoj utrobi.
Dudanjem i ljuljanjem što je "nastavak života u maternici",dijete se može umiriti, i to sve majke svijeta znaju.Stoga udovoljiti potrebi za dudom i ljuljanjem nije loš odgojni postupak, pod uvjetom da majka djetetu pruža nježnost i brigu koja mu je potrebna.
Tada okolina i sama majka postaju djetetu sve važniji,a različiti podražaji obogaćuju njegov život, te dudanje postepeno prestaje.

Dijete ponovo duda kada je osamljeno, nesigurno ili prije spavanja.Produži li se dudanje, a mališan se ponaša kao da ga ništa drugo ne zanima( samo strastveno duda), to je znak da živi u nepovoljnim uvjetima i osjeća se osamljenim i nezadovoljnim.

Dudanje može postati navikom te se javlja i u starije djece kao ostatak ranog djetinjstva.
Dijete ne treba kažnjavati,naprotiv,roditelji se moraju ponašati umirujuće i s razumjevanjem, ali valja dati do znanja mališanu da očekuju da " odraste" i prestane dudati. Takav postupak roditelja dat će dobre rezultate.

Post je objavljen 30.05.2006. u 23:47 sati.